luni, 17 iulie 2017

Prietena mea… marea

Stiti vorba aceea: ”vrei, nu vrei, bea aghiazma Andrei”? Ei, cam asa a fost si cu noi la inceput de iulie, cand, fara nici un plan, am ajuns cateva zile la mare.
            Asa cum v-am mai spus, imi place marea extrem de mult, insa nu in perioada aglomerata, cand plaja este intesata cu turisti, cand din toate partile se aude doar muzica, in detrimentul ”muzicii” valurilor. Pe de alta parte, sunt prietena cu apa, insa nu si cu soarele (nu-mi place caldura puternica).
            Ei bine, anul acesta, totul a fost perfect: turisti putini, muzica aproape deloc, ceea ce a facut sa ma pot delecta cu susurul valurilor, iar vremea a fost numai buna de stat toata ziua pe sezlong. Apa putin cam rece, asa ca doar sotul meu s-a aventurat la balaceala.
            In toata aceasta perioada, exceptie a facut doar o zi, cand a plouat si a fost frig. Nu ne-am suparat pe o astfel de vreme, pentru ca ne-a dat posibilitatea de a ne plimba prin Constanta.
Prima oprire a fost pe faleza, in apropierea Cazinoului, o perla a litoralului romanesc, aflata intr-o paragina de te doare sufletul. Desi este intr-o stare jalnica, arhitectura extraordinara arata ce bijuterie a fost candva. Privindu-l, parca simti agitatia si veselia ce domneau in interior in perioada lui de glorie.


Un alt obiectiv turistic pe care ne-am propus sa-l revedem a fost Acvariul, insa timpul nefavorabil pentru plaja a facut ca multa lume sa-si doreasca acelasi lucru, motiv pentru care am renuntat si, in bataia vantului, am admirat marea in toata ”supararea” si agitatia ei.            Dupa ce am considerat ca vantul ne-a batut destul, am pornit spre Piata Ovidiu ce se afla in centrul vechi al orasului, nu inainte de a face cateva fotografii parcului din apropierea falezei, precum si Farului Genovez, monument istoric care, de de cele mai multe ori, trece neobservat. Farul este cel mai vechi far din orasul Constanta si a fost construit de catre maiorul armean Artin Aslan, acesta functionand pana in anul 1913.            Inainte de a ajunge in Piata Ovidiu, am facut o mica escala la Muzeul Marinei Romane insa, muzeul este inchis in zilele de luni si marti. Cu regret, am plecat mai departe.
            Odata ajunsi in piata, ne-am plimbat si am admirat arhitectura cladirilor vechi. Unele cladiri sunt refacute si este o placere sa le privesti, altele destul de paraginite, ceea ce ne-a dus cu gandul la vestitul proverb romanesc:”Omul sfinteste locul”.
            In mijlocul pietei poate fi admirata statuia poetului Ovidiu, realizata in anul 1887 de catre sculptorul italian Ettore Ferrie.

            In centrul pietei se afla si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, pe care noi nu l-am vizitat. Insa, am vizitat Edificiul Roman cu mozaic, aflat in apropiere.

            De la Edificiu, am pornit sa vizitam Moscheea Carol I, aflat tot in piata Ovidiu.

.

       Plimbarea noastra nu se putea termina, fara a vizita si biserica ortodoxa de la Mitropolia Constanta. Am vizitat, ne-am inchinat, ne-am rugat si ne-am recules in Sfanta Biserica.Niciun comentariu: