marți, 2 noiembrie 2021

POSTAREA DE AMIAZA

 

Acatistul zilei – 2 noiembrie

 Pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici Anempodist, Anchidin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie, ale Sfantului Gavriil Marturisitorul, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, milueste-ne pe noi pacatosii.

 

Acatistul Sfantului Marturisitor Gavriil al Georgiei, cel nebun pentru Hristos – 2 noiembrie

 

Condac 1

Monah desavarsit si nebun intru Hristos in vremile de pe urma, cel intocmai cu Cuviosii cei de demult, marturisitor al credintei celei adevarate, venit-ai pre lume in pamantul Sfintei Nino si fost-ai multa vreme necuconscut crestinilor. ci astazi intreaga lume drept-slavitoare te slaveste si striga tie cu multumita: Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Icos 1

Aratatu-te-ai copil intelept nascut in veacul prigonirilor, cand slugile cele fara-de-Dumnezeu ale stelei celei insangerate se sarguiau sa piarda credinta cea adevarata. Domnul a daruit ravnitorsufletul tau Iviriei celei mucenicite, mare lumina in intunericul sovietic. Prin marturia vietuirii tale, nascut-ai pretuirea bine-cinstitorilor carii striga tie:

Bucura-te, vrednic urmas al Sfintei Nino,

Bucura-te, nou luminator al Ivirei,

Bucura-te, nadejdea Bisericii ei,

Bucura-te, adeverire a Invierii,

Bucura-te, povatuitor pre calea mantuirii,

Bucura-te, tainicul Domnului

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

Condac 2

Bisericile se goleau de credinciosi si zaceau daramate, iara sfintiti slujitori piereau in schingiuirile celor faradelege; si in taina inimii sale, norodul binecistitor al Sfintei Nino glas inalta Atottiitorului : Aliluia

 Icos 2

Tatal tau pamantesc pe cand n-aveai decat doi ani, Sfinte, si Tatal ceresc ti-a daruit tie nemurirea. Din frageda pruncie te-ai acoperit de duioasa pronia Sa, si noi cantam tie:

Bucura-te, lemn al Raiului,

Bucura-te, cel insuflat de Duhul Sfant,

Bucura-te, pruncire in Hristos,

Bucura-te, ca necontenit te intareai cu credinta,

Bucura-te, pilda drept-slavitorilor,

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 3

Copil fiind faureai mici biserici pre care le lumineai cu chibrituri.Buna-cucernicia ta o nelinistea pe maica ta sa nu starneasca rautatea nelegiuitilor carii starpeau tot semnul credintei. Si prin nevinovate lucrurile tale, te faceai chip de ridicare a Bisericii celei asuprite, glasuind: Aliluia.

 Icos 3

Mergand la scoala, la varsta de sase ani, blandetea te si smerenia te-au facut iubit de catre toti.Pre cand aveai sapte ani, auzind graindu-se despre Evanghelie, agonisita-i bani ca sa o dobandesti; si dupa ce ai izbutit, zi si noapte cu nesat o cercetai. Minunandu-ne de copilareasca simplitatea ta, graim tie:

Bucura-te, icoana a vietuirii in Hristos,

Bucura-te, chivotul veciniciei,

Bucura-te, propovaduitorul Dreptei-Slaviri,

Bucura-te, lespede cu pecetea Duhului,

Bucura-te,tamaie de curata rugaciune,

Bucura-te, intelepciune duhovniceasca,

Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 4

Vadit-ai dulce gingasie pentru toata  zidirea lui Dumnezeu, ca nu lasai cursele sa ucida soriceii din casa ta, ci luindu-i din ele ii slobozeai departe. Si in faptuirile tale de copil, se arata din nou buna-mireasma luiadam in Rai, caci pasarelele se asezau pre tine si viersuiau, iara tu glas inaltai lui Dumnezeu: Aliluia.

 Icos 4

Bine-plinind cuvantuk lui Hristos, pus-ai in tanara si iubitoare inima ta sa nu mai viezi fara numai Dumnezeului nostru, si ti-ai randuit vremea spre indelungata rugaciune in coltul cu icoane. Pentru aceasta te slavim, zicand:

Bucura-te, lepadare de lumea cea desarta,

Bucura-te, desavarsita afierosire Domnului,

Bucura-te, inradacinare in Imparatie,

Bucura-te, rugaciune necontenita a inimii,

Bucura-te, intruparea bunei-savarsiri,

Bucura-te, dreapta-umblare pre Calea Hristos,

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 5

Intr-o zi un glas launtric te-a insuflat sa cauti catre cer, si vazuta-i mare cruce. Intelesa-i ca pe ea aveai s-o iei pentru dragostea lui Hristos si pentru norodul cel prigonit al Iviriei. Si intru smerenie ai rimit aceasta, multumind lui Dumnezeu si glas inaltand : Aliluia

 Icos 5

Odata, pe cand dormeai, fosta-i curand desteptat si ai vazut un diavol cu chip infricosat inaintea ta, ce te privea cu ochi scaparand de ura.Nu te-ai spaimantat, neinfricate, ca harul Domnului te invalea, si diavolul te-a lovit ca il munceai cu rugaciunile tale. Maica ta te-a aflat zacand fara simtire, si credinta ta mai mult s-a intarit, ca sa-ti strigam tie:

Bucura-te, infocata rugaciune,

Bucura-te, ca ai luat-ai pazava harul,

Bucura-te, nebiruita barbatia sfintilor,

Bucura-te, indrazneala marturisitorilor,

Bucura-te, neinfricarea credinciosilor,

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 6

Dragostea ta se cunostea de toti si norodul cauta la tine nadejde in deznadajduire. In vreme de razboi te cercetau casa afle despre cei iubiti ai lor plecati pe campul de batalie, stravazatorule. Si tu ii povatuiai sa se roage Domnului si sa nu lase sfanta Biserica Sa, mangaindu-i ca te vei ruga pentru pazirea acelora. Iara ei mergeau in pace, cantand lui Dumnezeu: Aliluia.

 Icos 6

Intoarsa-i in chip minunat catre Domnul pre unchiul tau, Gheorghe, cel poreclit stejarul. Ca cerandu-i sa ridice un bolovan mare aproape de biserica daramata, puterea sa neputincioasa s-a aratat. Insa la sfatul tau sa cheme numele lui Hristos, deodata bolovanul si piatra de pe inima sa s-a ridicat, iara el cu bucurie ti-a zis tie:

Bucura-te, izvor de minuni dumnezeiesti,

Bucura-te, tanar induhovnicit,

Bucura-te, credinta neclintita,

Bucura-te, dragoste neamestecata,

Bucura-te, punte intre cer si pamant,

Bucura-te, slavitorul dumnezeiescului Nume

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 7

Pentru necrutatoare prigonirile fiarei celei cu multe capete, oamenii se temeau sa-si pastreze icoanele. tu mergeai la acestia si, cu darul stravederii, le cereai sa le incredinteze tie, zicand lor ca le vei inapoia dupa ce trece urgia. Astfel ai izbavit multe icoane, graind : Aliluia.

 Icos 7

La numai doisprezece ani, maica ta, infricosandu-se de stapanirea cea hulitoare de Dumnezeu, te-a sfatuit sa petreci o viata mai putin cuvioasa. Tu nu te-ai invoit la aceasta, si ea ti-a aruncat Evanghelia. Tu ai luat-o iarasi si ai lasat casa parinteasca ca sa urmezi lui Hristos. Mirandu-ne de necovarsita ta dragoste, strigam tie :

Bucura-te, ravnitorul Bunei- Vestiri,

Bucura-te, pazitorul credintei celei curate,

Bucura-te, nestramutarea alesilor lui Dumnezeu,

Bucura-te, caci cu inima in ceruri petreceai,

Bucura-te, ca in intreaga-cugetare ai aflat,

Bucura-te, minte indumnezeita cu focul harului,

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 8

Mergand zi si noapte ai ajuns la Mțheta, in Manastirea Samtavro. Igumena Anisia, primindu-te cu multa dragoste, nu te-a putut ingadui in manastire de monahii si te-a trimis in Manastirea Stalpului de-viata-datator. Si inainte de a intra intr-insa, te-ai rugat fierbinteinaintea icoanei de Dumnezeu -Nascatoarei Ivireanca, cerand prea -sfantului ei acoperamant si lui Dumnezeu strigand :Aliluia.

 Icos 8

Salasuita-i aici cateva zile; n-ai zabovit si ai plecat spre Șiomgvime, iar apoi spre Zedazeni. Acolo monahii te-au ascuns o vreme, si pe urma te-au indrumat catre Manastirea Betania, unde se nevoiau Staretii Ghiorghi si Ioan, carii indata devenit-au Parintii tai duhovnicesti. Apoi numai Dumnezeu cunoaste unde ai urmat Lui, si  noi glasuim tie :

Bucura-te, osarduitorule cu nevointa,

Bucura-te, rob slobod al dumnezeului celui viu,

Bucura-te, ce nears ardeai cu credinta,

Bucura-te, cautare a limanului ceresc,

Bucura-te, tanar ucenic la doi Sfinti,

Bucura-te, pazitor al predanilor monahicesti,

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 9

Stapanirea de- Dumnezeu -lepadatoare rascolind pamantul in carele ostasilor ivireni din razboiul de neatarnare zaceau in asteptarea Invierii, noaptea, luata-i osemintele celor ce si-au pus sufletul pentru patria si neamul lor si le-ai dat cu cinste ingroparii, cantand : Aliluia.

 Icos 9

Afland de vedenia cu diavolul din copilaria ta si alte descoperiri ceresti, puterea comunista te-a cercetat si te-a numit cel cu mintea bolnava. Astfel ti-ai ridicat fara impotrivire un mic salas, unde stramtorat intru linistire ai petrecut. Ajuns-ai mai tarziu pazitor al Catedralei Sioni, si curand, intru fagaduintele monahicesti, luat-ai cinul ingeresc urmand Sfantului Gavriil Athonitul. Recunoscand mare vrednicia ta pentru aceasta sfanta slujire, strigam tie:

Bucura-te, in Dumnezeu-intelepte,

Bucura-te, ca necredinciosilor smintit ai parut,

Bucura-te, ca te-au si injosit,

Bucura-te, ca infierea Tatalui ai luat,

Bucura-te, oglinda curata a lui Hristos,

Bucura-te, vas preaplin al Duhului Sfant,

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 10

Slujind la Manastirea Betania, dupa ce a fost inchisa te-ai intors in Tiblisi unde ai zidit cu mainile tale o biserica in curtea casei. Aceasta era adeseori daramata, si tu o zideai iarasi de fiecare data fara zabava, intr-insa viersuind lui Dumnezeu: Aliluia

 Icos 10

In ziua in care slujbasii cei fara -de Dumnezeu praznuiau 1 mai, pus-ai foc unui urias tablou al intemeietorului comnumismului si, pentru vrednica fapta ta, fosta-ai improscat cu pietre de acestia, neizbavindu-te de moarte fara numai prin dumnezeiasca milostivire. Stapanirea sovietica te socotea nebun, caci, desi mult te-au muncit, nu conteneai a grai: ” slava nu se cuvine mortilor, ci lu Hristos cel viu carele a zadarnicit moartea si ne-a daruit viata vesnica”. Pentru sfanta indrasneala ta si credinta nebiruita, te laudam :

Bucura-te, ca fiara cea rosie ai rusinat,

Bucura-te, ca ai ars chipul cel tiranicesc,

Bucura-te, surpatorul idolilor deserti,

Bucura-te, ca viata ta era Hristos,

Bucura-te, ca fara de frica pe Fiul lui Dumnezeu l-ai marturisit,

Bucura-te, cel ce cu serafimii te-ai asemanat,

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 11 

De atunci luat-ai nevointa a nebuniei in Hristos; caci ca un iesit din minti, propovaduiai pe strazi, prefacandu-te a fi beat si aratand tuturor prin purtarea ta ca intelepciunea acestei lumi e nebunie lui Dumnezeu, iar nebunia lui Dumnezeu e mai inteleapta decat intelepciunea lumii. Mai apoi fost-ai numit preot la Manastirea Samtavro neincetat multumita lui Dumnezeu inaltand: Aliluia.

 Icos 11

Vreme de douazeci si opt de ani ai cercetat manastirile si bisericile daramate de comunisti, vestind drept-slavitorilor ca toate se vor zidi din nou. Voit-ai apoi sa pustnicesti in Șiomgvime, si un glas de Sus ti-a poruncit sa te intorci la Samtavro. Acolo, te rugai si posteai, suferind pentru razboiul cel dintre frati si fiind tuturor liman in greaua incercare a Iviriei. Iara noi strigam tie:

Bucura-te, inchinator neobosit,

Bucura-te, iubitor al casei Treimii,

Bucura-te, proorocule al Iviriei,

Bucura-te, aratatorul tainelor dumnezeiesti,

Bucura-te, ca Golgota neamului tau ai patimit,

Bucura-te, cu Sfantul Andrei cel nebun intru Hristos,

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 12

Facator e minuni al lui Hristos fiind, pururea acopereai cu nebunia darurile tale. Si nu lasai pre cei ce grabeau la tine fara nadejde in deznadajduire si fara tamaduirea harului. propovaduiai neistovit dragostea si smerenia, vadindu-le prin petrecerea ta pilduitoare ne ce imboldeste si pre noi a glasui: Aliluia.

Icos 12

In ultimii ani ai vietii tale pamantesti, primit-ai intru rabdare boala si ai ramas tintuit la pre patul de suferinta, descoperind celor ce veneu sa te vada uneltirile antihristului de la plimirea vremii. Si , in ziua nasterii tale in ceruri, le-ai dat ultimile povete, zicand lor : ” Ziua plecarii mele s-a apropiat”. apoi mangaind cu gingasie icoana dulcelui Iisus, glas ai inaltat: ” urmat-am Tie, o , Hristosul meu, de cand aveam doisprezece ani. Gata sunt, ia-ma la Tine”. Si dupa ce Arhiepiscopul Daniil a sfarsit rugaciunea, ai zambit si ti-ai dat sufletul sfintit in mainile Domnului. Iara puterile cele ceresti, intampinandu-te in vazduh, au cantat tie:

Bucura-te, inger pamantesc si om ceresc,

Bucura-te,faclie a luminii nefacute,

Bucura-te, neratacita povatuirea harului,

Bucura-te, stalp de foc al bisericii,

Bucura-te, cel incununat de Stapanul,

Bucura-te, slava celor nebuni intru Hristos,

Bucura-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-patimitorule.

 Condac 13

Dupa lina adormirea ta mormantul tau s-a aratat izvor de inviere sufletelor credinciosilor. Untuldelemnul  de la candela ta tamaduieste toata boala si neputinta, si minuni nenumarate adeveresc ca desi ai murit, viezi in Domnul. Pentru aceasta, Slavite, Sfintite, Cuvioase Gavriil, pururea slavim pre Dumnezeu in Sfintii Sai, strigand impreuna cu tine:Aliluia ( de 3 ori )

 Rugaciune :

O, Sfinte Gavriil, Marturisitorule al Iviriei, cela ce din frageda copilarie ai propovaduit norodului prigonit credinta lui Dumnezeu, soleste  si pentru nevrednicii, carii cinstim sfanta pomenirea ta. Prin rugaciunile tale la Scaunul celui Preainalt ajuta noua sa ramanem neclintiti in toata buna-cinstirea si sa umblam pururea in caile Domnului pazind poruncile Sale.Sfanta pilda a vietuirii tale sa ne insufle pururea barbatia cea duhovniceasca si credinta cea neamestecata, ca sa putem si noi, intru inima zdrobita si smerita, lupta cea buna sa luptam cu patimile si neputintele noastre.Negraita smerenia si pocainta ta in ispite si incercari sa ne fie noua, netrebnicilor, icoana de curata nevointa pre calea cea stramta a mantuirii. Prin desavarsita ascultarea ta, ne povatuieste a ne pleca mai-marilor nostri, doar cu dreapta -socotinta, intru Domnul.Prin inmultumitoare rabdarea ta, intareste-ne si pe noi si pe noi pururea a cauta si a face voia Sa in toate vietii noastre. Intru luminatoare petrecerea ta in acest pamant trecator, lumineaza si mintile iar inimile noastre le curateste ca sa se plineasca si in noi, in infricosata Ziua Judecatii, cuvantul ce zice:  Bine rob bun si credincios, intra intru bucuria Domnului Tau. Amin !

 

(sursa: cuvantul ortodox)

Niciun comentariu: