marți, 31 octombrie 2023

LA "HEIDI"

 LA FABRICA DE CIOCOLATA

Saptamana trecuta, impreuna cu copiii de la Centrul Parohial “Sfantul Gheorghe Nou” am fost la fabrica de ciocolata “Heidi”. Stiind cat de mult ii incanta “bucatareala’, am stiut sigur ca se vor bucura de o astfel de vizita, asa ca am participat la seminarul “Kids Jolly Jolly” in cadrul caruia copiii au creat propriile acadele.

Totul a fost minunat. Seminarul s-a tinut in interiorul magazinului fabricii, deci au fost inconjurati din toate partile de…..ciocolata. Inainte insa, spre bucuria lor, au fost echipati corespunzator.

Desii copiii, vazand toate bunatatile de pe bancurile de lucru, erau foarte nerabdatori sa inceapa sa lucreze la delicioasele acadele, dna ciocolatier Monica si colega dansei au stiut sa le capteze atentia si sa le spuna istoria ciocolatei.

Asa au aflat ca materia prima a ciocolatei este cacaua. Le-au povestit cum se obtine ciocolata din fructul copt al acestui arbore.

Dna ciocolatier le-a povestit (totul interactiv) ce se mai adauga la cacao pentru a se obtine ciocolata. Astfel, au invatat ca ingredientele sunt putine si simple: zahar, lapte praf (care este lapte de vaca deshidratat), unt de cacao, praf de cacao si extract de vanilie (bineinteles ca fiecare ingredient a fost exemplificat cu mostrele pe care le aveau doamnele). A precizat ca sunt trei tipuri de ciocolata: alba, neagra si cu lapte, cea mai sanatoasa fiind desigur, cea neagra. Copiii au fost intrebati cum se obtine ciocolata alba, iar micutii patiseri au raspuns ca “fara cacao”. Intr-adevar, asa se obtine: nu se pune praf de cacao, insa se mareste cantitatea de unt de cacao.

Tuturor ne-a explicat care este diferenta dintre “vanilie’ si “vanilina”. Vanilia se extrage din pastaia de vanilie, iar vanilina se obtine din petrol, in urma unui proces chimic.

O alta informatie pe care le-a transmis-o copiiilor, exemplificand in mod practic, a fost cea referitoare la “temperarea ciocolatei” spunand ca, in urma acestui proces, se formeaza legaturi intre particule, astfel incat ciocolata nu se va topi cand este luata in mana si va putea fi folosita in diverse moduri. Copiii au fost intrebati daca, in momentul in care au desfacut o ciocolata si au vazut ca ea are parti albicioase, au considerat ca aceasta este stricata. Bineinteles ca raspunsul a fost: Daaa. Ei bine, nu este asa, ciocolata nu este stricata, doar nu a fost suficient temperata.

Dupa toate aceste explicatii, transmise intr-un mod foarte atractiv (sincer, nu ma asteptam ca ei sa aiba rabdare sa le asculte pe doamne, cu atat mai putin sa raspunda la intrebari), a venit si momentul mult asteptat: pregatirea acadelelor.

La final, dupa ce le-a imbratisat pe doamne si a fost facuta o poza de grup, copiii au plecat cu o diploma de ucenic ciocolatier, cu acadelele confectionate si cu multa bucurie. Atat de multa ca nici nu parasisem magazinul cand au inceput sa ma intrebe: “Doamna, cand venim data viitoare?”






     Mulțumim personalului de la fabrica de ciocolata "Heidi" care au oferit copiiilor o zi minunata.

Pe site-ul lor sunt seminarii și pentru adulți, astfel că, vorbind cu câțiva părinți, cred că vom reveni, însă în altă formulă.😀



7 comentarii:

  1. Ce interesant.... si totusi.. ciocolata aia de se albeste toata, sa fie doar netemperata sau si putin.. alterata ? :)))

    Lasand gluma - ce bine ca a spus si despre vanilina (care se mai gaseste si unii biscuiti populari, mai nou (trebuie sa ne uitam pe cat posibil la ingrediente ca sa evitam neplacerile).

    Foarte fain seminarul :). Ah si despre ciocolata alba mi s-a parut foarte interesant sa aflam cum se obtine :)

    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Rux, daca este vorba de ciocolata, doamna a fost foarte categorica spunand ca nu a fost bine temperata. Daca vorbim insa de "cuverturile" de ciocolata sau de "ciocolata de menaj" lucrurile se schimba categoric, pentru ca acelea nu reprezinta ciocolata, ci diverse amestecuri de grasimi.
    Informatiile au fost mult mai multe si foarte interesante si, da, seminarul a fost super.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos, Ioana! Am fost și eu împreună cu copiii la un seminar la Heidi, când erau mai mici. Doar că atunci au pregătit singuri ciocolată, nu acadele, dar cu fel și fel de arome. A fost foarte interesant.
    Vrei să spui că zahărul vanilinat este obținut din petrol?

    RăspundețiȘtergere
  4. Și acum au mai multe tipuri de seminarii, dar am zis că pentru ei acesta ar fi mai potrivit.
    Da, așa ne-a spus Dna ciocolatier, că zahărul valnilinat este din petrol. Așa cum cuvertura de ciocolata nu conține ciocolata 🤦

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt convins că Maria și Ștefan au foarte incantati.

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnișoara mea cea mică a fost cu clasa în vizită la Heidi. Dar erau mici, doar clasa a doua așa că ea nu a venit acasă cu prea multe povești despre procesul de fabricare al ciocolatei ci cu ciocolata făcută dea ea și alte câteva luate pentru membrii familiei.
    Mulțumesc pentru detaliile tehnide despre prepararea ciocolatei. Si eu credeam că ciocolata albicioasă e alterată

    RăspundețiȘtergere