joi, 22 decembrie 2022

CUVANT DE FOLOS

 

CUVINTE DE FOLOS PENTRU MIRENI (VII)

-Cum putem dobandi darul smereniei si al lacrimilor la rugaciune?

-Smerenia nu are cum sa vina singura, fara ca tu, in mersul duhovnicesc al vietii, sa cugeti putin mai mult ca nu poti nimic fara harul lui Dumnezeu. Mantuitorul zice:”Fara Mine nu puteti nimic!. In Canonul 124 Cartagina este consemnat: ”Si daca totusi cineva zice ca poate ceva (fara Hristos), anatema sa fie”. Frate, nu stii ca, daca esti cu pareri de sine, mandru, esti parasit de ajutorul lui Dumnezeu!? Ca zice: celor mandri le sta impotriva. Gandeste deci ca fara de harul acesta esti praf si cenusa.

Si, daca gandesti ca ai fost rabdat pana acum si asa va fi mereu, ia aminte cu mare teama ca Dumnezeu indelung rabda, dar si inainte apuca! Fiule, gandeste-te ca in singurul timp al vietii acesteia, cu ravna ta, cu dorirea de a fi candva cu ingerii in cer, cauta sa te smeresti, ca numai asa dai valoare acestor frumuseti ce ti le-ai capatat, ca sa nu fie aceste bogatii sufletesti – vai! – pieirea ta in foc.

Ia deci aminte, frate, ca daca gandesti ca Dumnezeu te poate cerceta chiar acum, ca vei muri, el, cugetul, te va invata ce sa faci, stiind: ”ca-n ce te va gasi (moartea), in aceea te va judeca. Fara de smerenie nu este nici o nadejde de mantuire: si de n-ai, frate, umilinta in inima ta, atunci sa pricepi ca ai o oarecare inaltare in inima ta”. Daca s-ar putea intelege ca Domnul Iisus ne cere atat de putin ca sa mostenim impreuna cu El: Umilinta! Umilinta! Umilinta!

(sursa: arhimandrit Arsenie Papacioc – Mici indemnuri spre mantuire)

Niciun comentariu: