miercuri, 12 februarie 2020

TREZIRE DUHOVNICEASCA


PILDA VORBESTE
-Parinte, oamenii care traiesc duhovniceste in lume trebuie sa arate celor lumesti ca postesc?
-Cand este vorba de posturile randuite de Biserica noastra – miercurea, vinerea, posturile mari, etc – atunci trebuie, pentru ca aceasta este marturisirea credintei. Insa celelalte posturi, adica acelea ce se fac din nevointa, pentru dragostea lui Hristos sau pentru a fi auzita rugaciunea noastra intr-o anumita cerere, trebuie sa se faca in ascuns.
Scopul este sa traim ortodox, nu numai sa vorbim sau sa scriem ortodox. De aceea, daca predica unul care nu are traire, nu il incredinteaza launtric pe celalalt, nu il schimba, oricat de buna ar fi predica lui.
-Parinte, dar daca cel ce asculta sau cel ce citeste are intentie buna?
-Ei, atunci unul ca acesta are deja harul dumnezeiesc, de aceea se si foloseste. Insa unul care nu are intentie buna va lua si va cerceta cele ce le spune cel ce predica si nu va avea nici un folos. A gandi ortodox este usor, insa a trai ortodox cere osteneala. Odata un teolog a tinut o predica si a cerut auditoriului sa mearga sa dea sange deoarece era nevoie. Si intr-adevar, multi s-au indemnat si au dat mult sange. Acela insa n-a dat nici o picatura, desi avea din belsug. Atunci ceilalti s-au scandalizat.”Eu”, le-a spus acela, “prin omilia ce am rostit-o si prin faptul ca am indemnat lumea sa dea sange, este ca si cum am dat cel mai mult sange!:. in felul acesta si-a odihnit gandul sau.ar fi fost mai bine sa nu fi rostit omilia si, fara zgomot, sa mearga sa dea putin sange. Trairea are insemnatate. “Eu sunt de dreapta”, mi-a spus unul care nu avea nici o legatura cu Biserica. “Daca nu faci cruce, ce folos?”, i-am spus. “Mana care nu face cruce ce folos are, fie ea si dreapta? Cu ce se deosebeste de cea stanga, care nu face crucea? Aceea si asa nu face cruce”. Daca tu esti de dreapta si nu faci cruce, cum te deosebesti de cei de stanga? Scopul este sa fii om duhovnicesc, sa traiesti aproape de Hristos si atunci ajuti pe ceilalti.
Cand omul are viata corecta, lucrarea lui ii incredinteaza launtric pe ceilalati. Intr-un oras era un protestant care ii judeca pe toti: pe preoti, pe episcopi. Acolo, aproape de o manastire se pustnicea un monah.odata un ateu la- intrebat pe protestant: “Bine, ii judeci pe toti episcopii si preotii. Dar ce ai de spus despre acest monah?”. “Pe acesta il primesc”, ii spune, “pentru ca se deosebeste de ceilalti”. Un credincios, oriunde ar fi, cat de mult ajuta atunci cand traieste corect! Imi aduc aminte de un cunoscut politist care facea servicii la granita. Acolo erau si sarbi comunisti, dintre cei mai atei si mai credinciosi partidului. Cand veneau preotii sarbi la granita Greciei cu Serbia, politaiul le saruta mana. Comunistii au observat aceasta. Politist grec sa sarute mana preotilor sarbi! Aceasta i-a impresionat foarte mult pe comunisti si au inceput sa-si faca probleme referitoare la credinta.
Cat de mult ajuta cei ce au functii inalte atunci cand tin putin credinta! De aceea si eu caut sa ii ajut pe unii dintre acestia cu functii inalte, pentru ca ei pot ajuta mult prin pilda lor. Iata, un maresal pe care-l cunosc este pilda buna. Si orice face, o face dinlauntru, cu inima sa, n-o face la exterior. Iar ceilalti care il vad isi fac probleme de constiinta si astfel se ajuta pe ei insisi. Mai demult, mai-marii locului credeau. Stiti ce a spus unui senator o doamna sus-pusa dintr-un oras? In perioada Postului Maicii Domnului a mers cu sotul ei la o cina si au adus acolo peste, carne…. Dar ea n-a mancat, deoarece postea. Senatorul a observat si i-a spus:”Bolnavii si calatorii nu tin post”. “Da, dar nu calatorii cu roti”, i-a raspuns aceea si nu s-a atins de nimic din cele de dulce. La cina era si un cleric care ii lauda pe cei de fata:”Este o mare cinste pentru mine sa ma aflu cu Dvs. etc, etc”., si spunea si iarasi spunea o multime de laude. Artunci barbatul doamnei aceleia l-a intrerupt si i-a spus: Nu va nadajduiti spre boieri, spre fiii oamenilor, intru care nu este mantuire, pentru ca acel cleric incerca sa ii linguseasca. Alta data aceeasi doamna a spus unui profesor de teologie:”Nu va uitati la amanunte si astfel sa-I picati pe preoti la examene. Cautati sa-I treceti, deoarece eparhiile nu au preoti”. Vreau sa spun ca mai demult mai-marii unui loc se interesau de Biserica, erau pilda pentru popor.
Ceea ce va ajuta foarte mult pe oameni in ziua de astazi este exemplul nostru crestinesc si viata noastra crestineasca. Pe crestini trebuie sa-I caracterizeze marinimia, nobletea si jertfa. De aceea le spun mirenilor: “Sa-l iubiti pe Hristos, sa aveti smerenie, sa va faceti datoria, iar Hristos va dezvalui virtutea voastra in ochii oamenilor”. Virtutea are insusirea de a-l trada pe om, oriunde s-ar afla el. Chiar de se va ascunde, chiar de se va fatarnici prin nebunia in Hristos, totusi virtutea il va trada, fie si mai tarziu, si vistieria lui ascunsa, ce se va descoperi atunci in intregime, va ajuta iarasi multe suflete. Se poate chiar sa ajute mai mult atunci.



(Trezire duhovniceasca – Cuviosul Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: