sâmbătă, 8 iulie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 FERICITI CEI MILOSTIVI, CA ACEIA SE VOR MILUI

2. BOGATIA


Atat in Vechiul, cat si in Noul Testament sunt scrise multe lucruri despre milostenie. Dumnezeu arata o bunavointa aparte fata de inima milostiva. De fiecare data cand iti bate un sarac la usa, incearca sa vezi, dincolo de chipul lui umil, imaginea Domnului Iisus Hristos. L-ai lasa vreodata, in orice imprejurare, pe Hristos sa bata in zadar?

Nu uita, de altfel, ca cel ce are mila de sarman imprumuta Domnului si El ii va rasplati fapta lui cea buna (Pildele 19, 17). Si ca milostenia izbavaveste de la moarte si curata orice pacat (Tobit12, 9).

Nu are nici o importanta nivelul moral al saracului care ne cere ajutorul. Lucrul cesta Il priveste pe Dumnezeu, nu pe tine. Cine esti tu ca sa-l judeci pe fratele tau? Hristos Se foloseste de sarac ca de o unealta prin care iti incearca iubirea fata de El insusi. Il vei alunga de la tine?

Imi scrii ca esti nevoit sa micsorezi ajutorul pe care il oferi rudelor sarace. Eu ti-as recomanda ca, inainte sa faci lucrul acesta, sa vezi care sunt cheltuielile tale personale si sa reduci din multimea de cheltuieli fara rost. Si nu invoca “slabiciunea ta de a trai conform cerintelor pozitiei sociale”, dupa cum spui, pentru ca nu trebuie sa urmaresti asa ceva. Nu “pozitia sociala” te va trimite in rai! Cred ca lucrul acesta este o modalitate fariseica – daca nu si vicleana – de a evita datoria pe care o ai fata de Dumnezeu si de oameni. Si nu te duce la nimic bun….

Egoismul nu este o stare fireasca pentru om. El este urmarea pacatului stramosesc si nu se impaca defel cu firea adevarata, de origine sfanta, a omului.

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

2 comentarii:

din casuta noastra spunea...

Așa sa ne ajute Dumnezeu! 🙏

Daniela spunea...

Ce simplu și frumos explică Sfântul. Să luăm aminte...