vineri, 25 august 2023

DESPRE SFANTUL FANURIE

 

Viața si martiriul Sfantului Mucenic Fanurie 

Sfântul Mucenic Fanurie a trăit în insula Rodos, fiind cel mai mare fiu dintr-o familie bogată, cu 13 copii. Când Sfântul Mucenic Fanurie avea 12 ani, tatăl lui a murit ucis de hoți, iar datornicii tatălui lui au venit peste mamă să îi ceară bani păcălind-o. Familia a sărăcit în scurt timp, iar femeia se străduia din greu să își crească copiii. Ziua plângea și se ruga, iar noaptea strângea bani din desfrânare. Într-una dintre seri, Sfântul Fanurie și-a urmărit mama pentru a vedea unde pleacă. A descoperit-o dansând într-un local de noapte printre oameni beți. Șocat, Sfântul Mucenic Fanurie și-a strigat mama, iar aceasta i-a recunoscut vocea și a leșinat.

Sfântul Mucenic Fanurie 27 august - b

De supărare și rușine, sfântul s-a refugiat într-o pustietate, unde Dumnezeu a rânduit să fie descoperit de pustnic bătrân cu viață sfântă. Bătrânul l-a strigat pe nume și l-a luat să locuiască cu el într-o peșteră din vârful unui munte. După multă lucrare duhovnicească ca să își poată ierta mama, pustnicul l-a botezat creștin pe Fanurie. După botez, sfântul a plecat să își viziteze frații și să își ceară iertare de la mamă. A aflat că aceasta din urmă murise, iar frații se răspândiseră prin lume. Nemaiavând nicio legătură cu lumea pe care o lăsase în urmă, s-a reîntors să trăiască în sihastrie, fără acoperiș deasupra capului, cu post aspru, împărtășanie deasă, rugăciune și milostenie. Animalele sălbatice îl iubeau, îl ascultau și îl protejau. Viața i se îmbunătățise într-atât încât, la chemarea celor bolnavi și sărmani dintr-o cetate apropiată, se ruga cu lacrimi pentru ei, vindecându-i și botezându-i.

După o vreme, invidia omenească a făcut ca Sfântul Mucenic Fanurie să fie acuzat că este un vrăjitor care complotează să îl dea jos de pe tron pe împărat. Influențat, împăratul a decis să i se taie capul. Îndurerați de această veste, oamenii au ținut post și au făcut rugăciune pentru el ca să nu își piardă binefăcătorul. Sfântul Mucenic Fanurie a plecat în alt loc, unde s-a repetat aceeași istorie. Într-una dintre cetăți, dregătorul locului avea o fată care a murise. La cererea tatălui ei, Sfântul Mucenic Fanurie s-a rugat îndelung și cu lacrimi pentru copilă, iar Hristos a înviat-o și a scos-o din iad. După această mare minune, împăratul și toată casa lui s-au botezat, spre supărarea vrăjitorilor locului. Deși tocmai se făcuse o mare minune pentru casa împăratului, vrăjitorii au reușit și l-au întors pe împărat împotriva Sfântului. Fanurie, omul lui Dumnezeu a fost supus la cazne pe care le-a răbdat rugându-se pentru păgânii care îl chinuiau.

În ultima sa rugăciune, Sfântul Mucenic Fanurie a cerut Domnului să împlinească cererile cele bune tuturor acelora care vor face o turtă cu ulei și cu zahăr sau o plăcintă și o vor da săracilor, pentru iertarea păcatelor mamei lui care a murit păcătoasă. Domnul a promis că îi va împlini dorința. Înainte de săvârșirea sfântului din această viață, mulți s-au botezat în Hristos, iar alții au luat cununa de martir.

După ce i-a fost tăiat capul, în loc să curgă sânge de la gâtul sfântului mucenic, a curs lapte, iar capul lui s-a rostogolit în jurul trupului spunând: "Așa cinstește Hristos pe cei ce cred în El!“

Pomenirea Sfântului Mucenic Fanurie se face de către biserica ortodoxă la 27 august. Potrivit ultimei rugăciuni a mucenicului, mulți creștini fac în ziua prăznuirii lui nouă turte pe care le împart săracilor, iar, după ajutorul primit de la sfânt, fac o plăcintă mai mare, dăruită celor lipsiți, ca mulțumire adusă lui.

(sursa: https://pravila.ro/sfantul-mucenic-fanurie-27-august/)


Un comentariu:

Andreea Napirlica spunea...

Ce minunat e Sf. Fanurie!
In Corfu am intrat într-o biserică patronată de Sfântul Fanurie.
Oamenii îi poartă o mare evlavie!