miercuri, 2 august 2023

DESPRE MAICA DOMNULUI

 CERCETAREA MAICII DOMNULUI

          Odata Printele Paisie de la Chilia “Panaguda”, l-a gazduit pentru cateva zile pe un prieten de-al sau, care era preot si care il odihnea sufleteste. Din aceasta cauza Staretul simtea inlauntrul sau o bucurie deosebita.

          Era in ajunul Praznicului Inaltarii Cinstitei Cruci, de aceea ii spuse prietenului sau, preotul, ca vor face impreuna priveghere de toata noaptea. La ora patru dupa-amiaza au inceput Vecernia cu siragul de metanii, pentru a avea numele lui Iisus in gura lor: ”Amintirea lui Iisus sa se lipeasca de rasuflarea ta”. La ora sase au intrerupt, pentru a lua un ceai. Pana la miezul noptii trebuiau sa continue “in chilii” rugaciunea cu metaniile, iar la ora douasprezece incepeau sa citeasca Miezonoptica si in continuare Randuiala Sfintei Impartasiri.

          In timp ce se rugau separat, Parintele Paisie, aflat in chilia sa, nu-si gasea linistea. Mergea incolo si-ncoace cu pasi mari si zgomotosi si lovea peretele. Se auzea cum o chema pe Maica Domnului cu suspine din adancuri:

          -Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi!

          La ora douasprezece au inceput impreuna Miezonoptica. La un moment dat toata bisericuta s-a luminat de o lumina lina, albastruie – lumina demonica are culoarea rosie. Intunericul de la miezul noptii s-a transformat intr-o lumina. De asemeni o adiere dumnezeiasca a patruns in bisericuta. Preotul se pregatea sa spuna:”Marie, Maica Lui Dumnezeu….”, cand deodata candela care atarna in fata icoanei Maicii Domnului, a inceput sa se miste. Maica Domnului era prezenta, ii insotea in slujba lor de toata noaptea.

          Parintele Paisie a plecat capul cu smerenie si i-a dat de inteles preotului sa nu vorbeasca. Preotul, tinand lumanarea pentru citit, si-a plecat si el capul si nu a spus nimic. Dintre cele cinci candele de la catapeteasma numai cea a Maicii Domnului se misca.

          Parintele Paisie spunea:

          -Maica Domnului in fiecare zi cerceteaza manastirile, schiturile, colibele si tot Sfantul Munte. A vazut ca erau si aici doi calugari netrebnici si le-a facut cinstea de a-i cerceta. S-o iubim intotdeauna pe Maica Domnului si s-o chemam, pentru a ne cinsti cu cercetarile ei cele dumnezeiesti.

 

(Patericul Maicii Domnului – Arhim. Teofilact Marinakis)

Niciun comentariu: