miercuri, 9 mai 2018

LA CIUCEA


PRIMUL CONCEDIU AN 2018 – ZIUA A DOUA

            In cea de-a doua zi a concediului, fiind a treia zi de Paste, am hotarat sa participam la Sfanta Liturghie la manastirea aflata pe domeniul poetului Octavian Goga de la Ciucea, urmand ca dupa slujba sa vizitam muzeul. Manastirea cuprinde o bisericuta de lemn adusa de Veturia Goga, in anul 1939, dupa moartea poetului si o cladire ce a apartinut cultului reformat si pe care Octavian Goga a cumparat-o impreuna cu partea de sus a actualului domeniu. Bisericuta de lemn a fost adusa dintr-o comuna salajeana., iar manastirea are hramul Nasterea Maicii Domnului.

bisericuta de lemn 

altarul de vara

interiorul manastirii (usile de sticla arata intrarea in biserica)


            Poetul Octavian Goga a cumparat domeniul de la Ciucea, in anul 1920, aici petrecandu-si ultimii ani din viata. Domeniul a apartinut initial, prietenului sau, Ady Endre. Acesta imbolnavindu-se a plecat impreuna cu sotia la Budapesta. Dupa ce a murit, sotia lui, Boncza Berta, a hotarat ca nu se mai intoarce in tara si i-a scris poetului Octavian Goga ca doreste sa vanda domeniul si ca ar fi foarte bucuroasa daca acesta l-ar cumpara.
            Desi aflat intr-o situatie financiara nu foarte buna, poetul nu a putut refuza pe sotia celui ce a fost cel mai bun prieten al sau, asa ca la 28 octombrie 1920 cumpara intreg domeniul, achitandu-l cu un imprumut de la Banca Agrara din Cluj. Stiind starea precara a castelului, sotia poetului, dna Veturia Goga, s-a opus acestei achizitii, insa poetul a afirmat ca :”o vaduva nu se refuza, iar cand vaduva este sotia lui Ady Endre, cumpar proprietatea chiar de-ar fi sa o fac cadou.”
            La momentul achizitionarii, castelul, ca si intregul domeniu se aflau intr-o stare avansata de degradare, acesta nemaifiind locuit o perioada de 2 ani. In cadrul lucrarilor de restaurare, castelul a fost refacut integral; casa alba, a fost transformata in casa de oaspeti, iar casa Ady era destinata argatilor, bucatariei si magaziilor. Lucrarile de restaurare ale intregului domeniu se incheie in anul 1926. Dorinta poetului a fost ca, dupa moartea lui si a sotiei, intregul domeniu sa fie donat statului si sa functioneze aici un muzeu. Veturia Goga, a indeplinit dorinta sotului ei, asa ca in anul 1968 a donat domeniul statului, deschizand aici un muzeu, fiind directoarea acestuia multi ani.
  Cladirea ce inainte era destinata argatilor este acum punctul de primire al turistilor, unde se achita taxa modica de 10 lei pentru vizitarea intregului muzeu si de unde se pot achizitiona diverse amintiri.
   Langa cladirea de primire se afla Casa Alba, ce era destinata oaspetilor, pentru a asigura acestora intimitate si confort. In cele trei camere ale casei sunt expozitii etnografice, prezentandu-se costume populare, covoare, icoane pe sticla si lemn.







        Cladirea castelului este formata din parter si etaj. 
       La parter se afla salonul de primire,



 sufrageria,

 biblioteca de periodice si salonul galben. 
La etaj se afla Salonul de muzica,
 pianul la care Veturia Goga a cantat impreuna cu George Enescu si Dinu Lipatti



 camera de lucru a poetului, biblioteca (astazi centru de documentare)






 si dormitorul.
           Potretele celorm doi soti sunt asezate la fel cu locurile pe care le ocupau in pat. Fiecare avea pe noptiera cate o caseta: Veturia Goga pastra bijuteriile, iar Octavian Goga isi tinea tincturile si siropurile.

perdea lucrata manual de Veturia Goga. De altfel, asa cum ne-a povestit dna muzeograf, Veturia Goga era o mare gospodina, la mesele festive ea era aceea care pregatea intreg meniul  ajutata de personalul din casa. Avea o grija deosebita pentru detalii si dorea ca totul sa fie perfect

            Toate aceste informatii si multe altele interesante ne-au fost furnizate cu amabilitate de doamna director al muzeului, pentru care ii multumim.

            Dupa vizitarea muzeului, vremea frumoasa ne-a indemant sa pornim mai departe la drum si am vizitat manastirea Piatra Craiului, cu hramul Sf Ioan Iacob Hozevitul. Manastirea este asezata in comuna Negreni, pasul Piatra Craiului, in mijlocul codrilor.
          Ansamblul monahal cuprinde o mica bisericuta de lemn, chilii, un frumos paraclis si o biserica somptuoasa ce acum se construieste.





    




Niciun comentariu: