sâmbătă, 13 iulie 2019

“CEL CARE MA ASTEAPTA”


“CEL CARE MA ASTEAPTA”




          Acesta este numele cartii scrise de Parinoush Saniee si arata locul femeii in lumea iraniana, arata, pe de o parte, cat de puternica este influenta familiei asupra viitorului unei femei. Pe de alta parte, arata dragostea netarmurita a eroinei pentru copiii ei. Acestia sunt cei care au ajutat-o, in momentele de cumpana, sa mearga mai departe, doar prin simpla lor existenta in viata ei. Este un roman care te tine cu sufletul la gura, o carte cutremuratoare, de la inceput pana la sfarsit.
          Eorina romanului este Masumeh, o tanara care isi doreste foarte mult sa studieze si sa faca o facultate, insa este constienta ca mediul din care provine este potrivnic acestui vis al ei. Pentru mama ei importanti sunt doar fiii, care de fapt sunt lenesi si rai si o urasc pe Masumeh pentru inteligenta, frumusetea si tineretea ei. Ajutor in aceasta lume dura are din partea tatalui – Agha Jun, din partea prietenei celei mai bune (de care viata o desparte foarte dur si cu care se reintalneste dupa ani de zile) – Parvaneh si, ironia sortii, din partea amantei unuia dintre frati – Parvin Khanum.
          In timpul cursurilor se indragosteste de un tanar student la Farmacie-Saeid. Desi intre cei doi nu s-a intamplat nimic (decat priviri aruncate pe furis), fratii au descoperit o asa-zisa idila si au obligat-o sa se casatoreasca. Cu ajutorul lui Parvin Khanum, familia i-a gasit ca sot pe Hamid, un barbat intelegator, cu vederi largi si democratice. Astfel, acesta o sustine in a-si continua studiile.
          Desi, la inceput, intre cei doi nu exista iubire (de fapt ei se cunosc abia in ziua nuntii), invata sa convietuiasca unul cu celalalt, sa formeze incet-incet o familie. Numai ca activitatile si prietenii lui Hamid sunt foarte ciudate si aduc multa neliniste in sufletul lui Masumeh.
          Cand se astepta ca viata incepe sa fie linistita, Hamid este arestat, iar Masumeh trebuie sa se descurce singura, atat cu greutatile din familie, cat si cu greutatile din societate. Este nevoita sa se angajeze si sa renunte la studii.
          Dupa o perioada lunga de timp, Hamid este eliberat insa, nu dupa multa vreme, este din nou arestat si, de data aceasta executat. Moartea acestuia nu a putut fi indurata de parintii lui si se sting si ei in scurt timp. Toate acestea atrag dupa ele multe alte probleme la care Masumeh trebuie sa faca fata: gasirea unei noi locuinte (cea in care locuia cu copiii a fost mostenita de fratii lui Hamid, intrucat acesta murise inaintea tatalui), gasirea resurselor de trai pentru ea si pentru copii. Insa cu multa putere si dragoste pentru copiii ei, reuseste sa mearga mai departe. Astfel, anii trec, copiii cresc si se realizeaza, pleaca fiecare pe drumul lui, dar ea isi da seama cat de grea este singuratatea.
          Acum, cand se vede trista si singura, reapare in viata ei singurul om pe care l-a iubit cu adevarat si care, la randul lui, a iubit-o: Saied. Acesta ii propune sa se casatoreasca, lucru care o bucura nespus de mult, insa viata ii da o noua lovitura: copiii nu sunt de acord, chiar se supara la o astfel de idee.
          Cartea se termina, cum simte frigul si singuratatea din jurul ei.

Niciun comentariu: