joi, 20 iulie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI FACATORII DE PACE, CA ACESTIA FIII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA

2. MAMA SI COPILUL

 Este un lucru foarte rau ca nu-ti iubesti mama si ca privesti cu atata suspiciune. Roaga-te sa-ti dea Domnul putere, indelunga-rabdare si nerautate, ca sa poti ierta. Trebuie sa incetezi sa o ataci si sa spui tot timpul ca s-a purtat rau cu tine in trecut. Accepta odata trecutul acesta ca o parte a planului lui Dumnezeu pentru viata ta si alunga-ti rautatea din inima! Uita totul! Pastrand in tine rautatea impotriva celor din trecutul tau, nu faci decat sa te razboiesti cu Dumnezeu. Ce fapta necugetata!

          In plus, daca vrei sa vezi lucrurile cinstit si corect, vei constata ca nu toata viata ta a fost grea si chinuita, asa cum spui. Stiu ca au existat clipe amare. Dar acum, singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa uiti. Si sa cultivi in tine gandul ca nimeni nu a provocat aceste rele si nimeni nu este responsabil pentru ele. Daca privim lucrurile din punct de vedere duhovnicesc, oamenii nu sunt altceva decat uneltele lui Dumnezeu.

          Nu-ti pierde curajul. Dumnezeu te va recompensa daca-ti vei deschide cu smerenie ranile dinaintea unui duhovnic incercat. Te va inarma cu puterea de care ai nevoie ca sa scapi de pacate…

          Iti voi spune si altceva, dar sa nu ma intelegi gresit – nu vreau sub nici o forma sa micsorez valoarea canonului tau de rugaciune de fiecare zi, nici a lecturilor din textele sfinte. Dar te las absolut libera, fie sa-l continui neschimbat, fie sa-l modifici, dupa nevoile si puterile tale si dupa iluminarea lui Dumnezeu. Cu toate acestea, trebuie sa nu uiti ca dragostea pentru aproapele este primul tel pentru cei care luipta duhovniceste. Daca zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele sau il uraste, mincinos este! Pentru ca cel ce nu iubeste pe fratele sau, pe care l-a vazut, pe Dumnezeu, pe care nu L-a vazut, nu poate sa-L iubeasca (I Ioan 4, 20). Si nu este nevoie sa iesi de la tine din casa ca sa-l vezi pe aproapele tau. Sotul tau este aproapele. Mama ta este aproapele. La fel si copiii tai.

          Un ultim sfat: nu te descuraja daca vezi ca rugaciunea ta este rece, fara suflet si fara evlavie. Continua chiar si asa. Iar in paralel, smereste-te in orice fel si cu orice ocazie. Numai cei smeriti se pot ruga cu rugaciune vie, curata si roditoare.

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

 

Niciun comentariu: