duminică, 8 septembrie 2019

JUDETUL VALCEA


MINIVACANTA DE ADOMRIREA MAICII DOMNULUI – ULTIMA ZI

Un nou rasarit de soare, o noua zi numai buna pentru plimbare. De data aceasta ruta a fost: Voineasa-Obarsia Lotrului-Ranca-Novaci-Ramnicu Valcea-Frasinei-Voineasa.
          Destul de sceptici de ceea ce vom vedea, am pornit la drum. Numai ca, de data aceasta, totul a fost magnific, o adevarata splendoare.
Dar, sa o luam incet-incet. Prima escala am facut-o la Obarsia Lotrului pentru a mai vizita putin micuta manastire. De aici am pornit mai departe, spre statiunea Ranca, admirand un peisaj de poveste. Pe masura ce inaintam si urcam, peisajul se schimba destul de repede, astfel ca padurile de conifere cu brazii inalti si semeti, lasa usor-usor locul pasunilor si apoi al crestelor dezgolite.








Sunt sigura ca, atunci cand ajungeti in zona montana, priviti la crestele muntilor si va intrebati cum ar fi daca ati reusi sa ajungeti acolo. Ei bine, circuland pe Transalpina, exact asta se intampla. Se ajunge pana pe varful celui mai inalt masiv muntos si anume pasul Urdele la o altitudine de 2145 m. Aproapte tot drumul, pana la Ranca, se circula pe crestele muntilor.
          De fiecare data cand am facute scurte popasuri, senzatia a fost acceasi: de libertate, de descatusare. E minunat sa vezi ca deasupra este doar cerul, ca te afli pe capacul muntilor, ca ai ajuns pe “acoperisul” tarii si parca te pregatesti sa zbori mai departe. Te astepti sa dai mana cu Dumnezeu, atat de aproape pare cerul.










          Pe de alta parte, soseaua aflandu-se, in cea mai mare parte pe versantul muntilor, nu poti decat sa admiri, din mers (daca te lasa inima), frumusetile ce se afla in “albiile” foarte joase dintre munti.
          Datorita emotiei drumului si a frumusetii peisajului, nu-ti dai seama ca ti se face si foame. Dar, baciul Stefanu stie si te asteapta la stana lui, asezata acolo sus, cu bulz cald cu smantana si un carncior langa, cu delicioase tocanite de vitel sau oaie asezonate cu muraturi, dar si cu clatite cu gem de fructe de padure sau afine.









          Dupa ce ti-ai linistit foamea, pornesti mai departe, pe acelasi drum minunat. Abia acum am inteles de ce toti spun ca e frumoasa Transalpina. Le dau dreptate: este splendida. Te poarta spre cer, intr-un peisaj care iti taie respiaratia.
          De la Ranca spre Novaci, revenim spre zona unde incep copacii si lasam, cu regret, in spate toata splendoarea.
          Din viteza masinii, statiunea Ranca nu m-a impresionat foarte mult, dar cred ca ea devine spectaculoasa iarna, cand pensiunile si hotelurile insirate ca niste margele de-a lungul drumului, se umplu de turistii amatori de schi.
          Restul drumului l-am facut sub impresia a ceea ce am vazut si a emotiilor pe care le-am trait. Am ajuns la vila seara, infometati, dar gazdele erau pregatite si ne-au servit delicioasa saramura de pui.

          Dupa ce am mancat, ne-am retras la camera pentru a ne odihni, pentru ca a doua zi am pornit spre casa.
          A fost un sejur de vis, in care ne-am odihnit, ne-am plimbat si ne-am bucurat de minunata tara in care traim.

Niciun comentariu: