sâmbătă, 1 octombrie 2022

POSTUL SI RUGACIUNEA

 

IMPORTANTA SLUJBELOR BISERICESTI

E nevoie sa mergem la biserica. Domnul nu cere nimic cu neputinta de la noi. De pilda, daca un om este bolnav, atunci el se roaga acasa si nu merge la biserica. O monahie i-a scris parintelui Anatolie:”Sunt bolnava si trebuie sa stau in pat, iar la biserica se canta: Laudati numele Domnului…… Eu, fiind tintuita la pat, nu pot sa iau parte la rugaciunea din biserica”. Parintele Anatolie i-a raspuns:”Si tu poti sa fii la priveghere”. I-a scris din nou:”Batiuska, nu m-ati inteles, boala nu-mi ingaduie sa ma ridic din pat”. “Nu, i-a raspuns staretul, si tu poti sa iei parte la priveghere. Fa Rugaciunea lui Iisus dupa metanii: de treizeci de ori invarte metaniile, si astfel vei face 3000 de rugaciuni. Si asta inseamna priveghere. Mai mult chiar, pentru ca boala rabdata cu intristare, insa fara cartire, cu constiinta ca este trimisa pentru pacatele tale, are mare putere curatitoare”.

Sfantul Ioan Scararul a fost intrebat daca exista anumite semne credibile dupa care se poate cunoaste apropierea unui suflet de Dumnezeu, ori indepartarea de El. In ceea ce priveste mancarea, sunt anumite semne-cand de pilda incepe sa putrezeasca varza, carnea, pestele-, atunci ne dam seama usor, caci acestea emana un miros rau, isi schimba culoarea, gustul si aspectul si arata ca nu mai sunt bune. Ei, dar in privinta sufletului? El nu poate sa dea un miros rau ori sa-si schimbe infatisarea.

La aceasta intrebare Sfantul parinte a raspuns:” Primul semn al mortii sufletesti este plecarea de la slujbele bisericesti. Omul care se raceste de Dumnezeu, intai de toate, incepe sa fuga de biserica. La inceput, incearca sa vina la slujba mai tarziu, iar mai apoi inceteaza sa mai mearga la biserica. De aceea, pentru monahi este de neaparata trebuinta sa vina la slujbe. Este adevarata ca in anumite cazuri acestia primesc dezlegare de a participa la toate slujbele, dar, daca este cu putinta, sa se faca aceasta numai pentru indeplinirea ascultarilor. La schit nimeni nu trebuie sa lipseasca de la slujbele bisericesti.

Chiar un singur cuvant cazut in suflet la Sfanta Liturghie poate sa schimbe intreaga viata a omului. In timpul citirii si cantarilor din biserica, uneori chiar si un singur cuvant se face lucrator in suflet. Iata, ingerul pazitor poarta acel cuvant catre inima omului si are insemnatate pentru viata de apoi. Adeseori se intampla ca omul sa se gandeasca la ceea ce a auzit in biserica si incepe dintr-o data sa se schimbe, lasa obieciurile pacatoase, isi schimba modul sau de viata si incepe sa mearga pe calea mantuirii.

(sursa: Parintii din pustia Optina- despre rugaciune)

Niciun comentariu: