luni, 9 martie 2020

TRADITIE


Sfintii 40 de Mucenici

Astazi calendarul crestin ortodox sarbatoreste pe cei 40 de mucenici, ostasi crestini aflati in slujba imparatului pagan Licinius, care au preferat mucenicia in locul renuntarii la credinta ortodoxa. Dupa ce au fost batuti cu pietre si intemnitati, dupa ce li s-au oferit daruri, pentru a renunta la credinta si a se inchina idolilor, vazand ca tinerii ostasi nu renunta, guvernatorul Agricola a hotarat uciderea lor prin inghetare in lacul Sevatia. Vazand a doua zi ca mucenicii au rezistat gerului de peste noapte, i-a ucis si a poruncit sa fie arsi, pentru a nu ramane nimic din trupurile lor. Insa, Dumnezeu a avut alta lucrare, asa ca nici focul si nici apa nu a distrus sfintele lor moaste, ci ele au fost scoase din apa de Episcopul Armeniei – Petru – si asezate la loc de cinste.

Azi, biserica Sfantul Gheorghe Nou din Ploiesti si-a serbat unul din cele 4 hramuri si anume, pe cei 40 de mucenici. Icoana lor a fost impodobita cu un foarte frumos aranjament floral, facut cu dragoste, migala si talent de doamna Carmen, una dintre doamnele din comitetul bisericii.

In cinstea sfintilor, gospodinele pregatesc mucenici moldovenesti din aluat de cozonac cu miere si nuca sau macinici muntenesti din faina, apa si sare, modelati sub forma cifrei 8 si fierti in apa cu zahar si mirodenii. Se servesc nuca maruntita si scortisoara.



Sfintilor 40 de mucenici rugati-va lui Dumnezeu pentru noi!

Niciun comentariu: