luni, 17 iunie 2024

Familia crestina-pilda (I)

 Pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici Manuil, Savel, Inochentie si Felix, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Familia crestina (I)

- Părinte, dar femeia este slugă, să îl asculte pe bărbat? l-a întrebat odată o femeie pe părintele Ioan.

- Nu e slugă. Îl ascultă în cele bune, tocmai pentru că Dumnezeu a lăsat ca bărbatul să fie cap femeii. Dar bărbatul credincios, nu necredincios. Că cel necredincios nu este în stare să se conducă nici pe sine pe drumul cel bun. Şi ascultarea merge până la păcat: dacă bărbatul îi spune femeii să avorteze un copil, bineînţeles că femeia trebuie să pună ascultarea de Dumnezeu mai presus decât ascultarea de bărbat. Într-o familie creştină, însă, nu ascultă numai femeia de bărbat, ci şi bărbatul de femeie. Bărbatul nu e un general care dă ordine soldatului. Asupra problemelor care apar, cei doi se sfătuiesc şi, nu de puţine ori, femeia, fiind mai practică, găseşte soluţia mai bună. - E mai simplu totuşi pentru bărbat, îi spune: fă curat, şterge geamurile, fă mâncare, spală copiii…

- Treaba asta cu femeia care se ocupă de gospodărie e valabilă numai atunci când bărbatul aduce atâţia bani în casă încât femeia nu mai are nevoie de un serviciu. Dar, când femeia lucrează cot la cot cu bărbatul ei şi vine acasă frântă de oboseală, ar fi anormal ca ea să trudească, iar bărbatul să o privească, relaxându-se. Şi nici când femeia stă acasă bărbatul nu trebuie să lase toată povara pe umerii ei. Iată un caz: un bărbat a venit acasă de la serviciu frânt de oboseală şi a vrut să se culce. Soţia lui era studentă. Ştiind că dacă îi va spune că a doua zi trebuie să predea lucrarea, soţul va rămâne să o ajute, s-au dus să se culce. După ce soţul a adormit, ea a început să bată la maşină ultimul capitol din lucrare. Pentru că uitase să închidă uşa la dormitor, soţul a auzit zgomotul şi a venit lângă ea, să o ajute. A uitat de oboseală şi a venit trecând cu vederea faptul că a doua zi şi el avea mult de lucru. A stat cu ea toată noaptea. Fără ajutorul lui, risca să nu termine la timp. Dar, pentru că el ştia să foloseasc ă toate degetele la scris, datorită lui a doua zi a predat lucrarea. Această întâmplare pare banală, dar nu e deloc aşa. La dragostea soţiei care a vrut să îşi cruţe soţul, acesta a răspuns cu şi mai multă dragoste. Putea să rămână în pat, să se odihnească. Dar nu a făcut-o. S-a ostenit, şi Dumnezeu i-a socotit dragostea ca o nevoinţă.

(Danion Vasile-Patericul Mirenilor)

Niciun comentariu: