miercuri, 31 august 2022

IN CONCEDIU-MEHEDINTI

 

JURNAL DE CONCEDIU – SEJUR LA CONACUL BOIERULUI PONOARELE

Desi s-a anuntat o zi cu ploaie, afara este tare frumos, asa ca dimineata am dat comanda la bucatarie de un cos pentru picnic si am pornit la drum spre Baile Herculane.



Daca doresti sa petreci o zi in natura, cei de la Conacu' Boierului iti pregatesc un cos cu bunatati.

Marea majoritate a drumului de aproximativ 70 km pana in statiune se afla pe cheile Cerna-Domogled. Un peisaj minunat. Pentru a putea sa il admiram in toata splendoarea lui, am facut multe popasuri.









Un alt popas l-am facut la 7 Izvoare si am vazut cat de mult s-a dezvoltat aceasta zona. S-au amenajat doua stranduri, doua campinguri pentru corturi si rulote. Iar peisajul si aici este foarte frumos.











In sfarsit am ajuns si la Baile Herculane, o alta statiune tare draga sufletului meu, alaturi de Vatra Dornei. M-am intors iar in anii copilariei si mi-am dus aminte cat de frumoasa era statiunea pe care o strabateam zi de zi la pas, cat timp parintii mei urmau procedurile terapeutice. In anii copilariei, perioada de concediu de tratament era de 18 zile. Exact, atat stateam in statiune, timp berechet pentru a o cunoaste ca pe propriul buzunar. Cel mai mult zaboveam la librarie si in parcul central. Totul era foarte bine ingrijit, Herculane stralucind in toata splendoarea ei. De atunci, am revenit de cateva ori dupa 1989 si, de fiecare data, am gast-o intr-o stare avansata de degradare. Anul acesta insa, statiunea veche mi s-a parut un dezastru. O importanta pagina de istorie care s-a dus pe apa Cernei, o statiune de o eleganta arhitecturala extraordinara s-a pierdut. Hotelul Decebal, aflat chiar in centru, este o ruina ce nu cred ca mai poate fi recuperata. Desi cladirile incarcate de istorie sunt in stare avansata de degradare, peisajul ramane deosebit de frumos.








Tot cautand pe internet fotografii despre vechea statiune imperiala am ajuns la acest articol. O felicit pe aceasta tanara arhitecta si ii doresc succes in salvarea frumoasei statiuni. De asemenea, consider ca cei care au adus statiunea in aceasta stare, ar trebui sa plateasca cu varf si indesat.

Inainte de a pleca din statiune am facut un scurt popas la manastirea cu hramul Nasterea Maicii Domnului.




Cat timp ne-am plimbat, norii se adunau pe cer, asa ca am stabilit sa pornim spre pensiune, iar pe drum sa ne oprim la un picnic. Planul nostru a fost schimbat de ploaia puternica ce s-a pornit.



 Am ajuns la 7 Izvoare si am gustat cate ceva pe una dintre mesele unui restaurant inchis. Vazand ca ploaia nu se opreste, am strans totul si am pornit la drum.

Drumul de intoarcere a fost si mai frumos, pentru ca pe aici deja plouase.


Cu putin timp inainte de a ajunge la Conac, am oprit intr-o frumoasa poiana si ne-am continuat picnicul intrerupt de ploaie.

 







Dupa-amiaza ne-am odihnit,eu savurand un lichior de lamaie adus de acasa, iar sotul o tuica cu cola.



Niciun comentariu: