joi, 17 noiembrie 2022

CUVINTE DE FOLOS

 

CUVINTE DE FOLOS PENTRU MIRENI (I)

“-De ce au slabit credinta si viata morala in randul credinciosilor si cum putem sa le sporim credinta si trairea in Hristos?

-Aparent am zice ca este slabita credinta, dar nu pana-ntr-atat. Oamenii au zilnic obligatii familiale, profesionale, sociale mai urgente, si nu pot participa regulat la slujbele bisericii. Dar nu sunt putini care sa nu aiba un fior de inviorare si sa nu se inchine cand aud bataia clopotelor, ca un strigat de chemare a viilor, ca un plans al mortilor, ca o putere care imprastie in tot felul fulgerele.

Marturisesc sirurile nesfarsite de credinciosi la marile hramuri din tara noastra, care cu o adanca rabdare, a fiecaruia, ceasuri lungi asteapta fericiti randul sa sarute Sfintele Moaste. Acestia sunt toti credinciosi tacuti , anonimi si liberi.

Intr-o comunitate larga sunt si oi albe si oi negre, si o credinta mai firava, si nimeni nu poate spune ca e neprihanit. Trebuiesc slujbe zilnic la biserici peste tot, cu predici calde, neobositoare, exemplificatoare, si, bineinteles, sa nu fie cu nici un chip prilejuri smintitoare.

Nimic nu va fi mai frumos ca un slujitor al lui Hristos cu viata plina de asezare duhovniceasca, nevinovat, senin, bland, cu ochi de lumina ingereasca. Odata un copil in bratele tatalui sau, in biserica, a strigat tare spre uimirea tuturor cand a iesit preotul in vesminte din altar: ”Tata, uite un Doamne-Doamne viu!” (adica nu ca cei de pe fresca peretilor bisericii).

Inima curata, nevinovata, a acelui copil a aratat simplu, dar tare ca Dumnezeu, Care ne iubeste ca pe lumina ochilor, ne cerceteaza peste tot, ne cauta peste tot, ne cheama: ”Veniti la Mine, cei osteniti si impovarati, si adapostiti-va la blanda si smerita Mea inima, ca Eu sunt singura Cale, singurul Adevar si singura fericita si nesfarsita Viata!”

Pe langa cuvantari libere folositoare, sa li se recomande carti, mai cu deosebire cele care amintesc de fericirea sfintilor cu ingerii de Sus, de viforul ispitelor, precum si de grozava si nesfarsita ardere a iadului. Si, cine va avea intelepciunea cea mare in el, acestuia i se vor lumina inima si calea. Fericitul Augustin spune:”Pentru cine vrea sa creada, am o mie de motive; pentru cel ce nu vrea, n-am nici unul”…..singur, moartea!

 

(sursa: arhimandrit Arsenie Papacioc – Mici indemnuri spre mantuire)

Niciun comentariu: