joi, 7 decembrie 2023

PILDA

 Pentru rugaciunile Sfintei Mucenite Filofteia de la Curtea de Arges si a;e Sfantului ierarh Ambrozie, episcopul Mediolanului, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 CONSTIINTA (GLASUL DREPTATII)

 Un om bogat, cu numele Savoiu, alunga pe o chiriasa saraca, o biata vaduva cu 5 copii, pentru ca nu mai avea cu ce sa plateasca chiria. Ea se infatisa inca o data in fata bogatasului, insotita de cei 4 copii mici, caci al cincilea era bolnav in pat, pentru a-l ruga sa-i lase macar 7-8 zile, pana se va insanatosi copilul cel mic, dar Savoiu nu vru. Nici in ruptul capului. Femeia ingenunche cerandu-i indurare, iar copiii plangeau, dar nepasator Savoiu merse in pavilionul din gradina sa se odihneasca asa cum obisnuia el in fiecare zi.

          Era o dupa-amiaza inabusitoare, nici un fir de aer nu se misca, iar in spatele gradinii se auzea zgomotul molcolm al raului. Savoiu incerca sa adoarma, dar nu putea; simtea parca o racoare in tot trupul, iar vajaitul apei raului i se parea prea tare. Din indepartari se auzi tunetul intarziat al unei furtuni; atunci i se paru ca aude un glas. Era glasul constiintei, glasul dreptatii. Se scula cutremurandu-se de o frica neinteleasa, si porunci servitorilor s-o caute pe vaduva cu cei 5 copii si s-o aduca inapoi de unde plecase. Dar ea plecase cu copiii in padure si nu putea fi gasita.

          A doua zi afla ca murise copilul cel bolnav, iar mama, cu cei 4 copii ramasi, gasise adapost la un om sarac, dar credincios si cu frica de Dumnezeu.

          Savoiu incepu sa urasca gradina, pavilionul, raul, vantul si ii fu groaza de intunericul linistit al noptii care se lasase. In curand cazu intr-o boala grea. In aiureala cand a caldurilor, cand a tremuraturilor, pomenea intunericul noptii si tunetul furtunii. Peste cateva zile isi dadu duhul.

          Glasul constiintei a rasunat in sufletul lui, dar, fiind prea tarziu, Savoiu nu a putut repara nimic. S-a implinit zicala intelepciunii populare, care suna cam asa: Dupa fapta si rasplata.

 

(Istorioare moral-religioase)

Niciun comentariu: