vineri, 2 august 2024

MAICA DOMNULUI

 Pentru aducerea moastelor Sfantului Intai Mucenic si Arhidiacon Stefan, pentru rugaciunile Dreptului Gamaliel si ale Bincredinciosului Imparat Iustinian cel Mare, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 

Cum a cinstit Maica Domnului pe cel care i-a cinstit numele

În cetatea Artesauza, în ţara Niderlandei, un călugăr avea evlavie foarte mare către Maica Domnului şi făcea mare cinstire numelui Maria. În fiecare zi când se ruga citea psalmi, care începeau cu slovele care sunt în numele Maria. Astfel întâi citea un psalm, care să înceapă cu slova М, apoi citea alt psalm, care începea cu slova A, apoi citea un psalm cu slova R, altul cu slova I, apoi altul cu slova A.

Acel călugăr, care se chema Ioţian, a murit în anii de la Hristos, 1179, noaptea, în ajunul Sfântului Andrei. Din gura lui a crescut un trandafir şi era într-însul slova M, din ochiul lui drept a crescut alt trandafir şi era scrisă slova A, din ochiul cel stâng a crescut alt trandafir şi era scrisă într-însul slova R, din urechea dreaptă şi stângă au crescut alţi doi trandafiri şi într-înşii slovele I şi A, făcând toate împreună cuvântul Maria.

Într-acea vreme, călugării au făcut ştire Episcopului întru a cărui ascultare era el. Episcopul, dimpreună cu ceata bisericească, au dat mare cinste şi au făcut litie la acel trup. Trandafirul din gură l-au luat, l-au pus în vasul de grijanie şi a rânduit să se păstreze la Altar. Acel trandafir nu s-a veştejit niciodată; iar ceilalţi îndată ce au fost ridicaţi s-au uscat. Trupul acestui călugăr, luându-l Episcopul, l-a îngropat în biserică, care era sfinţită Maicii Domnului; iar pentru pomenire tot el a scris acest lucru pe o tablă, pe care a dat-o să se păstreze în visteria bisericii (55, Minunile Maicii Domnului 400, de profesor Dumitru Stănescu, ediția 1925).

 

(Minunile Maicii Domnului – preot Nicodim Mandita)

Niciun comentariu: