luni, 31 iulie 2023

CUVANT DE FOLOS

 FAPTA SFINTEI TARBULA

          Sfantul Simeon, Episcolul Persiei, primind cununa muceniciei pentru credinta in Hristos, lasa in urma sa doua surori, dintre care cea mai tanara se numea Tarbula. Sotia imparatului Sapor o vazu intamplator si a fost atat de miscata de frumusetea si intelepciunea ei, incat, nedand nici o atentie credintei, le porunci ei si surorii ei sa locuiasca in camerele ei. Fiind iubite de imparateasa, tinerele crestine s-ar fi putut ocupa in liniste cu meditatia dumnezeiasca.

          Dar binefacatoarea lor chiar a doua zi se imbolnavi grav si cazu la pat. Magii venira sa o viziteze pe imparateasa si sa afle de ce anume sufera. Din pacate, unul dintre ei, vazand-o pe Tarbula, a fost atat de fermecat de frumusetea ei, incat, intorcandu-se acasa, indata trimise la ea pe cineva sa ii ceara mana pentru el, dar primi ca raspuns ca ea nu poate fi sotia unui idolatru!

          Ingamfatul mag a fost cuprins de rusine, iar dragostea se transforma in furie. Simtindu-se jignit in cel mai inalt grad, el merse la imparat si, prefacandu-se speriat, ii spuse ca boala imparatesei este provocata intentionat; ca in ea exista o otrava lenta, care, fara indoiala, i-a fost data de crestinele care locuiesc in camerele ei, pentru a se razbuna prin aceasta pentru moartea fratelui lor, a episcopului Simeon.

          Se stie cat de mult respectau regii persani sfaturile si prezicerile magilor lor. Tarbula impreuna cu sora si cu slujnica ei au fost indata prezentate la imparat. Ele au fost interogate si judecate nu numai ca niste persoane de alta religie, ci si ca vrajitoare, ca ucigase. Numai acordul tarbulei de a-i fi sotie unuia dintre magi le-ar fi putut salva; dar dreptele fecioare au preferat mai bine sa isi piarda viata lor cea trecatoare decat viata lor cea vesnica.

          Fecioarelor, nu va uitati la bogatie si la renume cand va casatoriti; uitati-va mai bine daca e virtuos, daca e binecredincios cel ce va cere mana si inima.

 

(Nevointele si virtutile femeilor in povestiri vii-preot Gheorghe Orlov)

 

Niciun comentariu: