miercuri, 30 noiembrie 2022

BLOG DE NOIEMBRIE


BLOG DE NOIEMBRIE ZIUA 22

 Pentru ca sunt zob de obosita, m-am asezat comod si pornesc la scris.


Postarea de azi este, de fapt, o combinatie de blog de noiembrie si jurnal de calatorie si cred ca va fi lungaaaa, ca o zi de post. Sper sa nu va plictisiti citind.

Asa cum deja v-ati obisnuit, la mine postarile din luna noiembrie au fost intotdeauna scrise pentru ceea ce s-a intamplat cu o zi inainte. Deci, ca sa nu imi pierd obiceiul: ieri a fost zi ceva mai scurta la serviciu (adica am plecat la ora 15), drept pentru care am pornit direct spre Provita, un sat la aproximativ 45 km de Ploiesti, pentru ca a fost hramul bisericii parohiale – Sfantul Andrei. Am dat si noi un bilet de pomenire, am stat putin la slujba si apoi spre casa.

Anul trecut am fost aici la hram si ne-a placut tare mult comunitatea pe care am gasit-o. Si anul acesta am gasit aceeasi "familie" frumoasa in care toata lumea avea cate ceva de facut astfel incat se completau unii pe altii. Mi-a mers la suflet.

Acasa, repejor la bagaje, care au fost facute foarte repede, pentru ca avem de ani de zile o metoda bine stabilita (despre ea, promit ca va spun intr-o noua postare, ca sa nu o transform pe aceasta in roman), am pregatit o cina usoara, adica o pizza de post facuta la foc automat (cat am facut bagajele, am pus aluatul la pregatit, iar restul a mers ff repede-voi pune cat de curand si reteta) si pe urma bunatatile pentru drum: seminte coapte de dovleac si de floarea soarelui si floricele de porumb, la care am adaugat mancarica: conserva de ton, saramura de peste si baby hering prajit.

Desi ne-am asezat in pat in jur de ora 21, eu una nu am reusit sa adorm decat cu putin inainte de miezul noptii, iar cand ceasul a sunat la 3.30, imi venea sa planga. Insa, stiam ca drumul este lung si greu si ca trebuie sa pornim devreme. Si bine am facut. La ora 4.30, am pornit spre Iasi. Drumul a fost destul de greu: la inceput noapte, burnita si ceata, iar cand s-a luminat, am dat de ploaie, chiciura si aglomeratie.La ora 9.30, ne-am oprit la manastirea Miclauseni pentru a participa la Sfanta Liturghie. Am ajuns cand se terminase de citit Acatistul Sfantului Andrei si incepea Liturghia. Ne-am dat seama ca mai putem intarzia 30 minute, timp in care am mancat pestele prajit si am servit o cafeluta fierbinte de la termos. Conservele si fructele le-am daruit copilasilor care erau pe acolo.








Tot aici se afla si Castelul Sturdza, care se viziteaza, insa numai la ore fixe si un anumit numar de turisti. ca sa il vizitam trebuia sa mai asteptam o ora si nu ne-am simtit in stare, asa ca am facut fotografii doar la exterior. Sigur vom reveni si vom vizita mai pe indelete aceasta frumoasa locatie.




Dupa Sfanta Liturghie, poze si la drum.

La ora 13.30 am ajuns la Iasi si ne-am oprit la Casa de oaspeti Sfantul Nicolae pentru a servi pranzul. Al meu sot a tot cautat pe net unde putem servi mancare de post si a gasit aceasta locatie. Ce sa va spun: mancarea este delicioasa si deloc scumpa. Noi am servit: ciorbita de peste, parjoale de peste cu salata de rucola (eu) sau cu salata de varza (Radu), cate o sticla de apa si cate o portie de clatite cu gem. Toate acestea si doua portii de mamaliguta pentru diseara au costat doar 80 lei. Parjoalele au fost superdelicioase. Pe langa ceea ce am mancat noi, oferta era foarte mare: biban de mare, prajit, trunchi de merluciu prajit, somon la cuptor, macrou marinat cu lamaie la cuptor, icre, salata de cruditati cu peste murat, supa crema de mazare, pilaf, ghiveci, tocanita calugareasca si mai erau, dar nu le-am retinut.


De la masa, imediat la cazare: apartamente hotel Prestige, o locatie excelenta care se afla doar la 2 minute de parcul Copou. Dupa ce am despachetat si ne-am tras sufletul vreo 30 de minute, am zis sa mergem sa ne plimbam prin Copou. Doar am ajuns si ne-am intors, pentru ca simt ca nu mai pot sta in picioare.

Si, inainte sa inchei, imbratisez si urez din tot sufletul

La multi si binecuvantati ani, cu sanatate si bucurii duhovnicesti tuturor celor ce poarta numele Sfantului Andrei. Sfantul Sa va ocroteasca intotdeauna.

Ei bine, aceasta a fost prima zi la Iasi. Acum, ma retrag la un film de Craciun.

3 comentarii:

Andreea Napirlica spunea...

Ce frumos!
Urmează să mergeți la Cuvioasa Parascheva!...cat de minunat🙏🙏🙏

Daniela spunea...

Cât de frumos, Ioana! Mă bucur mult pentru voi!
Mulțumim că ne porți și pe noi cu tine în această călătorie binecuvântată!

din casuta noastra spunea...

Andreea, ne-a ajutat Cuvioasa de ne-am inchinat la moastele ei.
Daniela, chiar a fost minunat. Cu mare drag am povestit si chiar mi-am dorit sa simtiti si voi aceasta bucurie.