luni, 24 iulie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI PRIGONITI PENTRU DREPTATE, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR

1.     RUGACIUNEA

Nu cred ca pot sa te invat cum se practica rugaciunea lui Iisus. S-au scris nenumarate carti pe aceasta tema. Citeste-le.

Sa nu uiti insa ca cel mai important lucru este smerenia. Dupa aceea, sa te lupti cu adevarat ca sa traiesti in permanenta un sentiment de adanca responsabilitate fata de Dumnezeu, fata de parintele tau duhovnic, fata de oameni si de lucruri. Adu-ti aminte, de asemenea, de avertizarea pe care o formuleaza Avva Isaac. El spune ca mania lui Dumnezeu izbucneste asupra tuturor acelora care refuza crucea grea a luptei constiente si a patimirii trupesti si care, dorind sa aiba vedenii sau nu mai stiu ce alte harisme provenite din rugaciune, cer sa guste din slava si din harul Crucii intr-un mod gresit si denaturat. El ne mai spune ca harul lui Dumnezeu se apropie de noi singur, dintr-o data si fara ca noi sa ii vedem apropierea sau sa o simtim. El vine atunci cand gaseste loc curat.

Prin urmare, nu-ti ramane decat sa faci din inima ta un loc curat. Cu multa atentie, metodic si cu insistenta. Curata inima cu matura gandului smerit.

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

Niciun comentariu: