miercuri, 28 septembrie 2022

POSTUL SI RUGACIUNEA

 

POSTUL CA MEDICAMENT

Cunoastem puterea postului si insemnatatea lui cel putin din faptul ca acesta este urat de vrajmas. Pe cei ce vin pentru sfat si spovedanie la mine ii sfatuiesc sa tina sfintele posturi. Ei sunt de acord cu tot ce le spun, insa cand vine vorba de post:”Nu vreau”, “Nu pot” si altele asemenea. Vrajmasul atat ii inraureste, incat nu-i lasa nici sa tina sfintele posturi.

Biserica ne recomanda sa tinem postul cu masura. Acesta nu ne vatama sanatatea, ci, dimpotriva, ne-o pazeste. Chiar si medicii necredinciosi sustin ca un consum permanent de carne este vatamator: fiind necesar uneori sa mancam vegetale, adica, cu alte cuvinte, sa postim. Acum, la Moscova si in alte mari orase, sunt restaurante vegetariene, astfel incat stomacul sa se poata odihni de mancarurile grele cu carne. Din cauza consumului permanent de carne sa intampla adeseori sa capatam felurite boli.

Au venit la mine doi soti dintr-o familie de negustori ce duceau o viata evlavioasa. El era un om sanatos, insa sotia lui era mereu bolnava. Niciodata nu tinea post. I-am spus:

-Incepeti sa postiti, sa nu va atingeti nicicum de carne, de lapte si de altele asemenea, si totul va trece.

Ea a raspuns:

-Si daca am sa mor tinand post? Nu este usoara aceasta experienta.

-Nu veti muri, am raspuns. Nu va atingeti deloc in zilele de post de carne, de lapte, de unt si va veti insanatosi.

Si, intr-adevar, postul a ajutat-o. A inceput sa tina toate posturile bisericesti, iar acum e pe deplin sanatoasa. Trebuie sa mananci pana te saturi, dar sa nu te imbuibi. Gustati doar cat aveti nevoie, si nu va veti tulbura. Cantariti-va nevoile voastre. Fiecare om are masura sa: unul are nevoie de patruzeci de linguri ca sa se sature, altul de douazeci de linguri, iar un al treilea de numai zece linguri. Cel mai bine e sa luati cate linguri de hrana aveti nevoie pentru a va satura. Nu va uitati la altii cat mananca, caci nu e asta treaba voastra.

 

(sursa: Parintii din pustia Optina- despre rugaciune)

Niciun comentariu: