marți, 31 octombrie 2023

LA "HEIDI"

 LA FABRICA DE CIOCOLATA

Saptamana trecuta, impreuna cu copiii de la Centrul Parohial “Sfantul Gheorghe Nou” am fost la fabrica de ciocolata “Heidi”. Stiind cat de mult ii incanta “bucatareala’, am stiut sigur ca se vor bucura de o astfel de vizita, asa ca am participat la seminarul “Kids Jolly Jolly” in cadrul caruia copiii au creat propriile acadele.

Totul a fost minunat. Seminarul s-a tinut in interiorul magazinului fabricii, deci au fost inconjurati din toate partile de…..ciocolata. Inainte insa, spre bucuria lor, au fost echipati corespunzator.

Desii copiii, vazand toate bunatatile de pe bancurile de lucru, erau foarte nerabdatori sa inceapa sa lucreze la delicioasele acadele, dna ciocolatier Monica si colega dansei au stiut sa le capteze atentia si sa le spuna istoria ciocolatei.

Asa au aflat ca materia prima a ciocolatei este cacaua. Le-au povestit cum se obtine ciocolata din fructul copt al acestui arbore.

Dna ciocolatier le-a povestit (totul interactiv) ce se mai adauga la cacao pentru a se obtine ciocolata. Astfel, au invatat ca ingredientele sunt putine si simple: zahar, lapte praf (care este lapte de vaca deshidratat), unt de cacao, praf de cacao si extract de vanilie (bineinteles ca fiecare ingredient a fost exemplificat cu mostrele pe care le aveau doamnele). A precizat ca sunt trei tipuri de ciocolata: alba, neagra si cu lapte, cea mai sanatoasa fiind desigur, cea neagra. Copiii au fost intrebati cum se obtine ciocolata alba, iar micutii patiseri au raspuns ca “fara cacao”. Intr-adevar, asa se obtine: nu se pune praf de cacao, insa se mareste cantitatea de unt de cacao.

Tuturor ne-a explicat care este diferenta dintre “vanilie’ si “vanilina”. Vanilia se extrage din pastaia de vanilie, iar vanilina se obtine din petrol, in urma unui proces chimic.

O alta informatie pe care le-a transmis-o copiiilor, exemplificand in mod practic, a fost cea referitoare la “temperarea ciocolatei” spunand ca, in urma acestui proces, se formeaza legaturi intre particule, astfel incat ciocolata nu se va topi cand este luata in mana si va putea fi folosita in diverse moduri. Copiii au fost intrebati daca, in momentul in care au desfacut o ciocolata si au vazut ca ea are parti albicioase, au considerat ca aceasta este stricata. Bineinteles ca raspunsul a fost: Daaa. Ei bine, nu este asa, ciocolata nu este stricata, doar nu a fost suficient temperata.

Dupa toate aceste explicatii, transmise intr-un mod foarte atractiv (sincer, nu ma asteptam ca ei sa aiba rabdare sa le asculte pe doamne, cu atat mai putin sa raspunda la intrebari), a venit si momentul mult asteptat: pregatirea acadelelor.

La final, dupa ce le-a imbratisat pe doamne si a fost facuta o poza de grup, copiii au plecat cu o diploma de ucenic ciocolatier, cu acadelele confectionate si cu multa bucurie. Atat de multa ca nici nu parasisem magazinul cand au inceput sa ma intrebe: “Doamna, cand venim data viitoare?”






     Mulțumim personalului de la fabrica de ciocolata "Heidi" care au oferit copiiilor o zi minunata.

Pe site-ul lor sunt seminarii și pentru adulți, astfel că, vorbind cu câțiva părinți, cred că vom reveni, însă în altă formulă.😀



SA URMA MAICII DOMNULUI (XIII)

 Pentru rugaciunile Sfintilor Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul si Narcis si ale Sfantului Mucenic Epimah, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 SINCERITATEA INDULCESTE VIATA

          Fiule, sa urasti totdeauna inselaciunea si vorbele cu doua intelesuri si cauta sa dobandesti o simplitate curata.

          Eu n-am avut fata de oameni niciodata o inima cu doua fete, ci simpla si totul plina de dragoste si de sinceritate. Nimeni nu banuia cuvintele mele, pentru ca stiau ca ceea ce am in inima, aveam si in gura mea. Pentru ca eram Maica Adevarului, de aceea eu eram stapana pe viciul fatarniciei. Precum totdeauna am facut binele si l-am laudat, totusi totdeauna am dispretuit si am urat raul.

          Fiule, poarta-te simplu cu fratele tau si nu umbla in minciuni cu el.

          Nu te lua dupa lumea aceasta, care se foloseste numai de inselatorie si lucreaza totdeauna cu viclesuguri. Oare ce poti vedea in lume, daca nu oameni, care in cea mai mare parte merg pe cai strambe?

          Aproape toti, cand se fagaduiesc slugi devotate si prieteni, ei chiar atunci nu cauta altceva decat sa te sape. Magulirile lor nu sunt decat minciuni josnice si ei de aici asteapta lauda, ca oameni foarte politicosi. Precum sunt pestii prinsi cu undita si pasarile cu latul, tot asa cei simpli si usor increzatori raman trasi in cursa de amagirile acelora.

          Ceea ce zici cu gura sa fie si in inima ta si te grabeste totdeauna sa lucrezi cu simplitate. Ce-ti foloseste sa te arati pe dinafara ca o porumbita, pe cand pe dinauntru esti un sarpe? Sa nu fie deosebire intre inima si gura ta si, cand cade cineva in necaz sa nu-l compatimesti in chip fatarnic.

          De-i trimiti doriri de bine aproapelui tau, trimite-le din inima si facand asa, nu vei calca legea dragostei.

          Sinceritatea ta trebuie sa fie foarte unita cu prudenta ca sa nu coboare in familiaritati usuratice, care aduc dupa ele rusinea. Nu-ti descoperi secretele inimii la nimeni, caci aceasta este o usurinta ce aduce mare paguba, dar poarta-te sincer cu toti. Ceea ce nu trebuie sa spui, pastreaza in tine, ceea ce vrei sa spui, arata-o dupa adevar.

          Dupa cum Dumnezeu il uraste pe cel fatarnic care este un mormant varuit, tot asa il blestema pe lingusitorul prefacut, care una spune cu gura si alta are in inima.

          Slugile mele dispretuiesc inselatoria, si nimeni sa nu se numeasca iubitul meu, daca nu este sincer cu toti. Mai bine sa fii luat in ras pentru naivitate, decat sa fii laudat pentru siretenia acestei lumi.

          Adevarata simplitate este pasnica si nu aduce certuri, dar paratorul inselator ii tulbura pe toti. Omul simplu este drept si foarte amabil.

          Inselatorul insa n-o duce mult, este descoperit si apoi toti il dispretuiesc. Fii departe cu cat se poate mai mult de prefacatorie si sa fii totdeauna sincer, ca un bun crestin.

          Urmeaza-ma pe mine!

luni, 30 octombrie 2023

AM CITIT...

 “TARAMURI ASCUNSE” – LYNN AUSTIN

Pentru Clubul de carte-octombrie, lansat de Katia am ales sa citesc cartea “Taramuri ascunse” de Lynn Austin.

Cartea reprezinta povestea de viata a Elizei Wyatt, o tanara vaduva, cu trei copii, care, dupa moartea socrului, ramane pe cap cu o multime de probleme: ingrijirea fermei de pomi fructiferi; ipoteca ce urma sa fie prescrisa si, deci pierdea casei in care locuia cu micutii.

Matusa Betty, singura ruda din partea sotului care i-a mai ramas, intotdeauna ii spunea sa nu dispere, pentru ca intotdeauna Dumnezeu trimite cate un “inger pazitor”. Elizei i l-a trimis pe Gabriel Harper, un vagabond ce doreste sa o ajute in schimbul unei mese calde. Numai ca, dupa ajutorul primit cateva zile si acesta devine o povara pentru ca se imbolnaveste.

Nici matusa Betty nu se poate descurca fara Eliza, atunci cand acoperisul bucatariei se surpa sub greutatea zapezii.

Astfel, in miez de iarna geroasa, in casa de la ferma traiesc Eliza si copiii, “ingerul” Gabriel Harper si matusa Betty cu animalutele ei: un catel chior si schiop si doua pisici alintate.

Cum se va descurca Eliza? Ce se va intampla cu Gabriel Harper? Dar cu matusa Betty? Care este povestea de viata a acestor personaje?

Cartea este extrem de frumoasa, asa ca nu doresc sa va dau mai multe amanunte. Ce pot sa va spun este ca am citit-o pe nerasuflate, uitand de criza de rinita alergica ce ma cam chinuie zilele acestea.

SA URMAM MAICII DOMNULUI (XII)

 Pentru rugaciunile Sfantului Sfintit Mucenic Zenovie, Episcopul Ciliciei, si sora sa, Zenovia si ale Sfantului Apostol Cleopa, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 CEL CE IMPACA PE ALTII INMULTESTE DRAGOSTEA

          Nu m-am certat cu nimeni si n-am avut neintelegere cu nimeni. Nu numai ca i-am impacat pe cei certati, dar eu cautam ca nimeni sa nu supere pe altii si sa nu tina manie.

          Am iubit pacea si am fost in buna intelegere chiar cu cei ce nu voiau pacea. Am fost in pareri foarte unita cu toti cei ce slujesc lui Dumnezeu, iar cu cei rai m-am purtat cu blandete, pentru ca sa-i fac mai buni. Mai bine am cedat cea dintai, decat tinand la parerea mea sa-i vatam pe altii si sa stric dragostea.

          Inteleptul iubeste sa puna pace, pe cand prostul e iubitor de certuri. Cine n-are pace cu sine insusi, iubeste certurile si totdeauna are ceva de spus. Pentru ca el nu poate avea liniste si din cauza pacatelor sale sta ca in Iad, de aceea cauta sa-i tulbure si pe altii prin certuri invidiind linistea inimii lor.

          Fugi din locul unde nu este pace si paraseste-i pe cei ce iubesc certurile. Traieste in pace cu toti, dar nu din fatarnicie si prefacatorie, ci din duh de dragoste. Fugi de cei ce parasc, care sunt slugile satanei si aduc vesnic neintelegeri si banuieli.

          Cei ce vorbesc rau de altii, aratandu-ti greselile acelora, vor face la fel si cu tine, aratand altora greselile tale, pentru ca acestia nu respecta pe nimeni. Fiule, fii sigur ca cine nu are dragoste pentru altii, n-are sinceritate nici pentru tine. El vrea sa afle numai ce gandesti tu pentru a spune indata parerea ta altora si sa te puna in dusmanie cu ei.

          De crezi tuturor lingusitorilor, vei vedea in ce prapastie te arunci. Si de vrei sa stii totdeauna simturile altora, care nu te privesc, tu deja ti-ai pierdut pacea. Pacea cu cei drepti este bucuria cea mai mare, pentru ca ei se indeamna unul pe altul la virtute.

          Pacea cu cei pacatosi este un razboi, pentru ca ei se atata unul pe altul la distrugere.

          Cei ce slujesc cu credinta si cu evlavie sincera lui Dumnezeu, sunt cei ce se inteleg cu pace in toate. Sufletul nevinovat si inima smerita fac sa nu existe certuri si neintelegeri. Cei ingamfati si mandri se cearta usor, si cei ce sunt lipiti de cele pamantesti, repede se despartesc.

          Nu vorbi cu cei mai mari decat tine, ca vei fi tulburat si banuit, si nici cu cei mai mici decat tine, pentru ca ar fi rusine. Cauta sa-i impaci pe toti cei certati, cum faceau Sfintii mei, iar de nu te asculta, lasa-i in pace, pentru ca mai bine vei sta singur decat cu vorbaretul.

          Vei sti cum multi Sfinti n-au avut pace pana cand nu i-au vazut impacati pe oamenii ce se certau intre ei. Si n-ai vazut niciodata cum Sfantul Gherasim de la Iordan si Maria Egipteanca erau slujiti de cate un leu, cu care se intelegeau.

          Inainte de toate, potoleste-ti bine poftele tale si atunci vei reusi sa ajuti si pe altii, dandu-le pacea.

          Mai bine sa te pagubesti decat sa tulburi pacea aproapelui, si mai mult decat orice, lasa-te de parerea ta proprie, daca prin aceasta sufera slava lui Dumnezeu, si potriveste-te cu parerea altora, mai bine decat sa produci neintelegeri.

          Fa orice numai sa implinesti aceasta lege a dragostei, si-L vei vedea in cer pe Acela care este Dumnezeul pacii.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

sâmbătă, 28 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (XI)

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Iachint, mitropolitul Tarii Romanesti, ale Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, ale sfantului Mucenic Terentie, sotia sa, Neonila, si cei 7 fii si ale Sfantului Ierarh Firmilian, episcolul Cezareei Capadociei, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

RUGACIUNEA FACUTA BINE ADUCE MARE AJUTOR

          N-am gustat bucurii mai mari ca si acelea din rugaciune. Viata mea intreaga a fost o rugaciune si n-a trecut nici o clipa care sa ma afle fara rugaciune.

          M-am rugat in sanul mamei mele, m-am rugat ca si copila, m-am rugat in templu, m-am rugat oriunde si oricand pana la moartea mea.

          Daca nu miscam mereu buzele, totusi mintea mea imi era ridicata la Dumnezeu si meditam la tainele Lui.

          Chiar pentru aceasta, rugaciunea mea, acum, este atat de puternica in cer, pentru ca am iubit-o in viata si chiar cand lucram, ma ocupam cu ea.

          Nu este nevoie ca atunci cand te rogi sa rostesti totdeauna cuvinte, cel mai important lucru este ca sa iti ocupi mintea si inima cu lucrurile sfinte.

          Fii foarte atent la cele ce I le spui lui Dumnezeu si fii foarte atent la ceea ce-ti spune El tie. Nu te aseza la rugaciune, inainte de a fi alungat de la tine tot ceea ce impiedica sborul sufletului tau spre El.

          Smerenia, increderea si curatia vietii, sunt scara pe care se urca rugaciunile noastre. Urat lucru este sa te rogi lui Dumnezeu si sa traiesti rau, pentru ca precum esti tu asa este si rugaciunea ta.

          Cand ceri ceva de la Dumnezeu, lasa-te cu totul in voia Lui; dorind sa dobandesti numai ceea ce El crede ca este mai de folos sufletului tau. Nu te ruga decat pentru lucrurile pe care poti sa le voiesti in mod cinstit.

          Sa nu zici: Pustnicii si calugarii se roaga si cand muncesc, pe cand unul care traieste in lume, in mijlocul grijilor, nu se poate ruga nici cand se inchide in odaia sa.

          Cel ce nu se roaga, nu primeste si fiindca totdeauna esti in nevoi, trebuie sa te rogi totdeauna. De le vei face toate cu intentie dreapta, chiar prin aceasta te rogi, si de stai totdeauna in prezenta lui Dumnezeu, tu faci cea mai frumoasa rugaciune.

          Un cuvant bun si ziditor este o rugaciune si o lauda bine placuta lui Dumnezeu. Rugaciunile nu-i sunt placute lui Dumnezeu, daca cel ce se roaga nu ridica mintea catre El.

          Un calugar tanar, pentru ca se ruga cu evlavie, au venit Ingerii in jurul lui. Altii i-au vazut pe cei ce se rugau cu evlavie in grup, ca erau tamaiati cu o cadelnita cereasca.

          Orice lasi la o parte, numai rugaciunea sa n-o lasi si mare folos vei culege din aceasta.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

vineri, 27 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (X)

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (ale carui moaste se afla in Catedrala Patriarhala) si ale Sfantului Mucenic Nestor, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 ASCULTAREA ESTE PLINIREA DESAVARSIRII

          Eu sunt pentru tine si pentru toti cei care ma cinstesc pe mine, pilda de ascultare. In mine n-a fost niciodata o vointa proprie si asa am fost libera de orice primejdie, pentru ca m-am hotarat sa ma supun cu totul vointei lui Dumnezeu.

          Este adevarat ca Fiul lui Dumnezeu mi-a fost supus ca mamei sale; dar eu n-am fost mai putin supusa vointei Sale, in toate ce a randuit pentru mine Pronia lui cea fara de margini.

          Am ascultat de parintii mei; am fost supusa logonicului meu feciorelnic; am fost cu el la Betleem, in Egipt, in Nazaret; nu m-am impotrivit niciodata si nici nu m-am tanguit.

          Pentru a scoate radacina mandriei nu este leac mai bun decat ascultarea smerita si grabnica. Omul mandru isi urmeaza totdeauna parerea sa proprie, pe cand cel smerit renunta bucuros la placerea sa.

          Nu te departa nici cat un fir de par de mai marii tai, si sa stii ca Dumnezeu, caruia ca desigur trebuie sa I te supui, vorbeste prin gura lor.

          Fiule, nu discuta pentru ce ti se porunceste tie acest lucru sau altul si pentru ce nu i se porunceste altuia, aici este vorba de lucrarea ascultarii tale si nu a altuia. Nu te uita la greutatea poruncii, ci la dulceata vredniciilor ce o va gusta sufletul tau.

          A asculta cu intarziere si murmurand, este semnul unui suflet foarte rau, care vrea sa faca numai dupa placul sau. Sa nu zici ca mai marii tai sunt oameni ca si tine si ca n-au si ei greselile lor; dar aceasta nu te scuteste de ascultare, pentru ca aceia iti poruncesc in numele lui Dumnezeu.

          Poate tu te uiti daca mai marii tai au greseli, pentru ca ei nu fac dupa placul tau? Daca ar face ei dupa gusturile tale, tu nu te-ai mai uita la greselile lor si i-ai umple de laude.

          Mai marii tai vor avea si ei un judecator ca si tine, si Dumnezeu totusi te va judeca aspru de nu te vei supune lor. De te supui cu neplacere, esti ca si acel Simon, care a fost silit sa duca Crucea Fiului meu si a dus-o cu neplacere.

          Daca vei invata o data sa asculti, vesel fiind, si in viata vei gusta o dulceata nespusa, poti trage mare nadejde ca judecata ta se va face cu blandete. Cel ce cauta sa asculte cu simplitate de mai marele sau, nu poate gresi deloc.

          Ba mai degraba ceea ce este impotriva firii tale, decat ceea ce-ti place, sa primesti, pentru ca astfel vei da dovada vadita de infranare si de dragoste pentru Cruce.

          Daca vrei sa fii ascultator desavarsit, supune-te nu numai poruncilor formale, ci si sfaturilor care stii ca sunt dupa placul lui Dumnezeu.

          Cat este de urat pacatul neascultarii, prin care Ingerii au cazut din cer, iar omul a fost alungat din Rai.

          Ascultarea este rodul celor mai mari haruri, ea apropie pe om de Dumnezeu si de cer.

          Iubeste, fiule, aceasta fapta buna, mai presus de toate comorile lumii, si vei afla bogatiile cerului.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

 

joi, 26 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (IX)

 Pentru rugaciunile Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 

INTENTIA CEA DREAPTA ESTE MIJLOCUL CEL MAI BUN EPNTRU A FACE BINELE


          Fiule, intentia este fata sufletului. Precum este aceasta, tot asa este si sufletul inaintea lui Dumnezeu.

          Daca faci faptele tale cu intentie dreapta, fata sufletului tau va fi frumoasa; insa, daca le savarsesti cu intentie rea si fata sufletului tau va fi urata si gretoasa.

          Omul numai atunci are intentie buna cand faptele sale le face pentru Dumnezeu, iar cand le face pentru mandrie desarta sau le face pentru interes lumesc, atunci intentia lui este rea.

          Eu tot ce am facut am indreptat spre Slava lui Dumnezeu, tot ce gandeam sau vorbeam, de aceea am intrat in cer impodobita cu atata slava.

          Inca din pantecele mamei mele Ana, am fost daruita lui Dumnezeu, pentru ca El sa fie slavit in toata viata mea.

          De ce esti asa de harnic in a aduna lucruri pamantesti si asa de lenes pentru a aduna comori pentru patria cereasca?

          Acolo, in cer, te vei bucura de toate faptele tale cele bune facute in lume, pentru ca mare rasplata vei avea pentru ele. De cauti sa placi numai oamenilor si sa ai slava desarta, pierzi totul si muncesti in zadar.

          Nu-i nimic mai rau decat a pune pret pe lauda oamenilor, care nu peste mult tac si apoi isi bat joc.

          Fiule, esti nascut pentru lucruri mai mari, inalta-te si fa totul pentru Dumnezeu, chiar daca faptele sunt putine si mici. Faptele tale vor fi destul de mari de le vei face cu intentie buna. Rasplata hotarata de Dumnezeu nu-ti va fi luata in veci, chiar de ar fi pentru un pai ridicat din dragoste pentru El. Ceea ce se incepe cu intentie rea, rar se sfarseste cu intentie buna.

          Desigur, nu poti sa schimbi raul in bine, printr-o intentie dreapta, dar printr-o intentie rea poti nimici valoarea unei fapte bune.

          Indreapta-ti totdeauna ochiul spre Dumnezeu si

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

 

marți, 24 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (VIII)

 Pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Areta si ale Sfintilor Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 SINGURATATEA AJUTA MULT EVLAVIA NOASTRA

          Nimeni nu-si pazeste bine sufletul, daca nu se retrage din mijlocul lumii. Cat de frumoasa este singuratatea, in care Dumnezeu ii vorbeste omului si face ca sufletul sa simta Duhul Sau.

          In nici un loc nu ma bucuram atat de mult ca in singuratate. Abia am avut trei ani, cand m-au scos parintii mei din lume si m-au dus la templu, unde mi-am aflat o chilie ascunsa. Mintea mea a fost totdeauna ridicata la Dumnezeu, dar niciodata asa de bine ca atunci cand eram departe de oameni.

          In singuratate am fost salutata de un Inger si am fost facuta Maica lui Dumnezeu.

          Fiule, de ai fi gustat si tu macar o data din comorile singuratatii, n-ai cauta sa stai cu oamenii si de ai fi vorbit numai o data cu un Inger din cer, cred ca n-ai mai petrece prin lume.

          Cate vorbe zadarnice si cate lucruri nu faci in lume care, sau nu-ti folosesc la nimic, sau de cele mai multe ori iti strica si-ti produc neplaceri si tulburari.

          De cate ori oamenii nu vad mizeriile tale si din acest motiv iti pierzi numele cel bun, pe care ti l-ai fi pastrat de n-ai fi iesit in lume.

          De cate ori nu vorbesti ceea ce apoi iti pare rau ca ai vorbit si de cate ori nu-ti umpli sufletul cu rautati pe care nu esti in stare sa le alungi. In singuratate nu ai suferi toate acestea, daca ai sti sa te linistesti.

          Dumnezeu nu este auzit acolo unde este zgomot si sufletul nu-si gaseste linistea unde este zgomot. Daca dupa lucrurile tale te-ai reculege in interiorul tau, ti-ai vedea lamurit toate greselile tale.

          De cate ori n-ai saruta peretii casei tale, care te tin departe de primejdiile lumii, de ai sti sa stai singur si ai iubi sfanta singuratate.

          Obisnuieste-te sa te retragi din invalmaseala lumii tulburate pentru a te gandi atent la sufletul tau.

          Atunci vei avea timp sa vorbesti cu tine insuti, cand vei fi departe de necazurile oamenilor. Vei reusi mai bine in lucrurile tale, cand le vei face in taina ta cu Dumnezeu.

          De nu poti sta totdeauna singur, cel putin sa stai cu oamenii buni si nevinovati, pentru ca si aceasta este un mod de singurate, deoarece cei putini si buni nu duc sufletul la lucruri usuratice.

          Nu face prietenii cu cei care nu merg pe calea cea dreapta a lui Dumnezeu.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

luni, 23 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (VII)

 Pentru rugaciunile Sfantului Apostol Iacob, rudenia Domnului, intaiul episcop al Ierusalimului si al Sfantului Cuvios Macarie Romanul, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 MILOSTENIA MARESTE VIRTUTILE OMULUI

          Eu am iubit saracia, deoarece impreuna cu Fiul meu am trait saraci. Am invatat sa fiu cu mila de Sfintii mei parinti, care erau foarte milosi si darnici cu saracii.

          Bunatatea s-a nascut cu mine si am cautat sa ajut totdeauna pe cei saraci, desi eram saraca si eu.

          Ceea ce i-au daruit cei trei Crai Fiului meu, eu le-am impartit saracilor, nu dispretui pe cel sarac, pentru ca mai multi Sfinti sunt sub zdrente, dacat sub hainele cele imparatesti.

          Sa nu crezi ca Dumnezeu ii dispretuieste pe cei saraci si ca pentru aceasta le-a dat putin; ci, chiar dimpotriva El ii iubeste si pentru aceasta i-a incredintat milei celor bogati.

          Nu te uita daca saracul este bun, sau daca este sarac din vina sa: Dumnezeu nu se uita cui si ce i se da, ci cu ce inima se da.

          Chiar daca saracul ce este ajutat este un om rau, tu nu-ti pierzi plata, pentru ca tu lui Hristos ii dai.

          Cate bunuri nu vei primi in cer pentru un ban sau pentru o bucatica de paine data lui Lazar! Rugaciunea saracului este puternica inaintea lui Dumnezeu si gemetele lui fac sa se coboare blestemul asupra celui care nu are mila de nimeni.

          Adevarata dragoste nu asteapta ca saracul sa ceara, ci vazand un nevoias, indata isi deschide inima ei. Caci, ce a cerut mai intai nu primeste gratis. Fericita este mana celui ce da pomana pentru ca acel putin ii va aduce mult.

          Nici in aceasta viata nu te vei putea plange de lipsa, daca ii vei ajuta pe saraci cu tragere de inima, cu iubire adevarata.

          Un sfant milostiv, precum Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, dupa moarte a fost cinstit cu minune, caci degetele aceluia ce a dat la saraci au fost inconjurate de raze luminoase. Multi Sfinti din dragoste pentru saraci au vandut vasele bisericii si au saturat saraciii, Sfintii si-au dat si hainele de pe ei, grijind de fratii Fiului Meu.

          Daca nu ai ce da, spune cel putin un cuvant bun; nu-I batjocori pe sarac si nu-i amari saracia si mizeria tu insuti, pentru ca Dumnezeu il va razbuna. De poti da, da, de nu poti da, arata-te bland si binevoitor fata de sarac.

          Dumnezeu rasplateste bunavointa unde nu este putinta. Nimeni sa nu zica, cum ca n-are nimic, milostenia sa face din inima, nu din punga.

          Sa nu-i dai saracului numai bani, ci spune-i si cuvinte de mangaiere si imbarbateaza-l, pentru ca impreuna cu trupul, sa-i ajuti si sufletul lui.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

duminică, 22 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (VI)

Pentru rugaciunile Sfintului Ierarh Averchie, episcopul Ierapolei, cel intocmai cu Apostolii si ale Sfintilor 7 tineri din Efes, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii! 

CURATIA SUFLETEASCA ESTE INDEMN SPRE SINTENIE

          Eu sunt Fecioara curatiei si acest nume a fost slava mea. N-as fi fost aleasa Maica Fiului lui Dumnezeu, daca aceasta curatie si feciorie n-ar fi fost insusirile mele alese.

          Dar nici eu n-as fi voit sa am cinstea sa fiu Nadcatoare de Dumnezeu, daca ar fi trebuit sa-mi pierd curatia si fecioria.

          Tu stii ca logodnicul meu Iosif a fost cu totul curat si de aceea l-am ales pe el si nu pe altul. La fel trebuie sa stii ca un Sfant mare, pentru deosebita sa curatie de suflet, a fost iubit de mine, si cu el si cu multi altii am facut legatura sfanta de dragoste tocmai pentru ca erau insemnati in sfanta curatie.

          Te inseli si te amagesti daca crezi ca poti sa-mi fii placut fara sa ai sufletul si trupul curat. Alunga din inima gandurile rele, precum arunci un carbune aprins cazut pe o haina scumpa, ca sa n-o arda.

          Cel ce nu arunca indata gandurile rele, acela se joaca cu o scoprie sau cu o vipera in san. Gandeste-te bine daca iti convine ca pentru o placere urata, sufletul tau sa arda vesnic in iad.

          Daca simturile tale sunt cu totul curate de nelegiuire si de desfrau, atunci sunt vrednice de rasplata in cer. Sa n-ai ochi pentru ceea ce ar putea sa te faca sa pierzi curatia ta si sa nu indraznesti sa spui un cuvant care le-ar putea fi de sminteala altora.

          Un ochi rautacios si o limba murdara arata un suflet ingropat in noroi. Infranarea in bautura si mancare, precum si fuga de trandavie, sunt mijloace pentru pastrarea curatiei.

          Fugi numaidecat de prilejurile necuviincioase si sa ai totdeauna in inima frica de Dumnezeu, daca vrei sa nu fii atins de necuratie.

          Surorile cele bune ale curatiei sunt infranarea si cumpatarea: fara de acestea, omul alunea foarte usor in desfranari. Fiule, daca ai pricepe ce inseamna a fi asemenea cu Ingerii, sigur ca n-ai avea dezgust de curatie.

          Daca ai intelege ce mare rasplata are omul pentru sfanta feciorie, ti-ai da toate silintele pentru a-i pastra cinstea. Sa nu te increzi insa in puterile tale, pentru ca si unii dintre Sfintii cei mai tari au cazut in prapastie; pentru ca sa poti trai bine in sfanta curatie, tine-te de smerenie si de rugaciune.

          Cauta sa nu te strici deloc, pentru ca in aceasta directie cam greu poti fi scutit de pacatele de moarte. De aceea, trebuie sa te pazesti foarte mult in aceasta privinta, caci numai astfel vei primi rasplata cea vesnica a curatiei.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

 

sâmbătă, 21 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (V)

 Pentru rugaciunile Sfintilor Cuviosi Marturisitori: Visarion si Sofronie, ale Sfantului Mucenic Oprea, ale Sfintilor Preoti Marturisitori Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel si ale Sfantului Cuvios Ilarion cel Mare, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 BLANDETEA ESTE MIREASMA UNEI VIETI SFINTE

          Niciodata nu m-am lasat sa fiu cuprinsa de manie, dar totdeauna am fost Fecioara cea blanda cu toti.

          Pe toti dusmanii pe care i-am avut in viata eu si Fiul meu, pe toti i-am invins cu dulceata. Blandetea s-a nascut cu mine, si toti care mi se impotriveau, se loveau de bunatatea mea.

          Nu vei gasi pe nimeni pe care sa-l fi mustrat cu asprime, nici pe aceia chiar care au dat de baut otet Fiului meu si L-au pironit pe cruce.

          Vorba mea a fost totdeauna dulce ca mierea si glasul meu mai placut ca un fagure. Duhul lui Dumnezeu face pe om bland pentru ca El insusi este bland.

          Cate batjocuri nu primeste Dumnezeu din partea celor rai si tace; ba inca ii copleseste de bunatati, pentru ca atrasi de bunatatea Lui, sa se intoarca si sa se indrepte!

          Nu-ti sta bine numele de crestin daca mergi inaintea potrivnicului tau cu sufletul plin de manie. Cuvintele aspre atata mai mult pe dusman impotriva ta, pe cand cuvintele dulci si blande potolesc furia.

          Ce vrea sa spuna acea furie a ta, indata ce ti se intampla ceva impotriva vointei sau gustului tau? O impotrivire se simte mai mult cand este primita cu furie decat cand se primeste cu liniste.

          Poarta-te binevoitor cu toti si nu vorbi ingamfat cu nimeni, de vrei sa ai liniste.

          Nu te arata cu fruntea incretita, pentru ca sa nu arati ca iti pare rau de ceea ce Dumnezeu iti da spre binele tau.

          Nu tine la tine mania si furia, si nu tulbura pe nimeni cu ciuda ta. Omul bland este dulce pentru sine si folositor pentru toata lumea.

          Nimic nu face ca sufletul sa se bucure de atata liniste si pace, cat face blandetea si dulceata. Numai ca aceasta virtute se hraneste cu batjocuri si otravurile le mistuie spre sanatate.

          Aceasta virtute mai mult decat oricare alta, zugraveste fata crestinului si arata ca in el este un suflet creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Omul aspru, crud si certaret, tulbura pacea, precum vantul tulbura apele linistite.

          Blandetea randuieste in toate pace si nu atata razboi. Ea are pace cu aproapele, familiaritate cu Dumnezeu si stapanire in cer.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

vineri, 20 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (IV)

 Pentru rugaciunile Sfantului Mare Mucenic Artemie si ale Sfantului Gherasim din Chefalonia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

RABDAREA ESTE HRANITOAREA EVLAVIEI 

          Cat am fost pe lume, am intalnit multe necazuri, pe care le-am infruntat cu mare rabdare. Viata mea a fost ca si aceea a Fiului meu, plina de cruci si am trait suferinte din copilaria mea.

          Saracia, prigonirile, batjocurile erau painea mea cea de toate zilele pe care Dumnezeu mi-o punea pe masa.

          Durerile si moartea Fiului meu m-au strapuns pana-n ziua cea mai de pe urma a vietii mele, dar nu mi-am pierdut niciodata rabdarea. Nu poti trai fara rabdare, pentru ca trebuie sa suferi foarte mult pentru viata cea vesnica. Tu te-ai nascut in aceasta vale a plangerii, vale de lacrimi, pentru ca sa suferi, ca si toti fiii lui Adam.

          Nu astepta sa fii crutat de necazurile acestei vieti, pe care ai inceput-o plangand, ai petrecut-o in plans si pe care o vei lasa intre lacrimile si sudoarea mortii.

          La ce te astepti intre oamenii plini de pacate, decat la suferinta? Si daca suferi in rabdare, ce rasplata vei avea? Nu este fapta buna in care sa te poti deprinde asa de des, ca in aceasta, pentru ca intotdeauna vei avea de suferit fie din partea altora, fie din partea ta insuti.

          Daca primesti suferintele cu inima nerbdatoare si cu suflet deznadajduit, nu faci altceva decat sa maresti suferintele acestei lumi.

          Fiule, ce priveliste placuta i-ai oferi lui Dumnezeu si mie, daca in necazuri ti-ai pastra o fata vesela! Vai! daca supararea tulbura sufletul tau si pentru ca n-ai rabdare, il lipsesti de orice vrednicie!

          Unde este vreun Sfant, care sa fi intrat in cer fara rabdare? Eu si Fiul meu, am dat tuturor pilda cea mai mare de rabdare, de aceea oricine ne-a urmat, este fericit.

          Nu vei gasi nimic mai dulce decat rabdarea, numai s-o imbratisezi o data cu marinimie.

          Toate lucrurile vor deveni dulci, daca le vei indura din dragoste catre Dumnezeu si cu nadejdea in slava ce te asteapta. Putina rabdare rodeste o slava vesnica.

          Rabdarea este trebuincioasa pentru a dobandi fagaduintele cele vesnice!

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

joi, 19 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (III)

 Pentru rugaciunile Sfantului Proroc Ioil, ale Sfantului Mucenic Uar, ale Sfintei Cleopatra si ale Sfantului Cuvios Ioan de la Rila, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 MODESTIA ESTE PODOABA OMULUI SMERIT

          Fiind nevoit sa iesi intre oameni, cauta sa te arati cum se cuvine. Daca iesi in public, cauta sa fii modest: modestia iti este trebuincioasa, si tu poti s-o inveti de la mine.

          Eu asa am fost intre oameni, incat nimeni nu m-a privit fara sa fi ramas foarte mult zidit. N-am fost necuviincioasa in vorba, nici n-am fost lingusitoare, n-am avut limba sloboda, si in mersul meu n-am fost usuratica.

          Nimic n-a fost necuviincios in miscarile mele sau in privirile mele. In convorbirile mele stralucea totdeauna frumusetea curatiei si modelul virtutilor. Insasi frumusetea trupului meu a fost icoana unui suflet sfant si oglinda buneicuviinte. Nimeni nu s-a gandit la rau vazandu-ma sau umbland, sau rugandu-ma, sau mancand sau lucrand.

          Cei ce ma vedeau erau foarte mult ziditi si laudau pe Dumnezeu. Frumusetea mea, care a fost foarte mare, raspandea un miros imbatataor de curatie si un parfum de nevinovatie. Sa nu rostesti cuvinte necuviincioase, pentru ca ele omoara sufletul.

          Nu te arata ca stii sa intepi: caci ce folos, ca altii rad, daca superi pe Dumnezeu impungand cu vorba pe fratele tau? Nu arunca ochii in toate partile; aceasta o fac cei simpli si usuratici.

          Sa fii asezat la mers ca si cei ce gandesc la lucruri serioase cand umbla. Cand razi, nu-ti ridica glasul, si in fata totdeauna sa ai trasaturile sfintei modestii. Pe cei rai ii vei pedepsi mai mult prin purtarea ta, decat prin vorbele tale.

          Daca vorbesti, vorbele tale sa fie ca o undita, cu care sa atragi pe altii la evlavie. Arata-te prietenos cu toti, si vei castiga inimile oamenilor. Daca cel ce te vede, va lauda cu bucurie pe Tatal care este in ceruri, si daca cei rai se vor indrepta privindu-te pe tine, atunci fii sigur ca stralucesti de lumina modestiei.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)