joi, 23 iunie 2022

POSTAREA DE DIMINEATA

 

Acatistul zilei – 23 iunie

 Pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici Agripina, ale Sfantului Mucenic Aristocleu, preotul si ale Sfintilor din Vladimir, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, milueste-ne pe noi pacatosii.

Acatistul Icoanei Maicii Domnului din Vladimir



Condacul 1

Stapana preaslavita, privind la icoana ta cea dintai, cantare de lauda iti aducem noi, robii tai, Maica a lui Dumnezeu. Si, ca ceea ce ai putere nebiruita, pazeste si mantuieste pe cei ce cu adanca multumire iti canta tie: Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Icosul 1

Toate Puterile ceresti neincetat te lauda pe tine, Preacurata, luand aminte la slava ta cea cereasca prin care Fiul tau te-a preaslavit pe tine; dar nici pe noi, pe pamant, nu ne-ai parasit, ci ca o lumina ne-ai daruit icoana ta, pe care Sfantul Luca a pictat-o dintai. Despre ea odinioara ai spus: “Cu aceasta icoana harul si puterea mea sa fie!”. De aceea noi, credinciosii robii tai, intotdeauna si in tot locul luand aminte la indeplinirea cuvantului tau, catre icoana ta cea tamaduitoare alergam si, ca si cand ai fi mereu cu noi, iti cantam:

Bucura-te, Imparateasa ingerilor;

Bucura-te, Stapanitoarea a toata lumea;

Bucura-te, a cerului pe veci slavita;

Bucura-te, ca si pe pamant esti marita;

Bucura-te, ca har icoanei tale ai daruit;

Bucura-te, ca spre mantuirea oamenilor pe aceasta o ai asezat;

Bucura-te, daruitoare grabnica a orice bunatate;

Bucura-te, a rugaciunilor noastre fierbinte ascultatoare;

Reclame

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 2

Vazand multimea minunilor tale, revarsate de la sfanta ta icoana ce se afla la Vasgrad, binecredinciosul cneaz Andrei s-a aprins cu duhul si s-a rugat sa-i arati voia ta si sa-l binecuvantezi pe el cu venirea in hotarele Rostovului. Pentru aceasta, implinindu-si dorinta si icoana ta luand, a mers in drumul sau, bucurandu-se si cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

 Icosul 2

A inteles toata lumea minunata ta venire, Imparateasa cerului, din Kiev pana in pamantul Rostovului, cei bolnavi facandu-se sanatosi si alte semne si minuni facand tuturor celor ce cu credinta alergau la icoana ta. Pentru aceasta cu credinta iti cantam tie:

Bucura-te,  ca te-ai facut vestita prin venirea minunata a icoanei tale;

Bucura-te,  a multor neputinte vindecare;

Bucura-te,  ca suspinele noastre nu le indepartezi;

Bucura-te,  primitoare a rugaciunilor noastre celor nevrednice;

Bucura-te,  ceea ce ne reversi indurarile tale de Maica;

Bucura-te,  ca prin icoana ta ne faci atatea binefaceri;

Bucura-te,  ca in imprejurari de seceta grabnic ajutor ne daruiesti;

Bucura-te,  intoarcerea nadejdii celor deznadajduiti;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

Condacul 3

Cu puterea ta ocrotit fiind, binecredinciosul cneaz Andrei in hotarele Vladimirului a ajuns si a cunoscut astfel bunavoirea ta, Stapana. Noaptea in vedenie lui i te-ai aratat, poruncindu-i ca din acel loc sa nu plece si icoata ta cea facatoare de minuni aici, in cetatea Valdimirului, sa o aseze, ca sa fie tinuturile dinspe miazanoapte binecuvantate si oamenii ocrotiti, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

 Icosul 3

Avand comoara plina de har icoana ta din Vladimir, au izbandit din putere in putere partile noastre. In zile de greutati si napaste nu ne-ai lasat pe noi, Stapana, iar in vremuri bune aproape ai fost, preaputernica ocrotitoare celor credinciosi facandu-te prin mijlocirea ta celor ce-ti canta tie:

Bucura-te, ca mania lui Dumnezeu cea pornita cu dreptate asupra noastra ai potolit;

Bucura-te, ca pe Domnul L-ai plecat cu mila spre noi;

Bucura-te, ca rugaciunile smerite ale robilor tai nu le-ai trecut cu vederea;

Bucura-te, ca mangaierile tale te grabesti sa ni le daruiesti;

Bucura-te, ca prin icoana ta din toate nevoile noastre ne ocrotesti;

Bucura-te, ca nimicesti toate uneltirile cele diavolesti;

Bucura-te, ca in ceasul necazurilor pe cei credinciosi ii intaresti;

Bucura-te, ca viata linistita si fara de griji lor le daruiesti;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 4

Vifor de ganduri pline de indoiala i-au venit in minte binecredinciosului cneaz Andrei, de multimea vrajmasilor oarecand fiind cuprins. Tu insa, Prealaudata, in chip minunat din icoana slavei tale semn de preaslavita biruinta i-ai vestit lui mai dinainte. Pentru aceasta, cu credinta tare si numele tau pomenind, cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

 Icosul 4

S-a auzit de uciderea in razmerita a binecredinciosului cneaz Andrei, si cetatea Vladimirului a inceput sa fie pradata talhareste, insa, indata ce icoana ta cea facatoare de minuni a fost scoasa pe strazile cetatii, s-a vazut cum oamenii isi umileau inimile si in genunchi au cazut ei cu fierbinte pocainta. Iar cei evlaviosi unele ca acestea vazand, la aratarea binecuvantatei tale icoane s-au bucurat, cantare de multumire cantand tie:

Bucura-te, a razboaielor intre frati linistire;

Bucura-te, a inimilor impietrite inmuiere;

Bucura-te, intoarcerea celor rataciti pe calea dreptatii;

Bucura-te, ca de smintelile cele desarte ne aperi pe noi;

Bucura-te, a pierderilor nimicire;

Bucura-te, indreptatoarea din invatatura cea vatamatoare de suflet;

Bucura-te, caci calea catre Imparatia cerurilor in chip slobod ne arati noua;

Bucura-te, pacea cea vesnica si care ne daruiesti noua bucuria;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 5

Stea cu dumnezeiasca mergere pentru parintii nostri s-a aratat a fi icoana ta, Stapana, caci in chip luminat i-ai condus, in multe randuri biruind imparatii, intarindu-i intru neputinta, intorcand din cale ostirile straine si calea biruintei pamantesti afland-o ei prin tine. Pentru aceasta, acum o slaveste pe ea pamantul Rusiei, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

 Icosul 5

Vazand oarecand locuitorii din Vladimir in vedenie minunata cetatea lor ridicata in vazduh si icoana ta deasupra ei, asemenea soarelui stralucind, plini de umilinta au inteles, Stapana, nemijlocitul tau acoperamant asupra cetatii lor si purtarea ta de grija cea atotmilostiva stralucind, si au cantat tie:

Bucura-te, Maica preaindurata;

Bucura-te, izvor al minunilor;

Bucura-te, pazitoare indrazneata a noastra;

Bucura-te, al cetatii noastre acoperamant;

Bucura-te, cea care inalti mintea noastra catre comorile ceresti;

Bucura-te, saditoare a dragostei catre Dumnezeu in inimile celor credinciosi;

Bucura-te, celor putin credinciosi inteleptitoare;

Bucura-te, luminatoarea celor necredinciosi;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 6

Propovaduitoare a minunilor tale celor de negrait, Stapana, s-a aratat in biserica ta din cetatea Vladimirului sfanta ta icoana cea impodobita. Ingaduit fiind insa de Dumnezeu, toata podoaba ei in foc a pierit, insa sfanta icoana ta ca un rug nears s-a aratat, ca, vazand si luand aminte la minunile tale, cei credinciosi sa cante: Aliluia!

 Icosul 6

A stralucit iarasi sfanta ta icoana, Stapana, in zilele cumplitei navaliri a lui Bataiev. Astfel, necuratii agarieni au dat foc bisericii tale si cetatii Sfantului Vladimir, iar oamenii care se aflau in biserica au murit, pierind cu totii, insa icoana ta a ramas si acum nevatamata, ca noi cu osardie sa-ti cantam:

Bucura-te, rug nestins;

Bucura-te, comoara nespusa;

Bucura-te, zid nesurpat;

Bucura-te, scapare a tuturor celor care nadajduiesc intru tine;

Bucura-te, caci icoana ta si in vapaia focului a fost pazite pe de-a-ntregul;

Bucura-te, ca noua ca mangaiere si mantuire pe aceasta ne-o ai lasat;

Bucura-te, ca esti noua puternica aparatoare;

Bucura-te, tuturor celor blagocestivi neincetata bucurie;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 7

Vrand marele cneaz Vasile sa te dobandeasca aparatoare a cetatii sale de scaun, a poruncit ca icoana ta din Vladimir sa fie stramutata la Moscova. Si in intampinarea ei cu osardie a iesit cneazul cu Preasfintitul Ciprian al Moscovei, cu sfintit sobor si multa multime de norod, inchinandu-se pana la pamant inaintea acesteia, ca tie insati, Preacurata; iar cei ce au iesit intru intampinare strigau tie: “O, Maica lui Dumnezeu, mantuieste hotarele noastre!” si cantau lui Dumnezeu: Aliluia!

 Icosul 7

Nou semn ai facut, Preanevinovata, in ziua de praznic a intampinarii icoanei tale din Vladimir la Moscova: cu vedenie groaznica, ca o Imparateasa preaputernica, cu multime de ostiri ceresti inconjurata fiind, cu sfintii Moscovei te-ai aratat necuratului han agarean si din hotarele Rusiei i-ai poruncit sa plece. Atunci cei credinciosi pe vrajmas l-au vazut rusinat si pus pe fuga, si plini de veselie au cantat tie:

Bucura-te, biruinta nebiruita;

Bucura-te, Imparateasa Puterilor ceresti;

Bucura-te, rusinarea groaznica a vrajmasului;

Bucura-te, a robilor tai bucurie neasteptata;

Bucura-te, nadejdea celor lipsiti de nadejde;

Bucura-te, mantuirea celor pogorati in adancul iadului;

Bucura-te, ca prin venirea icoanei tale Moscova se veseleste;

Bucura-te, ca de ocrotirea ta nici cetatea Vladimirului nu a fost lipsita;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 8

Minunata ta biruinta si preaputernicul tau ajutor, Stapana, fara lupta savarsita, pana astazi Biserica Ortodoxa in chip luminos o preaslaveste, Intampinarea icoanei tale din Vladimir praznuind si toti fii cei credinciosi chemand indurarile tale, cu multumire marturisesc aceasta, iar Fiului tau si Dumnezeului nostru Ii canta: Aliluia!

 Icosul 8

Intru totul ai fost sfintita, Preanevinovata, si Maica a Domnului nostru fiind, ca scapare noua ai fost pregatita si ca acoperamant tuturor te-ai daruit. Pentru aceasta, din pamant smerit si necunoscut ai marit cu binecuvantare cetatea Moscovei, care cu evlavie icoana ta o cinsteste; si nu doar plebea ruseasca, ci si alte neamuri dimprejur si din departare – de la o margine la alta – si chiar pana la marginile pamantului cei ce cred in Hristos aduc lauda si iti canta tie:

Bucura-te, a hotarelor noastra pazitoare;

Bucura-te, intarirea Bisericii;

Bucura-te, lauda rugaciunilor noastre;

Bucura-te, mantuirea celor credinciosi;

Bucura-te, infricosarea dusmanilor;

Bucura-te, ca ostirile straine departe le-ai alungat;

Bucura-te, ca tu pastrezi Rusia ortodoxa;

Bucura-te, caci neamul cel crestinesc lauda aduce tie;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 9

Toata firea ingereasca te lauda pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, si la prestolul Fiului tau stand, pentru noi si pentru intreaga crestinatate te rogi. Iar noi, cei credinciosi tie, la ajutorul rugaciunilor tale cadem cu intelepciune, catre icoana ta cea facatoare de minuni cu dragoste alergam si cantand Domnului: Aliluia!

 Icosul 9

Nici o cantare pamanteasca nu poate dupa vrednicie sa te laude pe tine, Preasfanta si intru totul nevinovata Fecioara, si nici minunile icoanei tale sa le socoteasca. Bisercia Ortodoxa te mareste, cetatea noastra se intareste si toti crestinii cu evlavie se veselesc. Pentru aceasta, pentru multimea dragostei tale catre noi si pentru intreaga ta mila, primeste de la noi aceasta cantare de lauda:

Bucura-te, caci sobor de sfinti in tara noastra a stralucit, inconjurandu-te pe tine si slavindu-te;

Bucura-te, intaistatatoare a sfintilor facatori de minuni care ne primesc rugaciunile;

Bucura-te, ca prin mijlocirile tale pentru noi lui Dumnezeu Il milostivesti;

Bucura-te, caci cu cinsttuol tau acoperamant pururea ne adumnbresti;

Bucura-te, a tinuturilor noastre preaslavita ocrotitoare;

Bucura-te, celor ce te cheama pe tine grabnica ajutatoare;

Bucura-te, celor ce se trudesc binecuvantata intarire;

Bucura-te, a pacatosilor care se pocaiesc grabnica mantuire;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 10

Mantuire cautand, catre tine alergam, Maica preaindurata, si inaintea icoanei tale facatoare de minuni cazand, toate indurarile tale pe care parintilor nostri le-ai aratat cu dragoste le pomenim acum. Sa nu ramana desarta, Stapana, nici nadejdea noastra, neputintei noastre fii induratoare si mantuieste pe cei ce-I canta lui Dumnezeu: Aliluia!

 Icosul 10

Zid si ocrotitoare esti tuturor celor care cu credinta alearga la tine, intrutotfericita Fecioara, caci intotdeauna indurarile tale neamului celui crestinesc ai aratat si parintilor nostri in multe randuri si in multe chipuri ai daruit binefaceri, de navalirea altor neamuri si din toate necazurile si nevoile pe ei izbavindu-i. Nu-ti intoarce fata de la noi acum, Stapana, cumplitele rascoale cele pline de pacat potolindu-le si norul ispitelor care ne impresoara imprastiindu-l, ca dupa cuviinta sa-ti cantam tie:

Bucura-te, Maica lui Dumnezeu care ne acoperi pe noi, pacatosii, cu dragostea ta de Maica;

Bucura-te, ca prin puterea ta neputinta o plinesti;

Bucura-te, caci prin indurarea lui Dumnezeu ne inteleptesti pe noi, nestiutori;

Bucura-te, caci catre fapta indurarii si pe noi ne indemni;

Bucura-te, caci teama de Dumnezeu in inimile celor credinciosi sadesti;

Bucura-te, chemarea celor pacatosi la pocainta;

Bucura-te, indelung-rabdatoarea nestiintei si pacatelor noastre;

Bucura-te, ceea ce ne ridici din somnul lenevirii;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 11

Cantare de lauda au cantat cei credinciosi din Moscova, de mantuirea ta oarecand bucurandu-se, cand deasupra cetatii te-ai aratat in vesmant prealuminos imbracata si biserica ta si cetatea Moscovei de focul aprins cu acoperamantul tau aparand. Cu staruinta sa fii, Preaputernica, veghetoarea hotarelor noastre si daruitoare de izbavire si astazi, ca umpandu-ne de veselie sa cantam: Aliluia!

 Icosul 11

Sfanta bucurie ai rasarit, Stapana, din zilele cele de demult, impodobind prin icoana ta Biserica Ortodoxa. Pe patriarhi, pe mitropoliti, pe episcopi, pe pastosi si pe rugatori tu ii intaresti si astazi. Prin icoana ta din Vladimir, Preacurata, prin sortii alegerii, intaistatator Bisercii din Rusia daruiesti si oile cele cuvantatoare in staulul Bisericii le aduni. Pentru aceasta iti cantam tie:

Bucura-te, bucuria celor scarbiti;

Bucura-te, liman al celor napastuiti;

Bucura-te, ca in napaste nu ne-ai lasat pe noi;

Bucura-te, caci in umilintele noastre cu lumina nadejdii ne-ai luminat;

Bucura-te, a smereniei luminatoare;

Bucura-te, marirea celor smeriti;

Bucura-te, lauda a Bisericii Ortodoxe;

Bucura-te, veselie celor credinciosi;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 12

Harul ta sa nu intunece din pricina noastra izvorul milostivirilor, caci din zilele cele grele ale Preafintitilor nostri Iov si Ermogen ascultatoare te-ai facut noua, pamantul Rusiei de la rapiri fara de seaman ai pazit si credinta ortodoxa in el de la pierzare o ai mantuit, ca pentru izbavire Dumnezelui nostru sa-I cantam: Aliluia!

 Icosul 12

Catre cei ce te lauda pe tine, din vremurile cele de demult, ai aratat si pana acum ca nu ai imputinat mila ta, ca sa te slavim pe tine, Preacurata, ca pe o osardnica pazitoare a noastra si ocrotitoare, care cu dragostea ta de Maica catre turma Fiului tau  ne-ai dus, ca astfel cu indrazneala si fara de preget sa-ti cantam tie noi, robii tai:

Bucura-te, lauda Ortodoxiei de pretutindeni;

Bucura-te, ca adevarul credintei tu il intaresti;

Bucura-te, a parintilor nostri pazitoare a blagocestiei;

Bucura-te, caci neputinta noastra nu o ai lepadat;

Bucura-te, intarirea noastra cea de nezdruncinat;

Bucura-te, nadejdea noastra cea nerusinata;

Bucura-te, calda rugatoare a noastra;

Bucura-te, mijlocitoare a noastra osardnica;

Bucura-te, Preacurata, care din icoana ta izvorasti noua multime de milostiviri!

 Condacul 13

O, intru tot laudata Maica, ocrotitoare preamilostiva, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, dupa obisnuita ta indurare primeste putina noastra rugaciune, si, precum odinioara, asa si acum miluieste hotarele noastre si din toate nevoile pe robii tai ii izbaveste, pe cei ce-ti canta: Aliluia! (acest Condac se spune de 3 ori)

Apoi Condacul 1 si Icosul 1

 

Rugaciune inainte icoanei Maicii Domnului din Vladimir

Preacurata Fecioara, ceea ce cu nasterea ta ai veselit cetele ingeresti si ai departat intristarea de la oamenii cei ce se primejduiau intru furtuna necazurilor, pleaca-ti urechea ta cea blanda si spre noi, cei ce am cazut in multe pacate si suntem inconjurati de multe ispite.

O, Preaminunata Ocrotitoare cereasca a intregii Ortodoxii, primeste rugaciunile noastre pe care cu smerenie catre tine le indreptam. Pazeste-ne pe noi de vrajmasii vazuti si nevazuti si abate norul maniei lor de la noi, ca intru pace sa-ti daruim rugaciunile noastre.

Tu, care pe scaunul slavei celei ceresti ai fost asezata de Cel caruia te-ai facut scaun preainalt a toata desavarsirea, de acolo vegheaza, o, Imparateasa, asupra poporului tau si pe ingeri ii trimite ca sa pazeasca pe robii tai de toata vatamarea protivnicilor nostri. Sub lumina privirii tale iubitoare de Maica ajuta-ne sa punem inceput bun pocaintei noastre si sa deprindem virtutea. Pe cei din primejdii ii acopera cu harul tau, pe cei intristati ii povatuieste la limanul pacii celei dumnezeiesti, pe noi, pe toti, ne intareste intru marturisirea dreptei credinte prin cuvant dar mai ales prin faptele cele bune izvorate din inima smerita si plina de dragoste.

Cu sabia rugaciunii tale taie toate gandurile patimilor noastre si tulburarea viforului ispitelor de pe marea vietii o potoleste, ca intru pace sa petreaca robi tai in toate zilele in asteptarea Imparatei celei ceresti. Zdrobeste cu ganduri smerite pe vrajmasii care cauta sa ne prabuseasca in prapastia rautatii. Ridicand mainile tale la rugaciune, dobandeste pentru noi surparea gandurilor intunecate si straluceste mintea noastra cu lumina Soarelui intelepciunii.

Nu avem pocainta cea mantuitoare si nici nu stim a ne ruga pentru a primi mila Stapanului, dar nu ne lasa pe noi, Maica preacinstita, ci cu rugaciunea ta deschide usa milei cele dumnezeiesti. Impaca viata noastra si in ceasul sfarsitului vietii noastre pamantesti sa ne intampini cu chip luminos si cu nadejdea mantuirii, alungand de la noi toata frica, spre a te lauda cu bucurie in vecii vecilor. Amin!

 

Rugaciunea a doua

O, Preasfanta Stapana, de Dumnezeu Nascatoare, ceea ce esti mai presus decat Heruvimii si mai cinstita decat Serafimii. Fecioara de Dumnezeu aleasa, bucuria tutror celor necajiti, da-ne noua mangaiere, tuturor celor ce suntem in necazuri si in nevoi, caci in afara de tine alta scapare si ajutor nu avem. Tu esti mijlocitoarea bucuriei noastre. Ca Maica lui Dumnezeu si Maica milostivirii, stand inaintea stolului Preasfintei Treimi, poti sa ne ajuti noua, caci nimeni dintre cei ce se roaga tie cu credinta nu este rusinat. Auzi-ne si acum, in ziua necazului nostru, pe noi, cei ce cadem inaintea icoanei tale din Vladimir, si cu lacrimi ne rugam tie. Alunga de la noi toate necazurile, toate bolile si nevoile care vin asupra noastra in viata aceasta vremelnica, prin atotputernica ta mijlocire; si nu ne lipsi pe noi nici de vesnica si nesfarsita bucurie intru Imparatia Fiului tau si Dumnezeului nostru in vecii vecilor. Amin!

 

 Rugaciunea a treia

Imparateasa mea cea preabuna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, bucuria scarbitilor si acoperatoarea necajitilor, vezi-mi nevoia, vezi-mi scarba, ajuta-ma ca pe un neputincios, hraneste-ma ca pe un strain; necazul meu il stii dezleaga-l precum voiesti, ca n-am alt ajutor afara de tine, si nici alta folositoare grabnica, nici alta mangaietoare buna, ci numai pe tine, o, Maica a lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi in vecii vecilor. Amin!

 

(sursa: doxologia)

Niciun comentariu: