joi, 6 octombrie 2022

DEPRE GANDURI

 

DEOSEBIREA GANDURILOR

 

Pentru deosebirea gandurilor e nevoie e mare intelepciune. Pazirea de ganduri este o lucrare nespus de grea, a carei insemnatate e de neinteles pentru oamenii lumesti. Deseori se pune intrebarea: De ce sa ne pazim de ganduri? Vin gandurile si pleaca – de ce sa ne luptam cu ele? Foarte multi se insala insa. Gandul nu vine pur si simplu si nu pleaca de la sine. Un gand poate sa vatame sufletul unui om, iar un alt gand face ca cineva sa se intoarca pe calea vietii si sa mearga intr-o directie complet diferita.

 

Sfintii Parinti spun ca sunt ganduri de la Dumnezeu, ganduri de la noi insine, adica de la fire, si ganduri de la demoni. Pentru a deosebi de unde vin gandurile, daca ele sunt inspirate de Dumnezeu ori de puterile vrajmasului, ori daca vin de la fire, e nevoie de mare intelepciune.

 

Iata pronia lui Dumnezeu. Domnul stia ca ai sa-mi spui asta, de aceea te-a adus la mine. Vrajmasul deja iti da ganduri sa te lepezi de manastire. Te arunca pe tine in foc, in apa. Te scoate din manastire pe motivul slujbei militare. Aceasta se intampla din slava desarta. Nu te supune unui astfel de gand, nu intra in convorbire cu el. in general, dispretuiti un astfel de gand, si el va a lasa, caci este plin de mandrie.

 

(sursa: Parintii din pustia Optina-despre rugaciune)

Niciun comentariu: