miercuri, 27 mai 2020

ORTODOXIE

Despre sfintii zilei

 

Sfantul Ioan Rusul s-a nascut in Rusia, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in timpul imparatiei lui Petru cel Mare. A fost luat prizonier de catre tatari si vandut unui ofiter superior turc din Procopie, Asia Mica. In toata perioada de robie a indurat cu smerenie toate loviturile, scuiparile si jignirile aduse de ienicerii din tabara ofiterului. Stapanului i-a spus ca de-l va lasa liber in credinta crestina, il va sluji cu sarguinta, insa de ii va cere sa se lepede de credinta, mai repede isi va preda capul. “Crestin m-am nascut, crestin voi muri.”

Sfantul Ioan a fost randuit sa slujeasca la vite. El a facut din staul loc de odihna si rugaciune, multumind Domnului pentru toate. Vazand blandetea, smerenia si harnicia Sfantului, stapanul sau s-a imblanzit si i-a randuit spre locuire o camaruta langa grajd. Insa Sfantul Ioan a refuzat camaruta oferita, continuand sa locuiasca in grajd. Timpul si-l petrecea in munca, rugaciune, post si milostenie. Cateodata, mergea noaptea, pe ascuns, la o biserica din apropiere ce avea hramul Sfantul Gheorghe si facea priveghere stand in picioare in pridvorul bisericii. Sambata mergea pentru a se marturisi si a se impartasi cu Precuratele Taine.

Dupa putini ani, Sfantul Ioan s-a imbolnavit si, cunoscand sfarsitul, a trimis sa fie chemat preotul de la biserica, pentru a fi impartasit cu Sfintele Taine. Dupa impartasire, si-a predat sufletul in mainile Domnului.

 

Sfantul Ioan este unul dintre sfintii care ne-a fost de ajutor in anumite momente ale vietii. Nu numai pe noi ne-a ajutat, ci si cunostinte ale noastre.

Una dintre maicutele pe care le cunoastem sufera de pietre la rinichi. Si, la un moment dat, a avut o criza mai puternica. Maicuta are mare evlavie la Sfantul Ioan Rusul si a spus: “Numai Sfantul Ioan ma poate scapa de aceasta criza. Asa ca voi incepe sa ma rog la dansul”. Si a inceput sa ii citeasca in fiecare zi Acatistul si Paraclisul. Si, dupa numai cateva zile, a eliminat pietricelele. Bineinteles ca a continuat rugaciunile timp de 40 de zile, in semn de multumire pentru ajutorul primit.

 



Sfantul Iuliu Veteranul a facut parte din legiunea romana din cetatea Durostorum, devenind veteran dupa 20 de ani de slujire in armata. Pentru ca a refuzat inchinarea la idoli si renuntarea la credinta crestina, Sfantul Iuliu Veteranul a primit moartea prin taierea capului.

Acela (Iisus Hristos) a murit pentru păcatele noastre, ca să ne dăruiască viaţa cea veşnică. Hristos Dumnezeu rămâne în vecii vecilor. Pe Acesta de-L va mărturisi cineva, va avea viaţă veşnică; cel ce-L va tăgădui va avea pedeapsă veşnică” sunt cuvintele Sfantului Iuliu Vateranul adresate dregatorului Maxim, care incerca sa il convinga sa slujeasca idolilor.

 

Sfintilor Mucenici Ioan Rusul si Iuliu Veteranul, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi.

 


Niciun comentariu: