luni, 17 iunie 2024

La plimbare

 O MICA PLIMBARE

Sambata, am declarat zi de plimbare. Dupa o scurta oprire la Centrul Naturalia, am mers la manastirea Pasarea si la schitul Ganeasa.

La manastirea Pasarea am mai poposit, insa pentru scurt timp si, intotdeauna pe graba. De data aceasta am ramas ceva mai mult, plimbandu-ne atat prin curtea manastirii, cat si la lac.




 Lacul ne-a intampinat cu liniste, intrerupta doar de oracaitul broastelor si cotcodacitul gainilor din curtile chiliilor. Adierea vantului alunga caldura sufocanta. Nu am mai fi plecat de acolo.




Prima atestare documentara a manastirii Pasarea este in anul 1813. Legenda spune ca trei calugarite l-au rugat pe Arhimadritul Timotei (staretul manastirii Cernica) sa le construiasca un mic schit la marginea Codrilor Vlasiei, pentru a fi loc de rugăciune în liniștea padurii. Astfel, staretul, impreuna cu cele trei monahii pornesc prin desisul codrului pentru a gasi locul cel mai bun. In cautarea lor, acestia au fost insotiti de o pasare care, la un moment dat s-a oprit la umbra unui stejar batran la baza caruia se afla un musuroi de furnici. Ahimandritul Timotei a infipt toiagul in pamant si a spus: “aici sa fie altarul bisericii, iar voi sa va inmultiti ca furnicile acestea.”

De-a lungul timpului, manastirea Pasarea a avut o istorie zbuciumata. De fiecare data insa, a avut puterea de a merge mai departe. In anul 1864 aici a functionat o scoala primara pentru copiii din satele invecinate si un spital cu 12 paturi, iar in anul 1921 o Scoala a Societatii orfanilor de razboi. In anul 1936, prin grija Patriarhului Miron s-a infiintat “Institutul de caritate al calugaritelor ortodoxe”, o scoala la care erau aduse maici de la toate manastirile din tara.

In prezent aici functioneaza o bolnita infiintata in anul 1991, dar si un seminar monahal infiintat in anul 1995. In cadrul mănăstirii sunt și ateliere in cadrul cărora se confecționează veșminte preoțești.

De la manastirea Pasarea, la o distanta de numai trei kilometri se afla schitul Ganeasa, pe malul lacului cu acelasi nume. Este prima data cand ajungem aici si linistea a fost cea care ne-a intampinat. Constructia acestui schit s-a realizat pe terenul familiei Marin, piatra de temelie fiind pusa in anul 1995, cu binecuvantarea Parintelui Patriarh Teoctist. Sfintirea locasului a avut loc in anul 1999.

Din pacate, aici nu am reusit sa fac fotografii, pentru ca am avut telefonul descarcat.

Dupa vizitarea acestor două mănăstiri am pornit spre locuința părinților mei, pentru a aduna vișine și corcodușe verzi. 

A fost o zi in care am "împletit" plimbarea și relaxarea cu rezolvarea unor treburi.

  

Surse: https://www.manastireapasarea.ro/

https://arhiepiscopiabucurestilor.ro/exarhat/schituri/schitul-ganeasa.


2 comentarii:

copilarim spunea...

O oaza de liniste. In jurul meu - si ma refer afara, nu neaparat in casa - este atata agitatie si atata poluare si atata si atata.. incat atunci cand vad un mers spre firesc al vietii nu pot decat sa fiu bucuroasa.
Candva asa era si viata mea. Nu ieseam mult, dar mai ieseam, cu parintii.. Tot asa. In drum spre bunici mai vedeam un, alta.
Aici nu am fost si ma bucur ca ne-ai povestit - am aflat lucruri noi! Si am vizitat, virtual, locuri frumoase.
Pupici :D

din casuta noastra spunea...

Rux, la fel este și în zona noastră. O agitație pe care nu mi-o explic. De poluare nu mai spun. Sunt momente in care, in decurs de 5 minute se înfundă nasul de parcă nu as face nici un tratament.
Pe drum și mie îmi place să admir gospodăriile oamenilor și să îmi imaginez povestea celor ce stai acolo.
Mă bucur că ai mers împreună cu noi, chiar daca doar virtual. Te așteptăm și data viitoare, când sper sa fiu mai atentă și să am telefonul încărcat.
Te îmbrățișez cu drag 🤗❤️