joi, 22 iunie 2023

AM CITIT

 

“ZBOR IN JURUL SOARELUI” DE Paula McLain


Cartea prezinta biografia lui Beryl Markham, prima femeie care a antrenat cai pentru curse, dar si una dintre primele femei-pilot care a obtinut licenta de zbor B.

“Zbor in jurul soarelui” prezinta viata eroinei, de la inceputul copilariei si pana la calatoria-record peste Atlantic. Desi nascuta in Anglia, Beryl a fost crescuta in Kenya, doar de tatal ei. Dupa o scurta perioada de timp, mama s-a intors in Anglia, lasand in sufletul ei o rana adanca, ce nu s-a vindecat niciodata. Cand Beryl avea 16 ani, tatal pierde ferma “Green Hill” si pleaca la Cape Town, iar ea este nevoita sa se casatoreasca, casatorie ce s-a dovedit a fi un esec. Toate acestea au format caracterul lui Beryl, astfel ca a devenit o persoana ambitioasa, curajoasa, o persoana nonconformista care a trecut peste prejudecatile vremii si care a facut ceea ce i-a placut: antrenarea cailor si pilot de recunoastere.

Autoarea Paula McLein arata si relatia de prietenie dintre Beryl Merkham si baroneasa Kristen Bilxen (autoarea romanului “Din inima Africii”). O relatie destul de complicata, avand in vedere ca amandoua au iubit acelasi barbat.

Aceasta este cartea pe care am ales-o pentru Clubul de carte din luna iunie si pe care o recomand.

Niciun comentariu: