luni, 5 iulie 2021

O PAGINA DE ISTORIE

 

Un crampei din istoria Ploiestiului

 


In acest week-end am savurat cartea “Ploiestii clucerului Boldescu” scrisa de epitropul bisericii Sfantul Gheorghe Nou, domnul Bogdan-Lucian Salajan. Ea reprezinta un crampei de istorie a unei parti a orasului, din vremea mahalalelor, dar si un omagiu adus clucerului Gheorghe Boldescu, un om deosebit, care a avut o mare influenta in dezvoltarea municipiului.

Este mult prea frumoasa cartea, asa ca nu ma pot opri sa nu va povestesc despre ea cu ceva mai multe detalii.

Autorul porneste de la descrierea mahalalei copilariei – Piata Sarbeasca, mahala formata in jurul bisericii Sfantul Gheorghe Nou, ctitoria clucerului Gheorghe Boldescu. Tot in aceasta mahala si-a petrecut copilaria si poetul Nichita Stanescu.

O realizare a clucerului Boldescu a fost constructia si intretinerea, din donatie, a spitalului ce ii poarta si azi numele, spital in care in prezent sunt tratate afectiuni ORL, Oftalmologice, Stomatologice. Asa cum ne spune autorul, municipiul Ploiesti se afla, “la inceput de secol XIX, printre putinele orase care au avut organizat serviciu sanitar.”

O alta ctitorie a clucerului Boldescu o constituie construirea bisericii Sfantului Gheorghe Nou. Din paginile cartii aflam ca biserica ctitorita de Gheorghe Boldescu a fost bombardata in intregime in anul 1944 “ramanand in picioare doar peretele de apus cu pisania originala”. Lucrarile de reconstructie au fost incepute in anul 1957, sistate in anul 1958 si reluate in anul 1973. Autorul ofera numeroase informatii privind arhitectura si pictura bisericii. Tot de la dansul aflam si de icoanele din patrimoniu bisericii, ca si de fondul de carte.

Un loc aparte in aceasta carte il au constructorii, dar si pictorii, arhitectii si alti oameni care si-au adus contributia la realizarea sfantului locas.

Nu poti vorbi de Gheorghe Boldescu fara a prezenta pe larg omul care a fost, atat in familie, cat si in societate. Domnul Salajan scoate in evidenta atat caracterul lui “egal de frumos si atragator”, acesta fiind “un mare edil ploiestean”.

Gheorghe Boldescu s-a nascut in Boldesti in anul 1775 si a trecut la cele vesnice la data de 30 iulie 1845. A fost casatorit cu Zinca si a avut doi copii, pe Smaranda si Gheorghe. Dupa stingerea din viata a Zincai, se casatoreste cu Maria (Marghioala).

Intre anii 1837-1842 Gheorghe Boldescu a detinut functia de Prim Magister. In toata aceasta perioada, clucerul Boldescu “s-a implicat in rezolvarea crizei bulgarilor slivineni”, s-a ocupat de constructia Primariei, a lucrat la “largirea pietelor, alinierea caselor, pravaliilor”, “ia masuri de asanare a baltilor si apelor de pe teritoriul Ploiestilor”. Acestea sunt doar ateva din realizarile clucerului Boldescu.

La finalul cartii, autorul ne vorbeste despre bulgarii slivineni (bulgari din Slivina care au plecat in pribegie de frica turcilor) si de modul in care ei au ajuns in mahalaua Piata Sarbeasca.

Si incheie cartea cu marele regret ca nu se mai stie aproape nimic de clucerul Gheorghe Boldescu, cel care a avut o contributie foarte importanta la dezvoltarea Ploiestilor.

Va recomand sa cititi aceasta carte.

Niciun comentariu: