miercuri, 5 februarie 2020

TREZIRE DUHOVNICEASCA


Adorm lumea

-Parinte, in ce fel pot fi ajutati oamenii de vreme ce se intampla atatea in lume?
-Cel ce vrea sa se ajute pe sine, se ajuta si cu lucruri de nimic. De pilda, se misca o candela sau se misca el insusi in intregime la un cutremur si isi revine. Cei ce nu cred, se fac mai rai atunci cand aud ca va fi razboi sau vreo catastrofa. “Hai sa ne distram”, isi spun, “pentru ca ne vom pierde viata”, si astfel cad cu desavarsire. Altadata si indiferentii isi reveneau si se schimbau atunci cand auzeau, de pilda, ca va fi razboi. Acum sunt foarte putini unii ca acestia. Mai demult neamul nostru traia duhovniceste, de aceea si Dumnezeu il binecuvanta si Sfintii ne ajutau in chip minunat, si biruiam pe vrajmasii nostri, care intotdeauna au fost mai multi decat noi. Astazi spunem ca suntem ortodocsi, dar, din pacate, adesea avem numai numele de ortodox, nu si viata ortodoxa.
Am intrebat pe un duhovnic cu lucrare sociala, cu o gramada de fii duhovnicesti, etc: “Ce stii despre acel film hulitor?”. “Nu stiu nimic”, mi-a raspuns. Nu stia nimic si se afla intr-un oras mare! Unii ca acestia adorm lumea. O lasa asa, ca nu cumva sa se intristeze, ci sa se distreze. Nu cumva sa spui ca va fi razboi sau ca se va face a Doua Venire pentru care si trebuie sa ne pregatim, ca sa nu se mahneasca oamenii. Ca unele batrane care spun:”Nu vorbi despre moarte, ci sa vorbesti numai de bucurii si botezuri”, ca si cum nu le-ar astepta moartea. Astfel simt o bucurie falsa. In timp ce daca s-ar gandi ca batranelul cutare care locuia mai jos a murit ieri, ca altul este in cele mai de pe urma ale lui si va muri, ca poimaine va fi parastasul cutaruia, care a fost cu mult mai tanar decat ele, ar cugeta la moarte si ar spune:” Trebuie sa ma spovedesc, sa ma pregatesc duhovniceste, pentru ca poate si pe mine peste putin ma va chema Hristos la viata cealalta”. Altfel, vine moartea si le ia nepregatite. Altii iarasi din….”bunatate” spun:”Ereticilor sa nu le spuneti ca sunt in ratacire, ca sa le aratam dragoste”. Si asa pe toate le niveleaza. Daca acestia ar fi trait in primii ani ai crestinismului, n-am fi avut nici un sfant. Atunci spuneau crestinilor:” Arunca numai tamaie in foc si nu te lepada de Hristos”. Dar nu au primit. “Fa-te numai ca arunci!”. Nici asa n-au primit. “Nu vorbi despre Hristos si du-te liber in alta parte!”, si nici pe aceasta n-o primeau. Astazi insa vezi o lume fara vlaga.
-Parinte, atunci cand Sfantul Apostol Pavel spune: Roada Duhului este dragostea, bucuria, intelege ca bucuria este dovada unei vieti corecte?
-Da, pentru ca exista bucurie lumeasca si bucurie dumnezeiasca. Atunci cand ceva nu este duhovnicesc, curat, nu poate exista in inima adevarata bucurie si pace. Bucuria ce o simte un om duhovnicesc nu este bucuria lumeasca pe care multi o cauta astazi. Sa nu incurcam lucrurile. Sfintii aveau, oare, o astfel de bucurie pe care o cerem noi? Maica Domnului a avut o astfel de bucurie? Hristos a ras? Care Sfant a trecut fara durere prin  aceasta viata? Care Sfant a avut o astfel de bucurie pe care o urmaresc multi crestini din vremea noastra, care nu vor sa auda nimic neplacut ca sa nu se intristeze si sa nu-si piarda pacea lor? Daca doresc sa nu ma intristez, ca sa petrec bucuros si sa nu-mi stric linistea, ca sa fiu bland, atunci sunt indiferent! Altceva este blandetea duhovniceasca si altceva este blandetea din nepasare. Unii spun:”Trebuie sa fiu bucuros, pentru ca sunt crestin. Sa fiu linistit pentru ca sunt crestin”. Acestia nu sunt crestini. Ati inteles? Aceasta este nepasare, este bucurie lumeasca. Cel ce are particularitati lumesti nu este om duhovnicesc. Omul duhovnicesc este in intregime durere. Il doare pentru situatii, pentru oameni, dar este rasplatit cu mangaiere dumnezeiasca pentru durerea aceasta. Simte durere, dar inlauntrul lui simte mangaiere dumnezeiasca pentru ca Dumnezeu arunca cu binecuvantari din Rai in suflet si se veseleste omul de dragostea dumnezeiasca. Aceasta este bucuria duhovniceasca, bucurie care nu se poate explica si care inunda inima.

(Trezire duhovniceasca – Cuviosul Paisie Aghioritul)

4 comentarii:

Andreea spunea...

Îmi este foarte drag părintele Paisie, cuvintele lui îți intra asa ușor la inima!
O zi frumoasa și spor în toate!

din casuta noastra spunea...

Ai mare dreptate Andreea. Si eu il citesc cu drag si am invatat multe lucruri.
Si tie iti doresc o zi frumoasa.

Ema spunea...

Si mie imi e tare drag părintele+
Ma bucur de tot ce am citit, multumesc pentru postare!

din casuta noastra spunea...

Am sa incerc sa pun mai multe postari ale parintelui, mai ales ca acum incepe si perioada postului.