marți, 13 august 2024

MAICA DOMNULUI

 Pentru Odovania Praznicului Schimbarii la Fata, pentru mutarea moastelor Sfantului Cuvios Maxim Marturisitorul si pentru rugaciunile Sfintilor Cuviosi Dorotei si Dositei din Gaza, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 Împăratul trufaş adus la pocăinţă prin cuvântul Maicii Domnului

Un împărat plin de trufie, a poruncit să fie şterse din Sfânta Evanghelie, acele cuvinte pe care Maica Domnului le-a rostit către Elisabeta: „Coborî-ta pe cei puternici de pe tronuri şi a înălţat pe cei smeriţi” (Luca 1, 52), socotind că pe dânsul nu-l va surpa nimeni din scaun. După aceea, mergând să facă baie într-un loc, în timp ce se afla în apă dezbrăcat, hainele fiind pe mal, vine un înger al lui Dumnezeu, care luând chipul împăratului şi îmbrăcându-se cu hainele lui, a plecat cu slugile împăratului la palat, şi s-a urcat pe tron. Împăratul ieşind din apă şi negăsindu-şi hainele lui, s-a îmbrăcat în nişte zdrenţe de cerşător care i-au fost lăsate în loc şi a plecat spre palatul său împărătesc. Ajungând aici, a început a se mânia şi a striga că el este împăratul, şi că va pedepsi pe cei ce şi-au bătut joc de dânsul. Dar slugile necunoscându-l, şi crezându-l că este nebun, râdeau şi îşi băteau joc de un asemenea stăpân. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Iovian împăratul, pe care la fel l-a umilit Dumnezeu.

Împăratul văzând acestea, şi-a adus aminte de trufia sa şi şi-a plâns păcatul său, căindu-se pentru ceea ce a vrut să facă. După această umilire, îngerul-împărat l-a chemat la sine, i-a dat hainele înapoi şi l-a sfătuit ca de aici înainte să nu se mai trufească. După aceea, aşezându-l în scaunul său împărătesc, s-a făcut nevăzut (356, Minunile Maicii Domnului 400, de profesor Dumitru Stănescu, ediția 1925).

 

(Minunile Maicii Domnului – preot Nicodim Mandita)

Niciun comentariu: