miercuri, 21 decembrie 2022

CUVANT DE FOLOS

 

CUVINTE DE FOLOS PENTRU MIRENI (VI)

-Ce sa facem sa ne putem stapani limba si sa dobandim darul tacerii?

-Cu adevarat, mare este nestapanirea limbii – cumspun sfintii:”mare este caderea de la limba!”

Vorba multa este mai mult o desertaciune decat folos, iar vorbirea de rau este o mare primejdie pe lumea aceasta si pe lumea cealalta – cei mai multi din osanditii iadului sunt cei care ucid cu vorbirea de rau.

Trebuie sa-l iubesti, frate, pe fratele tau. Nu aceasta-i porunca cea mai mare a Mantuitorului? El a dat aceasta porunca drept incununare a tuturor invataturilor Sale, drept singura cale spre mantuire – IUBIREA – si a urmat neuitata si sfasietoarea Golgota.

Trebuie facuta educatie de amanunt a raspunderii pe care o avem pentru viata noastra, singurul timp ce este sa ne punem paza limbii noastre si sa ne curatim inima de rautate.

Sfantul Grigorie Teologul spune:”De orice cuvant in plus vom da raspuns, cu atat mai mult de orice cuvant rusinos”, si cu atat mai grozav de orice cuvant ucigator.

Patericul va fi de mare folos. Ava Isidor Pelusiotul spune:”Vorbirea cu folos este binecuvantare, iar, daca este intarita cu lucrare, este incununata. Adica viata fara cuvant mai mult foloseste decat cuvantul fara viata. Caci viata si tacand foloseste, iar cuvantul si strigand supara, iar daca si cuvantul si viata se vor intalni, fac o icoana a toata filosofia”.

Inchide pe Domnul in inima si ai luare-aminte acolo (ini inima) si sa stai acolo, fara sa iesi inaintea Domnului, atunci vei da seama de orice fir de praf.

Asa incepe invatatura tainica, ea inseamna o oglinda pentru minte si o faclie pentru cunostinta.

Ea usuca desfraul, inabusa furia, alunga mania si ridica mahnirea, inlatura cutezanta, nimiceste deznadejdea, lumineaza mintea, alunga lenea, te smereste cu adevarat si ai cugetare fara lingusire…, raneste pe demoni, curata trupul si nu este partasa, ci straina de orice lucru spurcat.

Cugeta mereu:”La cine ma voi duce? Sunt vierme…” Aceasta si altele care tin de gandul mortii si al vesnicelor asezari apartin de invatatura tainica.

(sursa: arhimandrit Arsenie Papacioc – Mici indemnuri spre mantuire)

Niciun comentariu: