vineri, 17 noiembrie 2023

DESPRE RUGACIUNE

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Grigorie Taumatrugul, episcopul Neocezareei, si Ghenadie, patriarhul Constantinopolului si ale Cuviosului Lazar Zugravul, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 STUDIUL DUHOVNICESC INAINTE DE RUGACIUNE

-Gheronda, inima mea nu tresalta pentru rugaciune si cand vad ca trece vremea si nu fac nimic, am o strangere de inima si ma cuprinde mahnirea.

-Citesti ceva inainte de a incepe rugaciunea?

-De obicei nu, Gheronda.

-De ce? Nu am spus ca trebuie mai intai sa citesti, ca sa ti se indulceasca inima?Tu nu mananci duhovniceste si de aceea nu te indulcesti. Putina citire din Sfanta Scriptura, din Evghertinos sau din Pateric inainte de rugaciune, chiar si numai doua-trei randuri, incalzeste si indulceste inima, si astfel vine pofta pentru cele duhovnicesti. Grijile sunt alungate si mintea se transpune in spatiul dumnezeiesc. Patericul te face sa te simti in Tebaida si in Nitria, langa Sfintii Parinti. De asemenea, Limonariul, Istoria iubitoare de Dumnezeu, Lavscaiconul, Monahismul Egiptului se citesc usor, dar in acelasi timp sunt si o hrana tare.

-Gheronda, acord mai mult timp citirii cartilor patristice decat rugaciunii.

-Sa citesti mai putin, sa-ti supraveghezi mai mult sinele si sa faci mai multa rugaciune. Pentru ca altfel, numai cu citirea, ramai fara rod, nelucrand si fara sa ceri ajutorul dumnezeiesc, adica Harul lui Dumnezeu. Studiul cartilor patristice ajuta atunci cand el premerge rugaciunii. De aceea sa citesti numai atat cat este nevoie, pentru a ti se zdrobi inima si a te indemna spre rugaciune.

Niciun comentariu: