marți, 11 iunie 2024

Sfantul Luca al Crimeei

 Pentru rugaciunile Sfintilor Apostoli Bartolomeu si Barnaba, ale Sfantului Ierarh Luca, arhiepiscopul Crimeei si pentru Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului “Axion estin”, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 Minunile Sfantului Luca al Crimeei

Monahia Teodora A., de la Manastirea „Nasterea Maicii Domnului” Panorama din Tesalonic, ne-a relatat urmatoarea minune despre vindecarea unui copil din Tesalonic. Micutul Eustathios, în vârsta de doar un an, a fost lovit de nemilosul cancer. Afectiunea a fost depistata la nivelul gâtului. Acest lucru, pe lânga durerile de nesuportat, îi crea probleme la mâncare si la respiratie. Starea lui, din cauza vârstei fragede, s-a agravat foarte repede. Parintii vedeau cum se stinge micutul lor vlastar pe zi ce trece, neputând sa-i ofere nici cel mai mic ajutor. Durerea lor era de nesuportat si doar cei care au trecut prin situatii asemanatoare pot sa o înteleaga. Disperati de evolutia sanatatii lui, la îndemnul medicilor, s-au hotarât sa-si transfere copilul în Germania, sperând ca acolo vor putea sa-l ajute mai mult.

Exact atunci maica Teodora, care cunostea familia îndurerata, le-a vorbit parintilor despre Sfântul doctor Luca (despre care ei nu auzisera) si despre multele minuni pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, le facuse si le face zilnic pentru toti cei care îi cer cu credinta ajutorul. Le-a propus sa vina la manastirea noastra, pentru a se închina la moastele pline de har ale Sfântului Luca.

Într-adevar, parintii au venit cu multa credinta si cu nadejde în Sfântul sa se închine la sfintele moaste. Au citit împreuna cu parintii manastirii Paraclisul Sfântului si au luat ulei de la candela care arde lânga sfintele moaste. Au plecat de la manastire, lasând sanatatea copilului lor la mila Domnului si a Sfântului. În inima li s-a reaprins speranta... Acum nu se mai simteau singuri, caci aveau alaturi un medic sfânt, care stia ce înseamna durerea umana si care, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu pierduse niciodata nici un bolnav. Sperantele lor nu au fost înselate.

Parintii micutului Eustathios citeau zilnic Paraclisul Sfântului si îl ungeau cu ulei sfintit de la candela gâtul afectat. Aceasta, pâna când a venit vremea sa plece în Germania.

În spitalul unde a fost internat copilul, i-au facut imediat analize pentru a vedea starea generala a sanatatii lui. Exact atunci a intervenit puterea facatoare de minuni a Sfântului. Analizele erau bune! Copilul nu avea nimic care sa aminteasca sau sa semene cu cancerul! În locul unde se ivise nemiloasa boala, a fost identificata o simpla viroza, care îi afectase gâtul. Aceasta îi fu tratata imediat cu o medicamentatie corespunzatoare. Va închipuiti mirarea medicilor germani în momentul compararii rezultatelor analizelor facute de ei cu cele aduse din Grecia de parintii copilului. I-a cuprins un sentiment de piosenie, neputând sa dea o explicatie logica schimbarii starii sanatatii copilului. Unii dintre ei nu s-au ferit sa-L slaveasca pe Dumnezeu pentru minunata vindecare. Bineînteles ca parintii nu aveau nevoie de interpretari si explicatii stiintifice. Erau siguri ca în spatele vindecarii minunate a copilului lor era Sfântul Luca. De atunci, nu au încetat niciodata sa-i multumeasca acestuia.

 

(Arhimandrit Dionisios Anthopoulos – “Poveste ce a facut Sfantul pentru tine…..”).

2 comentarii:

Andreea Napirlica spunea...

Ce OM, ce Sfânt, ce viata!
Sa ne pomenească și pe noi, Sf. Luca, doctorul fără de arginti!

din casuta noastra spunea...

Amin! Asa sa ne ajute Dumnezeu!