joi, 15 iunie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR

1.     INDRUMARE DUHOVNICEASCA

 1.               Mare este mangaierea si cu atat mai mare este folosul pe care omul il are atunci cand gaseste un indrumator incercat si intelept, caci, prin ascultarea de el, vointa bolnava i se vindeca, iar gandul scapa de increderea in sine si de orgoliu. Dar in zilele noastre este foarte greu sa se gaseasca un asemenea om.

2.               Mi-ai scris ca am ajutat-o pe matusa ta. Nu poate fi adevarat un lucru ca acesta. Ale mele sunt numai pacatele. Ale Duhului celui Sfant sunt toate sfaturile cele bune, pe care eu numai le primesc si le spun altora, exact asa cum le-am auzit, fara sa le deformez sau sa le stric…

La fel si acum, voi incerca sa iti raspund pe cat voi putea eu mai bine, dar trebuie neaparat ca si tu sa te rogi indelung. Roaga-l pe Sfantul Duh sa ma lumineze, ca sa iti spun ceea ce trebuie si ceea ce te va ajuta. Mai cere-I sa-ti dea credinta vie in Domnul nostru Iisus Hrisots, Care pentru noi S-a facut intelepciune de la Dumnezeu (I Corinteni, 1, 30). Fara ajutorul Lui, nu astepta sa iasa ceva bun din ceea ce-ti scriu.

3.               Gandurile care aduc descumpanire si neliniste sunt de la diavol. Gandurile “dupa Dumnezeu” aduc siguranta, indrazneala si pace. Lupta-te ca sa le dobandesti.

Cat despre oamenii care traiesc, chipurile, o anumita fericire, desi nu au o viata duhovniceasca si desi nu se intereseaza de trairea crestina autentica, de trairea interioara, si sunt totusi plini de pace si fericire, ei bine, afla ca acestia traiesc o pace falsa – pacea stricacioasa a lumii acesteia -, nu adevarata pace a Domnului nostru Iisus Hristos.

De fiecare data cand ne adunam fortele sufletesti si punem cu hotarare bazele unui nou inceput al vietii interioare, in calea noastra intalnim o furtuna de tot felul de piedici si ispite. Dar tocmai datorita acestui razboi demonic, lupta duhovniceasca ne aduce roade. Dar ce tot zic! Acest razboi pe care-l purtam este absolut necesar fie ca suntem calugari, fie ca suntem mireni.

Insa cei care, traind in fericirea lor inselatoare, nu cunosc problemele deosebite si greutatile vietii duhovnicesti, cei care sunt multumiti de ei insisi si satisfacuti, fara sa le pese si fara sa se intristeze pentru nimic, acestia poate ca, intr-adevar, vor trai peste o suta de ani pe acest pamant trecator, dar nu vor gusta niciodata din pacea pe care noi o cautam si pe care am inceput inca de pe acum sa o gustam. Aceasta este pacea “de deasupra mintii”, care ii daruieste sufletului Duhul cel Sfant. Este pacea care se dobandeste numai cu effort si cu stradanie. Este darul lui Dumnezeu, oferit la capatul multor lupte cu noi insine si cu demonii. Astazi ne da un strop mic, maine, o inghititura, dupa aceea, si mai mult. Si tot asa, viata intreaga, plina de razboaie, furtuni, piedici si amaraciuni, pe drumul nostru duhovnicesc.

4.               Cum poti sa spui ca ranile tale sufletesti nu pot fi vindecate de nimeni altcineva decat de mine? Cine sunt eu? Nu sunt decat tarana cu chipul vechiului Adam, celui cazut.

Cere ajutor de la multmilostivul nostru Domn Iisus Hristos, caci inima Sa plina de iubire este deschisa spre toti, iar sangele Lui sfant poate sa spele toate pacatele. Alearga la marele Doctor si nu te indeparta de El. Cauta-L, cheam-l, bate-I la usa. El S-a facut Om pentru pacatosi, nu pentru cei drepti si buni. In orice fel ai fi pacatuit – nu are nici o importanta greutatea pacatului tau -, alearga la El si cere-I iertare, cu hotararea nestramutata sa nu mai pacatuiesti.

Daca sfaturile si invataturile mele te-au ajutat vreodata, asa cum tu insuti zici, Domnul sa fie laudat! Trebuie sa crezi insa ca, in realitate, nu este izbanda mea, ci a milei nesfarsite a lui Dumnezeu, care daruieste fiecaruia dintre noi dupa credinta sa.

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

5 comentarii:

Daniela spunea...

Câtă smerenie!... Domnul să ne ajute să o căpătăm și noi!

Suzana spunea...

Multumesc frumos pentru povete!
Un final de saptamana cu pace si bucurii!
❤️😘

Toma Tanțica spunea...

Mulțumesc ca ai împărtășit cu noi! Foarte de folos!

din casuta noastra spunea...

Doamne ajuta!🙏

din casuta noastra spunea...

Cu mare drag! La fel îți doresc și ție!🤗🤗