miercuri, 19 iulie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI FACATORII DE PACE, CA ACESTIA FIII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA

1.     CASNICIA

 

Dilema in care te afli este, cu adevarat, serioasa: esti obligata sa alegi intre doua modalitati de a actiona, si amandoua – daca vrem sa vedem lucrurile corect – au un punct slab. Daca dai banii acestia barbatului tau, vei incalca porunca ce spune ca trebuie sa asculti de parinti, de vreme ce mama ta ti-a interzis categoric sa faci lucrul acesta. Iar daca refuzi, vei nesocoti practic miezul tainei casatoriei: De aceea, va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup  (Efeseni 5, 31).

          In asemenea cazuri, cand una din porunci trebuie incalcata pentru respectarea alteia, Sfintii Parinti ne sfatuiesc sa o incalcam pe cea mai putin importanta. “Cand avem dinaintea noastra doua rele, trebuie sa alegem raul cel mai putin grav”, spune Cuviosul Ioan, vorbind despre discernamant.

          Pe pamantul acesta, nici o legatura nu este mai puternica si mai sfanta decat cea a sotilor intre ei. Asadar, corect este sa fii de partea sotului tau, orice s-ar intampla. Nimeni nu poate sa-ti interzica sa imparti totul cu el. Absolut totul, nu numai banii: Barbatul sa-i dea femeii iubirea datorata, asemenea si femeia barbatului (I Corinteni 7,3).

          Te mai preocupa ceva: trebuie sa tii secret faptul ca ai dat banii barbatului tau, pentru ca, daca afla mama ta, o sa faca scandal si o sa creeze probleme si mai mari pentru toti. Iar tu esti, desigur, datoare sa veghezi la mentinerea pacii in familie.

          Asculta: da-i barbatului tau cat are nevoie si nu scoate la lumina nimic. Cu toate acestea, trebuie sa ai deplina constiinta a celor doua pacate ale tale: al neascultarii si al lucrarii pe ascuns. Smereste-te si te roaga pentru iertare. Dar nu te indoi ca vei primi aceasta iertare de la Dumnezeu. el cunoaste inimile si ingaduie astfel de situatii ca sa ne smerim in drumul spre desavarsire.

          Rugaciunea comuna a sotilor este foarte placuta lui Dumnezeu si are multa putere. Poate chiar acesta este si motivul pentru care vrajmasul incearca sa va impiedice sa va rugati impreuna. Nu este decat o alta incercare pe care Dumnezeu o ingaduie ca sa dobanditi experienta in lupta voastra duhovniceasca si sa deveniti mai puternici ca inaine! Amintiti-va ca in orice imprejurare smerenia este arma cea mai eficienta.

 

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

3 comentarii:

Suzana spunea...

Multumesc pentru aceasta poveste duhovniceasca, Ioana!

O seara binecuvantata! ❤️😘

Daniela spunea...

Foarte bună și de folos povața aceasta. "In asemenea cazuri, cand una din porunci trebuie incalcata pentru respectarea alteia, Sfintii Parinti ne sfatuiesc sa o incalcam pe cea mai putin importanta." E bine de știut.
Să ai o seară binecuvântată, Ioana dragă!

din casuta noastra spunea...

Suzana, cu mare drag.🤗. O zi frumoasa îți doresc!
Daniela, o zi frumoasa îți doresc. 🤗