luni, 22 august 2022

IN CONCEDIU-LA MARE

 

JURNAL DE CONCEDIU – ZIUA A TREIA

Ca si ieri, ziua de azi a inceput cu un soare nu foarte puternic, acoperit cand si cand de nori, ceea ce a dus la o zi de plaja excelenta. Ne-am propus sa ajungem pe plaja relativ devreme, adica in jur de ora 8.30 si chiar am reusit. Cand am ajuns, foarte putina lume, apa calda si linistita. Deci, o baie in mare si….la citit.

Desi plaja destinata hotelului este destul de departe, undeva chiar langa stabilopozii din Venus, are un mare avantaj: este departe de muzica, de tot felul de oferte de porumb, poze si namol, astfel ca chiar ne bucuram de liniste.

Am lasat putin “Romania In lumini si umbre”, pentru ca am ajuns la partea in care autoarea descrie Primul Razboi Mondial si am inceput sa citesc “Sensul vietii”, un dialog intre Parintele Constantin Necula si Mihai Morar. Interesanta carte, interesant dialog, insa despre ea va povestesc cand o voi termina.

Nu am reusit sa citesc foarte mult, pentru ca incet-incet au venit la plaja parinti cu copii mai mari sau mai mici, astfel ca, totul s-a insufletit de rasetele si bucuria celor din urma.



Am decis sa las cartea si sa crosetez, savurand in acelasi timp si bucuria din jurul meu. Crosetand si ascultand zgomotele, am avut senzatia de bucurie la cote maxime. Mamicile, se odihneau la umbra sau la soare, lasandu-i pe tatici supraveghetori de nadejde ai nazdravanilor. Tatici plini de bucurie, care s-au intors alaturi de copiii lor la cea mai frumoasa perioada a vietii: la copilarie. Ascultandu-i cum construiau castele de nisip sau jucandu-se in apa, aveai senzatia ca si ei sunt copii.

La un sezlong era un tatic cu doi copii: cel mare peste 18 ani (avea permis de conducere), iar cel mic in jur de 6 anisori. Doamne, cel mic o fasneata de copil, care era cand in apa, cand afara. Tatal, cred ca a lucrat in armata sau doar este un foarte bun organizator. Ca sa il tina sub observatie, i-a spus sa construiasca un oras din nisip, dar sa fie atent sa faca multe cai de evacuare a apei, ca nu cumva sa se inunde orasul. De aici, un intreg dialog intre tatal care statea pe sezlong si fiul care construia de zor. Bineinteles ca s-au alaturat si alti copii. Pe fiecare ii punea sa faca ceva concret, ii coordona si, in acelasi timp le explica tot felul de lucruri ingineresti, pe intelesul lor, dar si sa le starneasca imaginatia. Nu pot reda in cuvinte atmosfera ce s-a creat: toti copiii care s-au strans lucrau cu spor, se intreceau, vorbeau, intrebau, veneau cu idei, iar simpaticul tatic raspundea fiecaruia cu un zel teribil. Cum ii vedea ca sunt plini de nisip spunea brusc: si acum pauza, toata lumea in apa, ca sa ne racorim. Haios tare taticul respectiv.

Bineinteles ca nu lipseau nici bunicii sfatosi si grijulii, a caror principala activitate era fericirea nepotilor.

Soarele ceva mai bland si apa calda ne-au tinut la plaja pana dupa miezul zilei. Foamea a fost aceea care ne-a facut sa mergem la hotel. Dupa un dus rapid, fuga la restaurant, unde eu am savurat sport afumat, iar sotul bruschete cu rosii si parmezan, urmate de o delicioasa ciorbita de vacuta.


Ne-am tras sufletul o ora si am pornit spre plaja, unde am ramas pana aproape de asfintit, balacindu-ne in apa.


Aceasta a fost cea de-a treia zi de concediu.

Niciun comentariu: