miercuri, 15 ianuarie 2020

TREZIRE DUHOVNICEASCA


Prezenta crestinului este marturisire de credinta

-Parinte, diferitele miscari, protestele ce se fac de catre crestini au vreun oarecare rezultat?
-Prezenta crestinilor este o marturisire de credinta. Cineva poate ajuta mai mult cu rugaciunea, dar tacerea lui o vor exploata ceilalti si vor spune:”Cutare si cutare n-au protestat, prin urmare sunt de partea noastra, sunt de acord cu noi”. Daca nu incep unii sa loveasca raul, adica sa mustre pe cei care smintesc pe credinciosi, se va face mai mult rau. Astfel se vor intari putin cei credinciosi, dar vor fi impiedicati putin si cei ce lupta Biserica. Biserica nu este corabia lor cu care sa faca plimbari, ci este corabia lui Hristos. Acestia sunt de blamat. Singurul lucru care ii intereseaza este sa aiba salariu mare, masini de lux, saq alerge la distractii… Si dupa aceea fac legi sa se casatoreasca cu casatorie civila, legifereaza avorturile….. Ce va face Dumnezeu este alt subiect.
Iar cu filmele hulitoare pe care le prezinta vor sa-si bata joc de Hristos. O fac ca sa spuna:”Acesta a fost Hristos, acum insa va veni Mesia”, dupa care il prezinta pe “Mesia” al lor. Intr-acolo merg.
-Parinte, oamenii chiar cred si se vatama.
-Cel stricat se vatama. Le cred deoarece vor sa justifice cele nejustificabile si sa-si odihneasca gandul. Prin toate aceste blasfemii vor sa justificie neregulile morale. Au intrecut limitele. S-au facut reclamatii ca filmul “Ultima ispita” loveste in religie, dar procurorii au spus: “Nu-I nimic”. Astfel de blasfemii nu s-au auzit niciodata. Pentru noi, protestul impotriva acelui film hulitor a fost o marturisire de credinta. Desigur ca prin toate aceste blasfemii se face si un bine, caci se separa graul de neghina, adica se cerne lumea.
-Parinte, exista unele subiecte fata de care trebuie sa se apere cineva, fie ca persoana, fie ca grup, si unele fata de care nu trebuie? De pilda, atunci cand v-au spus ca sunteti eretic Sfintia Voastra ati raspuns, in timp ce la alte acuzatii ati tacut.
-Aceasta o spun Sfintii Parinti, n-o spun eu. Orice alta clevetire ma ajuta in viata duhovniceasca, in timp ce a fi numit “eretic” ma desparte de Hristos.


(Trezire duhovniceasca – Cuviosul Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: