marți, 30 august 2022

IN CONCEDIU-MEHEDINTI

 

JURNAL DE CONCEDIU – SEJUR LA CONACUL BOIERULUI PONOARELE

Am ramas in urma cu o zi la relatarile mele din concediul petrecut la Ponoarele in Mehedinti. Ieri, fiind tot zi de sarbatoare, ne-am hotarat a participam la slujba la manastirea Tismana, aflata la 25 km de conac.

Zis si facut. Ne-am trezit de dimineata si, pentru ca ne-am dorit sa pornim la drum inainte de micul dejun, am rugat pe doamna de la bucatarie sa ne faca un pachet cu cEva de post. Foarte amabila, ne-a pus fasole batuta, masline si zacusca.

Am ajuns la Tismana, chiar cand bateau clopotele pentru Sfanta Liturghie. Ce m-a uimit aici, a fost prezenta multor maicute tinere. 




mormantul pe care Sf Nicodim si l-a sapat singur

Dupa slujba, ne-am oprit la pangar unde aveau foarte multe carti, apoi am cautat in apropiere un loc verde ca sa mancam.





Cat am servit masa, ne-a venit ideea de a merge la manastire la Lainici, aflata la nu mai putin de 67 km de Tismana. Desi caldura incepea sa isi faca prezenta, am pornit la drum.

De cate ori ajung la Lainici, nu imi vine sa plec de langa icoana Maicii Domnului, atat de mult imi place acea icoana.

Ne-am inchinat atat in bisericuta mica, cat si in biserica mare, am cerut binecuvantare pentru poze si am pornit spre conac.








Pe drum, sotul meu si-a dorit sa facem o oprire la Targu Jiu sa vada creatiile lui Brancusi. Am reusit sa vedem Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii. Pentru ca vedea Coloana Infinitului trebuia sa parcugem ceva distanta prin soarele arzator, asa ca am renuntat.




Nu puteam sa plecam fara a face cateva poze si Jiului.



Cald, extrem de cald, insa cu voia Domnului, pe masura ce ne apropiam de conac, parca aerul incepea sa se racoreasca.

Si de data asta, am ajuns la conac rupti de foame si de caldura. Dupa ce ne-am potolit foamea cu cartofi si salata, am mers la odihna.

2 comentarii:

Andreea Napirlica spunea...

2 mănăstiri atât de dragi mie, Tismana și Lainici ❤️🙏❤️

din casuta noastra spunea...

La Tismana cred ca este a doua oara cand ajung si chiar mi-a placut, insa de la Lainici, de cate ori ajung, nu-mi vine a pleca.