miercuri, 28 iunie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI CE BLANZI, CA ACEIA VOR MOSTENI PAMANTUL

2. SIMPLITATEA

 

1.     Da slava Domnului pentru toate, multumindu-I nu numai pentru darurile Sale, dar si pentru pedepse; atat pentru anii de nefericire, cat si pentru orele de fericire….

Dorinta ta de a te ruga pentru insanatosirea stapanului tau este placuta lui Dumnezeu. Dar ezitarea si frica in legatura cu felul cum ar trebui sa faci aceste rugaciuni sunt exagerate si fara sens. Roaga-te simplu: ”Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-l pe stapanul meu cu familia lui. Invredniceste-l sa se intoarca acasa sanatos si cu sufletul linistit.”

Dar ai grija sa te rogi cu smerenie! Cu multa smerenie. Daca ai impresia plina de mandrie ca rugaciunea ta este bine-placuta lui Dumnezeu si ca pentru aceasta El este dator sa-ti implineasca cererea, atunci te asigur ca nu vei fi auzit.

 

2.               Cand este slujba la biserica, nu e corect sa atragi atentia celorlalti prin multe matanii sau facand cruce ostentativ atunci cand nu trebuie. Semnul crucii si mataniile trebuie facute doar in momentele slujbei in care este nevoie. De altfel, in acele momente, cei mai multi dintre credinciosii care se roaga impreuna vor face acelasi lucru, asa ca nimeni nu iti va da o atentie deosebita.

          Ca o regula generala in aceasta problema, iti recomand sa te controlezi cu discretie cand este vorba de manifestarea in exterior a evlaviei tale, de fiecare data cand te afli intr-un spatiu public. Iar lupta aceasta de a te stapani va fi primita de Dumnezeu ca o jertfa a smereniei.

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

Niciun comentariu: