joi, 9 noiembrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (XVII)

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, ale Sfintilor Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat, ale Sfintilor Mucenici Onisifor si Porfirie si ale Sfintei Cuvioase Matrona, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 CREDINTA ESTE CEA MAI PUTERNICA INTARIRE A OMULUI

          Eu am lucrat totdeauna cu cea mai mare credinta. Am crezut in Dumnezeu si in cuvantul Sau, si nimeni nu m-a putut face sa cad.

          Nu m-am indoit de nimic si de vei citi Evanghelia in locurile in care ma privesc pe mine, vei gasi ca in toate locurile, intotdeauna m-a pazit credinta si nu m-a parasit nici atunci cand inotam pe marea de dureri, la picioarele Crucii Fiului meu.

          Pentru aceasta am primit numele de Maica credintei, pentru ca L-am nascut pe insusi Autorul credintei. Nu se clatina deloc in credinta cel ce se sprijineste cu tarie pe cuvantul lui Dumnezeu.

          Nu te uita la judecatile mintii tale, care nu intelege nici cele mai mici lucruri de pe pamant. Cand este vorba de credinta, mintea nu mai trebuie sa judece, ci trebuie sa se supuna. Curiozitatea prea mare, pe multi i-a aruncat in pacat si i-a indepartat de adevarul credintei.

          Sa nu crezi ca esti un om usuratic, daca tu crezi ceea ce nu pricepi; pentru ca si in natura sunt foarte multe lucruri pe care nu le pricepi, si totusi ti se par ca sunt asa cum ti se istorisesc.

          Lucrurile dumnezeiesti si ceresti sunt prea inalte pentru simturile omului. Tainele lui Dumnezeu n-ar fi asa de mari, daca le-ar putea pricepe omul cel nemernic. Cine are suflet smerit, nu discuta asupra credintei, daca este asa sau altcumva, ci crede cu simplitate.

          Precum stiinta lui Dumnezeu nu greseste, tot asa si adevarul Lui este negresit cand se descopera cuiva. Sa n-ai prietenie cu cei ce se impotrivesc credintei.

          Fii tare in credinta, ca si Sfintii Martiri, care au dispretuit toate ereziile si au murit pentru credinta ortodoxa. De umbli cu incredere in sfanta credinta, nu vei suferi nici o paguba, si de vrei sa-l invingi pe diavol, in credinta vei avea cel mai puternic ajutor. Smerenia sufletului ce crede cu incredere il pune pe diavol pe fuga, iar simplitatea ei alunga toate inselaciunile.

          Daca te ispiteste in credinta sa nu-i raspunzi, dar tine-te tare de invataturile dumnezeiesti si te vei mantui. Un singur adevar de credinta crezut cu tarie e deajuns sa intoarca pe cel mai mare pacatos si sa-l pastreze pe omul drept. Cine crede ca Dumnezeu este peste tot de fata, nu face nimic ce ar putea supara privirile Sale.

          Cine crede ca Dumnezeu este drept, se va ingrozi de orice pacat. Cine crede ca Dumnezeu este milostiv si bun, nu deznadajduieste, iar cine crede ca Dumnezeu este Atotputernic, nu primeste nici un gand rau.

          Oriunde vei afla raul, acolo sa stii ca lipseste adevarata credinta.

          Roaga-te ca sa nu slabeasca credinta ta, si daca gemi in durere, fereste-te de a fi om cu putina credinta, care se teme, dar sa fii omul cel tare, care invinge.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

Niciun comentariu: