marți, 24 noiembrie 2020

CUVIOSUL DAVID BATRANUL

 

AM CITIT “Cuviosul David Batranul”

 

sursa: internet

Cartea prezinta viata cuviosului David din Evvia, fiu de preot, cunoscut sub numele de Cuviosul David Batranul, pentru ca, desi tanar de ani, era foarte intelept sau sub numele de „Copilul Inaintemergatorului” pentru ca Sfantul avea, de mic copil, o mare evlavie la Sfantul Ioan Botezatorul. La varsta de trei ani, a „disparut” de acasa. Parintele si preoteasa l-au cautat impreuna cu oamenii din sat insa nu l-au gasit. Dupa cateva zile de cautari, oamenii au venit cu ideea de a face o Liturghie la vechea biserica aflata la marginea satului cu hramul Sfantului Ioan. Cand au ajuns acolo, l-au gasit pe copil langa icoana Sfantului. Intrebat ce cauta acolo, David a raspuns foarte mirat ca se afla in casa Sfantului si ca impreuna cu Sfantul Ioan a venit la acea biserica. De atunci a fost numit „Copilul Inaintemergatorului”.

La varsta de patru ani, stia literele alfabetului si putea silabisi, iar la cinci ani i-a cerut tatalui sa ii talcuiasca, lui si copilasilor care veneau noaptea sa invete carte, cantarile si troparele ce se cantau in biserica.

Pe langa faptul ca ii placea sa invete, era si foarte harnic. Vara, ajuta foarte mult la lucrarile campului: la seceris, la culesul viilor. Insa dorinta cea mai mare a copilului David era aceea de a pleca pentru a gasi un parinte duhovnicesc care sa il sfatuiasca cum sa se nevoiasca si ce ganduri sa alunge departe de el.

Povatuit de Sfantul Ioan Botezatorul, intr-o zi, dupa Sfanta Liturghie, a plecat pentru a-si intalni povatuitorul, pe monahul Acachie. Acest monah este cel care ani de zile i-a calauzit pasii si l-a povatuit, este cel care i-a slefuit sufletul ca pe un diamant.

De-a lungul vietii a locuit in mai multe manastiri, a fost tot timpul alaturi de monahul Acachie, dar, la un moment dat, a pornit singur, inapoi spre locul natal, insa in partea de nord a Eubeii. Aici a facut o adevarata vatra monahala si locas de inchinaciune. Ajuta din inima pe toti cei care veneau la el. Lucrarea Cuviosului David continua si in zilele noastre, marturie in acest sens fiind minunile si ajutorul dat tuturor celor ce se roaga lui.

Pomenirea Sfantului este la 1 noiembrie, iar Acatistul si Paraclisul umplu sufletul de liniste si pace.

Va invit sa cititi aceasta carte care, in aceste zile de tulburare, nu face altceva decat sa aduca in suflet liniste, pace si convingerea ca totul va trece si va fi bine.

 


La marturiile din carte pot adauga si ajutorul pe care acest Sfant la dat familiei mele. Perioada in care citeam cartea a fost o perioada mai tulbure, cu probleme de sanatate si care a culminat cu internarea de urgenta la Cardiologie a socrului meu. Cei de care l-au dus cu Salvarea la spital ne-au cerut numarul de telefon spunand ca personalul spitalului ne va suna, dupa ce vor face investigatiile (din cauza acestei pandemii nu ai acces in spital). Am asteptat o ora-2 ore, insa, pe masura ce timpul trecea totul devenea din ce in ce mai greu, iar spaima crestea vertiginos. Atunci, am luat cartea Cuviosului, ne-am asezat in genunchi si i-am citit Paraclisul. Nici nu am terminat de citit, ca prietena noastra care lucreaza la spital ne-a sunat sa ne intrebe ce vesti avem. Can i-am raspuns ca nu avem vesti, a spus ca se intereseaza ea si revine cu telefonul. Va dati seama cum au trecut acele cateva minute, dar nu ne-am lasat, am citit in continuare Paraclisul. Si citind, l-am simtit pe sotul meu ca ofteza si spune: totul o sa fie bine. Si, intr-adevar asa a fost: prietena a revenit cu telefon si ne-a spus ca socrul nu a avut infarct, asa cum ne-a fost teama ci, pentru ca inima nu mai lucreaza bine, este nevoie de un stimulator. Intr-o saptamana totul s-a rezolvat, iar socrul meu este acum acasa sanatos.

Slava lui Dumnezeu intru sfintii sai.

Niciun comentariu: