marți, 16 martie 2021

TREZIRE DUHOVNICEASCA

 

Dragostea este caracteristica sinceritatii duhovnicesti

 

Lumea merge urat astazi, pentru ca toti spune mari „adevaruri”, care insa nu corespund cu realitatea. Cuvintele dulci si marile adevaruri au valoare atunci cand ies din guri adevarate si prind radacina numai in oamenii binevoitori si in cei care au minte curata.

-Parinte, exista sinceritate lumeasca si sinceritate duhovniceasca?

-da, desigur. Sinceritatea lumeasca este fara discernamant.

-Adica cineva vorbeste si cand trebuie si cand nu?

-Pe langa aceasta, adevarul este adevar, dar daca vreodata spui adevarul fara discernamant, acesta nu mai este adevar. De pilda, este adevarat ca este bolnav mintal cutare. Dar daca mergi si ii spui aceasta, nu-l folosesti. Sau altul spune:”Ca sa fiu sincer, ma voi duce si voi pacatui in piata”. Aceasta nu este sinceritate. Cel ce are mult discernamant are si dragoste nobila, jertfire de sine si smerenie. Unul ca acesta chiar si adevarul cel amar il spune cu multa simplitate si il indulceste in bunatatea sa, zidind astfel foarte eficace prin cuvintele sale dulci, precum medicamentele amare folosesc mai mult decat siropurile dulci.

Atunci cand se foloseste fara discernamant, adevarul poate face si crima. Unii actioneaza in numele adevarului si fac crime. Cand cineva are sinceritate fara discernamant, poate face un rau indoit, mai intai in el insusi si apoi in ceilalti, pentru ca aceasta sinceritate nu are mila. Cine vrea sa fie cu adevarat sincer, sa inceapa mai intai sa fie sincer cu el insusi, pentru ca de aici incepe sinceritatea duhovniceasca. Cand cineva nu este sincer cu sine insusi, isi bate joc si se nedreptateste numai pe sine. Dar cand se comporta fara sinceritate fata de altii, atunci pacatuieste de moarte, pentru ca isi bate joc de ceilalti.

-Parinte, se poate misca cineva astfel din simplitate?

-Ce simplitate? Unde ai aflat simplitate intr-un astfel de om! Daca este copil, va avea simplitate. Daca este sfant, va avea simplitate. Daca este mare si nu este intarziat mintal dar se misca asa, va fi diavol.

-Si cum se simte acesta?

-Ca intr-un adevarat iad. Dintr-o ispita intra intr-alta. Mereu are ispite.

-Parinte, nu trebuie sa se poarte cineva cu onestitate?

-Dreptatea, asa cum o folosesc multi, are un duh juridic. “Sunt onest”, spun unii, vestesc de pe acoperisuri, si il fac pe celalalt de ras, dar in cele din urma se fac ei insisi de ras.

 

(Trezire duhovniceasca – Cuviosul Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: