marți, 27 septembrie 2022

DESPRE RUGACIUNE

 

PRAVILA DE RUGACIUNE

Daca te trezesti inainte de ora stabilita, nu lenevi, scoala-te si roaga-te Dumnezeului tau si ingerului pazitor care te-a desteptat. Crede ca ingerul tau te-a desteptat pentru rugaciune si nu fi lenes. Roaga-te, ca sa nu-l izgonesti de la tine. Savarseste rugaciunea lui Iisus. Este nespus de importanta. In Pustia Optina, toti monahii sunt obligati sa o savarseasca de cinci sute de ori zilnic. Randuiala rugaciunii este asa: 300 de rugaciuni catre Mantuitorul, 100 de rugaciuni catre Maica Domnului, 50 catre ingerul pazitor si 50 catre toti sfintii.

Desi aceasta pravila este obligatorie pentru monahi, este bine sa o savarseasca si mirenii, dupa puteri.

Este bine, de asemenea, ca in fiecare zi sa rostiti Psalmii 90 si 50. Psalmul 90 se cuvine sa se faca de trei ori pe zi: dimineata, la pranz si seara. Mai ales la pranz navaleste diavolul cu uneltirile sale, iar acest psalm il izgoneste departe. Sfantul Apostol Petru spune:”Fiti treji, privegheati. Potrivnicul vostru, diavolul, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita” (I Petru 5,8). Pentru aceasta e de trebuinta ca intotdeauna sa facem Rugaciunea lui Iisus, care este arma puternica impotriva vrajmasului! Domnul a spus:”In numele Meu, demoni vor izgoni, in limbi noi vor grai” (Marcu 16, 17). Rugaciunea aceasta dezvaluie tainele cele vesnice ale lui Dumnezeu.

Fiecare dintre noi, dupa puteri, sa rosteasca Rugaciunea lui Iisus. E bine sa facem aceasta rugaciune. E bine sa spunem de cate 500 de ori pe saptamana Rugaciunea lui Iisus. Aceasta are o mare importanta. In general, e greu de implinit pravila cea mare, trebuie sa fie data rugaciunea dupa puterile fiecaruia. Dimineata si seara se cuvine sa se citeasca, in cazuri extreme, daca nu toata pravila, macar jumatate din ea. De asemenea, fiecare are nevoie sa rosteasca cel putin o catisma din Psaltire. Sfantul Ioan Gura de Aur spune:” Sa nu indrazniti sa lasati sa treaca nici macar o singura zi fara a citi Psaltirea. Datorita rugaciunii, viata poate sa fie fericita cu toate neputintele si ispitele pe care le avem. Rugaciunea curata sufletul de pacate, facandu-l drept inaintea lui Dumnezeu si chiar sfant.

(sursa: Parintii din pustia Optina- despre rugaciune)

2 comentarii:

Ema spunea...

De mult folos mi- a fost postarea aceasta! Mulțumesc!
Doamne ajuta!

din casuta noastra spunea...

Ema, ma bucur tare mult ca ti-a fost de folos postarea. Doamne ajuta!