sâmbătă, 3 septembrie 2022

UN CUVANT DE FOLOS

 

JUDECAREA APROAPELUI

 “Judecata este un pacat asa de mare incat il lipseste pe om de Harul cel Sfant si de ajutor dumnezeiesc, de vreme de Dumnezeu se scarbeste foarte tare de acest pacat".

“Un frate l-a intrebat pe avva Pimen: “Gheronda, daca imi dau seama de caderea fratelui, este bine ca sa o acopar?” Batranul i-a raspuns:”Ori de cate ori acoperim caderea fratelui nostru, si Dumnezeu ne acopera pacatele noastre; de asemenea, ori de cate ori le dezvaluim, ne dezvaluie si Dumnezeu pacatele noastre.”

“Sfantul Atanasie Sinaitul mentioneaza: Stiu destul de bine, cum ca limba multor oameni, atunci cand ii judeca pe altii, este mai taioasa decat un cutit cu doua taisuri. Acesti oameni, chiar daca vad ca un om face fapte bune la nesfarsit, numai ce au observat un cusur cat de mic al caracterului lor – deoarece nimeni nu este fara de pacat, decat numai unul Dumnezeu – uita pe data si nu mai considera toate celelalte reusite bune ale aceluia si continuu prezinta denigrator acel lucru printre oameni. Pe capetele acelor oameni calomniatori va cadea pedeapsa divina, nu din cauza pacatelor lor personale, ci deoarece prin judecarea si prin calomnia lor i-au ranit pe multi si s-au distrus duhovniceste”.

(sursa: Pacatul judecarii aproapelui si a slujitorilor sfintiti-arhim. Vasilios Papadari

2 comentarii:

Andreea spunea...

Ah Doamne, îndreptează limba noastră!!

din casuta noastra spunea...

Amin!