marți, 22 august 2023

DESPRE MILOSTENIE

 DESPRE MILOSTENIE SI NEAGONISIRE (I)

 1.   Un batran povestea ca in manastirea lui s-a savarsit din aceasta viata un calugar, iar alt calugar, care era prieten cu el, a hotarat sa ia pentru sine, fara sa spuna nimanui, doua carti care fusesera ale raposatului.

          A venit vremea rugaciunii de seara, si obstea s-a adunat in biserica. Deodata, batranul a vazut deasupra capetelor calugarilor o putere dumnezeiasca in chip de porumbel, numai prietenul raposatului era lipsit de ea. S-a mirat batranul, nepricepand care sa fie pricina, deoarece ii era parinte duhovnicesc – insa curand, mustrat de constiinta, fratele s-a dus la el si, pocaindu-se pentru fapta sa, si-a cerut iertare.

 

2. Odata, pe cand era episcop in Trimitunda Sfantul Spiridon, s-a intamplat acolo foamete. Negustorii de paine se bucurau, pe cand saracii se mahneau si se rugau lui Dumnezeu sa le trimita ajutor.

Un oarecare bogat a adus de pe alte meleaguri grane multe, dar nu s-a grabit sa le vanda, ci le-a pus la pastrare in hambare, asteptand sa mai creasca pretul.

A venit la el un sarac si a inceput sa-l roage cu lacrimi sa-i scape femeia si copiii de la moarte prin infometare. Strain de mila, negustorul l-a alungat. Ce-i ramasese de facut nefericitului? Nestiind de la cine sa mai ceara ajutor, s-a dus sa ceara sfatul episcopului si i-a povestit necazul sau.

-Nu mai plange, ci du-te la casa ta – a zis ierarhul stravazator. Dimineata se va umple casa ta de paine, iar pe bogat il vei vedea cum te roaga si iti da paine pe degeaba.

In aceeasi zi, seara (abia incepuse sa amurgeasca), a cazut pe pamant o ploaie mare, apa a luat hambarele bogatului, si graul lui plutea pe strazi. Pedepsit, iubitorul de argint mai intai a cerut plangand ajutorul poporului; pe urma, intelegand ca nici un ajutor nu-i mai foloseste, a inceput sa-i roage pe saraci sa-si adune cat mai mult grau, ca sa nu se strice degeaba. Printre acei saraci se afla si cel pe care il alungase mai inainte, si acesta si-a adunat grau din belsug. Asa l-a smerit Dumnezeu pe negustorul nemilostiv.

 

(Apa vietii – 300 de istorioare cu talc duhovnicesc)

3 comentarii:

CARMEN spunea...

Frumoase pilde!
Multumim Ioana draga ♥

din casuta noastra spunea...

Cu mare drag Carmen!🤗🤗💗

din casuta noastra spunea...

Doamne ajuta!