LA FABRICA DE CIOCOLATA
Saptamana trecuta, impreuna cu copiii de la Centrul Parohial “Sfantul Gheorghe Nou” am fost la fabrica de ciocolata “Heidi”. Stiind cat de mult ii incanta “bucatareala’, am stiut sigur ca se vor bucura de o astfel de vizita, asa ca am participat la seminarul “Kids Jolly Jolly” in cadrul caruia copiii au creat propriile acadele.
Totul a fost minunat. Seminarul
s-a tinut in interiorul magazinului fabricii, deci au fost inconjurati din
toate partile de…..ciocolata. Inainte insa, spre bucuria lor, au fost echipati corespunzator.
Desii copiii, vazand toate bunatatile de pe bancurile de lucru, erau foarte nerabdatori sa inceapa sa lucreze la delicioasele acadele, dna ciocolatier Monica si colega dansei au stiut sa le capteze atentia si sa le spuna istoria ciocolatei.
Asa au aflat ca materia prima a ciocolatei este cacaua. Le-au povestit cum se obtine ciocolata din fructul copt al acestui arbore.
Dna ciocolatier le-a
povestit (totul interactiv) ce se mai adauga la cacao pentru a se obtine
ciocolata. Astfel, au invatat ca ingredientele sunt putine si simple: zahar,
lapte praf (care este lapte de vaca deshidratat), unt de cacao, praf de cacao
si extract de vanilie (bineinteles ca fiecare ingredient a fost exemplificat cu
mostrele pe care le aveau doamnele). A precizat ca sunt trei tipuri de
ciocolata: alba, neagra si cu lapte, cea mai sanatoasa fiind desigur, cea
neagra. Copiii au fost intrebati cum se obtine ciocolata alba, iar micutii
patiseri au raspuns ca “fara cacao”. Intr-adevar, asa se obtine: nu se pune
praf de cacao, insa se mareste cantitatea de unt de cacao.
Tuturor ne-a explicat
care este diferenta dintre “vanilie’ si “vanilina”. Vanilia se extrage din
pastaia de vanilie, iar vanilina se obtine din petrol, in urma unui proces
chimic.
O alta informatie pe
care le-a transmis-o copiiilor, exemplificand in mod practic, a fost cea referitoare
la “temperarea ciocolatei” spunand ca, in urma acestui proces, se formeaza legaturi
intre particule, astfel incat ciocolata nu se va topi cand este luata in mana
si va putea fi folosita in diverse moduri. Copiii au fost intrebati daca, in
momentul in care au desfacut o ciocolata si au vazut ca ea are parti albicioase,
au considerat ca aceasta este stricata. Bineinteles ca raspunsul a fost: Daaa. Ei
bine, nu este asa, ciocolata nu este stricata, doar nu a fost suficient
temperata.
Dupa toate aceste
explicatii, transmise intr-un mod foarte atractiv (sincer, nu ma asteptam ca ei
sa aiba rabdare sa le asculte pe doamne, cu atat mai putin sa raspunda la
intrebari), a venit si momentul mult asteptat: pregatirea acadelelor.
La final, dupa ce le-a
imbratisat pe doamne si a fost facuta o poza de grup, copiii au plecat cu o
diploma de ucenic ciocolatier, cu acadelele confectionate si cu multa bucurie.
Atat de multa ca nici nu parasisem magazinul cand au inceput sa ma intrebe: “Doamna,
cand venim data viitoare?”
Mulțumim personalului de la fabrica de ciocolata "Heidi" care au oferit copiiilor o zi minunata.
Pe site-ul lor sunt seminarii și pentru adulți, astfel că, vorbind cu câțiva părinți, cred că vom reveni, însă în altă formulă.😀
Ce interesant.... si totusi.. ciocolata aia de se albeste toata, sa fie doar netemperata sau si putin.. alterata ? :)))
RăspundețiȘtergereLasand gluma - ce bine ca a spus si despre vanilina (care se mai gaseste si unii biscuiti populari, mai nou (trebuie sa ne uitam pe cat posibil la ingrediente ca sa evitam neplacerile).
Foarte fain seminarul :). Ah si despre ciocolata alba mi s-a parut foarte interesant sa aflam cum se obtine :)
pupici!
Rux, daca este vorba de ciocolata, doamna a fost foarte categorica spunand ca nu a fost bine temperata. Daca vorbim insa de "cuverturile" de ciocolata sau de "ciocolata de menaj" lucrurile se schimba categoric, pentru ca acelea nu reprezinta ciocolata, ci diverse amestecuri de grasimi.
RăspundețiȘtergereInformatiile au fost mult mai multe si foarte interesante si, da, seminarul a fost super.
Ce frumos, Ioana! Am fost și eu împreună cu copiii la un seminar la Heidi, când erau mai mici. Doar că atunci au pregătit singuri ciocolată, nu acadele, dar cu fel și fel de arome. A fost foarte interesant.
RăspundețiȘtergereVrei să spui că zahărul vanilinat este obținut din petrol?
Și acum au mai multe tipuri de seminarii, dar am zis că pentru ei acesta ar fi mai potrivit.
RăspundețiȘtergereDa, așa ne-a spus Dna ciocolatier, că zahărul valnilinat este din petrol. Așa cum cuvertura de ciocolata nu conține ciocolata 🤦
Sunt convins că Maria și Ștefan au foarte incantati.
RăspundețiȘtergereDomnișoara mea cea mică a fost cu clasa în vizită la Heidi. Dar erau mici, doar clasa a doua așa că ea nu a venit acasă cu prea multe povești despre procesul de fabricare al ciocolatei ci cu ciocolata făcută dea ea și alte câteva luate pentru membrii familiei.
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru detaliile tehnide despre prepararea ciocolatei. Si eu credeam că ciocolata albicioasă e alterată
Cu mare drag Mniko!😘😘
RăspundețiȘtergere