luni, 17 iulie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI CURATI CU INIMA, CA ACESTIA VOR VEDEA PE DUMNEZEU

4. ISPITELE

 

1.     Te plangi ca te chinuieste o lene pe care nu poti s-o dezradacinezei cu nici un chip. Ispita aceasta ii ataca pe cei care isi asuma lupta duhovniceasca. Pentru a scapa de lene, Parintii ne recomanda sa cultivam in noi amintirea mortii si a Judecatii – cu cele doua parti ale sale: iadul vesnic si fericirea vesnica. Parintii spun ca, atunci cand amintirea mortii se imbina cu o adanca smerenie, ea atrage asupra noastra atat de mult har sfant, incat ne eliberam definitiv de lene.

2.     Nimeni nu poate ajunge la pace si liniste sufleteasca decat prin lupta cu ispitele si prin indurarea cu rabdare a supararilor.

Cea mai salbatica lupta va fi cea impotriva mandriei, cu toate formele si manifestarile ei – mania, slava desarta, rautatea, invidia. Atunci cand le supunem pe acestea, castigam cea mai buna recompensa pe care am putea-o primi: pacea sufletului.

3.     Atunci cand esti inconjurat e ispite, roaga-te lui Dumnezeu pentru curaj si putere, ca sa ramai neclintit. Adu-ti aminte: vesnicia exista!

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

2 comentarii:

Daniela spunea...

Domnul să ne dea puterea să rezistăm în ispite și să ne ajute să regăsim în veșnicie fiecare plecăciune, fiecare rugăciune, fiecare înfrânare și fiecare lacrimă vărsată!

din casuta noastra spunea...

Doamne ajuta!