miercuri, 30 noiembrie 2022

BLOG DE NOIEMBRIE


BLOG DE NOIEMBRIE ZIUA 22

 Pentru ca sunt zob de obosita, m-am asezat comod si pornesc la scris.


Postarea de azi este, de fapt, o combinatie de blog de noiembrie si jurnal de calatorie si cred ca va fi lungaaaa, ca o zi de post. Sper sa nu va plictisiti citind.

Asa cum deja v-ati obisnuit, la mine postarile din luna noiembrie au fost intotdeauna scrise pentru ceea ce s-a intamplat cu o zi inainte. Deci, ca sa nu imi pierd obiceiul: ieri a fost zi ceva mai scurta la serviciu (adica am plecat la ora 15), drept pentru care am pornit direct spre Provita, un sat la aproximativ 45 km de Ploiesti, pentru ca a fost hramul bisericii parohiale – Sfantul Andrei. Am dat si noi un bilet de pomenire, am stat putin la slujba si apoi spre casa.

Anul trecut am fost aici la hram si ne-a placut tare mult comunitatea pe care am gasit-o. Si anul acesta am gasit aceeasi "familie" frumoasa in care toata lumea avea cate ceva de facut astfel incat se completau unii pe altii. Mi-a mers la suflet.

Acasa, repejor la bagaje, care au fost facute foarte repede, pentru ca avem de ani de zile o metoda bine stabilita (despre ea, promit ca va spun intr-o noua postare, ca sa nu o transform pe aceasta in roman), am pregatit o cina usoara, adica o pizza de post facuta la foc automat (cat am facut bagajele, am pus aluatul la pregatit, iar restul a mers ff repede-voi pune cat de curand si reteta) si pe urma bunatatile pentru drum: seminte coapte de dovleac si de floarea soarelui si floricele de porumb, la care am adaugat mancarica: conserva de ton, saramura de peste si baby hering prajit.

Desi ne-am asezat in pat in jur de ora 21, eu una nu am reusit sa adorm decat cu putin inainte de miezul noptii, iar cand ceasul a sunat la 3.30, imi venea sa planga. Insa, stiam ca drumul este lung si greu si ca trebuie sa pornim devreme. Si bine am facut. La ora 4.30, am pornit spre Iasi. Drumul a fost destul de greu: la inceput noapte, burnita si ceata, iar cand s-a luminat, am dat de ploaie, chiciura si aglomeratie.La ora 9.30, ne-am oprit la manastirea Miclauseni pentru a participa la Sfanta Liturghie. Am ajuns cand se terminase de citit Acatistul Sfantului Andrei si incepea Liturghia. Ne-am dat seama ca mai putem intarzia 30 minute, timp in care am mancat pestele prajit si am servit o cafeluta fierbinte de la termos. Conservele si fructele le-am daruit copilasilor care erau pe acolo.








Tot aici se afla si Castelul Sturdza, care se viziteaza, insa numai la ore fixe si un anumit numar de turisti. ca sa il vizitam trebuia sa mai asteptam o ora si nu ne-am simtit in stare, asa ca am facut fotografii doar la exterior. Sigur vom reveni si vom vizita mai pe indelete aceasta frumoasa locatie.




Dupa Sfanta Liturghie, poze si la drum.

La ora 13.30 am ajuns la Iasi si ne-am oprit la Casa de oaspeti Sfantul Nicolae pentru a servi pranzul. Al meu sot a tot cautat pe net unde putem servi mancare de post si a gasit aceasta locatie. Ce sa va spun: mancarea este delicioasa si deloc scumpa. Noi am servit: ciorbita de peste, parjoale de peste cu salata de rucola (eu) sau cu salata de varza (Radu), cate o sticla de apa si cate o portie de clatite cu gem. Toate acestea si doua portii de mamaliguta pentru diseara au costat doar 80 lei. Parjoalele au fost superdelicioase. Pe langa ceea ce am mancat noi, oferta era foarte mare: biban de mare, prajit, trunchi de merluciu prajit, somon la cuptor, macrou marinat cu lamaie la cuptor, icre, salata de cruditati cu peste murat, supa crema de mazare, pilaf, ghiveci, tocanita calugareasca si mai erau, dar nu le-am retinut.


De la masa, imediat la cazare: apartamente hotel Prestige, o locatie excelenta care se afla doar la 2 minute de parcul Copou. Dupa ce am despachetat si ne-am tras sufletul vreo 30 de minute, am zis sa mergem sa ne plimbam prin Copou. Doar am ajuns si ne-am intors, pentru ca simt ca nu mai pot sta in picioare.

Si, inainte sa inchei, imbratisez si urez din tot sufletul

La multi si binecuvantati ani, cu sanatate si bucurii duhovnicesti tuturor celor ce poarta numele Sfantului Andrei. Sfantul Sa va ocroteasca intotdeauna.

Ei bine, aceasta a fost prima zi la Iasi. Acum, ma retrag la un film de Craciun.

DESPRE POST

 

SCOPUL POSTULUI-IV

“Nevointa, omorarea trupului si masura infranarii de la hrana si bautura se fac in principal pentru neinfranare, nu pentru silirea gandurilor.” (Sfantul Grigorie Palama)

“In rugaciune, in post, in priveghere si in orice alte fapte crestine nu aflam scopul vietii crestinesti. Ele slujesc doar ca mijloace pentru atingerea lui.” (Sfantul Serafim de Sarov)

“Daca primiti mai mult dintru postul cel dumneziesc sa postiti; daca primiti mai mult din milostenie, faceti milostenie. In acest chip, despre toate virtutile faptuite pentru Hristos sa socotiti voi.” (Sfantul Serafim de Sarov).

“Nevointa postului este de folos si de trebuinta nu doar pentru trup, ci este de folos si de trebuinta intai de toate pentru minte si inima.”(Sfantul Ignatie Briancianinov)

 

 

(Sfintii Parinti despre Folosul si Puterea Postului)

marți, 29 noiembrie 2022

DESPRE POST

 

SCOPUL POSTULUI-II

“Cand postesti sa nu te gandesti la osteneala postului, ci la usuratatea lui si astfel vei birui postul.”(Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Scopul postului este impartasirea curata cu Sfintele Taine. Daca in vremea postului nu implinim aceasta randuiala, atunci in zadar ne ostenim fara sa dobandim cununa si rasplata postului.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Ia postul ca insotitor al tau pentru intreaga viata, ca el sa te pazeasca pe tine si sa te izbaveasca de moarte, sa te izbaveasca de ispite si sa te duca pe tine catre limanul Imparatiei Cerurilor.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Postul cel adevarat este infranarea de la pacat”. (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Postul ne indeamna pe toti sa lucram si sa semanam cele bune. El nu indeparteaza de la sine nici pe femei, nici pe batrani, nici pe tineri, nici chiar pe copii. Tuturor le deschide poarta, pe toti ii primeste, ca toti sa se mantuiasca asemenea ninivitenilor.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

 

 

(Sfintii Parinti despre Folosul si Puterea Postului)

luni, 28 noiembrie 2022

BLOG DE NOIEMBRIE

 BLOG DE NOIEMBRIE – ZIUA 20

Week-endul a trecut si a fost ca un maraton sau ca in poezia lui Toparceanu “a trecut acceleratul”. Numai ca, acest week-end a adus in sufletele noastre multa, multa bucurie.

Pe langa faptul ca am reusit sa facem tot ceea ce ne-am propus, am fost iar impreuna cu copiii. Sambata dupa-amiaza, noi fetele (eu si Adi), acompaniate de Matei am reusit sa coacem briosele pentru comanda. Totul s-a facut cu distractie si bucurie. Cat noi am copt, Matei a reusit sa scoata tot din sertarele la care ajunge. Cand treaba era in toi, a venit si bunicul intr-o scurta vizita prin bucatarie😃

Seara ne-am strans cu totii la o saramura de peste si un peste prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi. 

Duminica, alta zi, alte bucurii. Stiam ca la biserica Sfantul Ilie se sfinteste o icoana a Sfantului Stelian si am mers acolo la Sfanta Liturghie. Mai multe despre aceasta icoana, intr-o noua postare.

 Cu surprindere am vazut ca pe masa pentru prinoase se aflau, pe langa alte bunatati si…..briosele. Doamna care le-a comandat voia sa ii multumeasca lui Dumnezeu pentru toate si parintele ii spusese sa aduca un pomelnic (pe care l-a pomenit de mai multe ori la Sfanta Liturghie) si sa daruiasca si ceva. Dansa a ales sa daruiasca o briosa si un acatist “Slava lui Dumnezeu pentru toate”. Mi-a placut tare mult ideea dansei si am retinut-o.

Pranzul l-am servit impreuna la restaurant. Ni s-au alaturat si Mihai cu Denisa.


Dupa ce i-am pregatit pe copii si au plecat spre casutele lor eu si “domnule Radule” am incheiat seara cu un castron de floricele, un pahar de vin si un film bun: “Intoarcere la Christmas Creek” – un film cu actori frumosi, bucurie multa si zapada si mai multa.



Aaa, si am reusit sa pozam pe micul print cu jacheta.

 In Ploiesti zi autentica de toamna, inchisa, mohorata, umeda. Foarte buna pentru stat la gura sobei sau la caldurica si lucrat sau citit.

Gandurile sunt indreptate spre mica noastra calatorie la Iasi. Azi trebuie sa fac lista cu ceea ce avem de vizitat.

DESPRE POST

 SCOPUL POSTULUI-III

“Scopul postului nu este acela ca noi sa ne abtinem doar de la hrana, ci ca mancarea pregatita pentru noi sa o impartim saracilor.” (Sfantul ioan Gura de Aur)

“Nu pacatuiesti doar ca nu postesti, ci pacatuiesti si ca postesti, nefacand cele ce se cuvin Domnului in vremea postului.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Postim ca sa nu pacatuim si ca sa ramanem intru cele pe care le-am dobandit” (Sfantul Ioan Gura de Aur).

“Postul ne imbraca intru nemurire si ne adauga pe noi ingerilor. Prin nimic altceva nu ne asemanam puterilor ingeresti ca prin post.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

 

 

(Sfintii Parinti despre Folosul si Puterea Postului)

vineri, 25 noiembrie 2022

BLOG DE NOIEMBRIE

 

BLOG DE NOIEMBRIE – ZIUA 17

Se apropie week-endul cu pasi repezi si nu stiu cat voi reusi sa scriu pe blog, pentru ca sunt multe de facut intr-un timp relativ scurt: mancarica pentru saptamana viitoare, un numar destul de mare de briose de post pentru o comanda, bagajul pentru calatoria de la…..Iasi, repetitii cu copiii de la centru si, cel mai important, il avem in vizita pe Matei.

Dam Slava lui Dumnezeu pentru toate si ne rugam sa ne dea putere sa le rezolvam.

Avand in vedere ca sunt zile cu dezlegare la peste, meniul este urmatorul:

Icre de peste, pateuri cu dovlecei si ketchup, chiftelute cu soia (o delicioasa reteta de la prietena Iasmin de pe grupul Sarea Ortodoxiei), ciorbita de fasole boabe, saramura de peste, mancarica de spanac si negresa de post.

Nici ieri nu am reusit sa scriu, pentru ca, de la serviciu am pornit spre Bucuresti pentru cateva cumparaturi si am ajuns acasa destul de tarziu, obositi si infometati. Pe drum am mai lucrat la paturica lui Matei, pe care sper sa o termin cat mai repede.

 


Cand am ajuns acasa, am pus repejor masa si ne-am uitat la un film cu tema de Craciun pe Netflix – “Jurnalul lui Noel” pe care vi-l recomand din suflet.



Este un film in care se gasesc de toate: suferinta, frustrare, jertfa pentru binele celor dragi si, nu in ultimul rand, o frumoasa poveste de dragoste.

Aseara vorbeam cu sotul meu cat de rau imi pare ca nu am reusit sa ii fac poza la jacheta lui Matei. Si, ce credeti? A facut el, dar nu a zis nimicut. Mi-a spus ca nu este foarte reusita (in sensul ca nu reiese foarte bine culoarea acesteia), dar mai bine decat nimic. voi inlocui poza cand voi primi alta de fiica mea.😀


In Ploiesti vremea este placuta: ceva nori, putin soare si nu foarte frig. Numai buna pentru gatit si copt.

Gandurile se indreapta deja spre Craciun. Abia astept sa revin de la Iasi (nici nu am plecat:😊) si voi incepe sa fac ceva decoratiuni de Craciun si sa amenajez casuta.

Va doresc un week-end minunat.

CUVANT DE FOLOS

 

 

CUVINTE DE FOLOS PENTRU MIRENI (III)

“-Multi credinciosi spun ca au slabit in rugaciune si nu se mai pot ruga. Ce sa facem ca sa avem ravna si evlavie pentru rugaciune.

-Credinciosii nu trebuie sa inceteze a se ruga macar cu mintea. Aceste momente de vid, sau de urcus, sau de coboras, se constata si-n lumea sfintilor, pentru smerenia lor.

Dumnezeu cumpaneste darurile cu fiecare, pentru un echilibru duhovnicesc. Unii pierd din calitatea rugaciunii, altora, care s-au rugat cu smerita inima, le-a venit un fel de mangaiere, iar apoi cu parere de sine se roaga sa le vina numai mangaieri, si este o simpla amagire, un fel de a se targui. Astfel de mangaieri pot veni si de la diavolul, ca simti falsa satisfactie a amagirii.

Diavolii sunt bucurosi sa te tina in starea aceasta de falsa linistire, ca tu sa ramai insensibil fata de adevarata managaiere a unei rugaciuni rupte, fara interes si fara oprire. Roaga-te smerit s-aduci pe Dumnezeu in inima ta, decat sa te inalti cu mintea si sa te ratacesti cumva pe sus. Ca mai bine este sa nu fii nimic decat sa fii eroul altcuiva si nu al lui Hristos.

De rugaciune avem nevoie fara de incetare, pentru ca este cuviincioss a fim mereu cu Dumnezeu. Si apoi suntem panditi de cel rau, de asemenea, fara incetare.

Mila lui Dumnezeu este cu noi, sa nu se teama nici o inima plecata, caci suntem rascumparati cu Sangele Mantuitorului si pretuim deci cat pretuieste El.

Sunt multi care, daca se roaga cineva din ai lor sau multi alti traitori crestini, se amagesc sa creada, macar ca traiesc intr-o condamnata nepasare, ca vor avea si ei fericita binecuvantare a acelora. E bine sa se stie din vreme ca, prin florile lor, buruienile campului se roaga in zadar sa fie iertate de coasa.

“Nu este rusinos pentru un om a cadea strivit de dureri, ci e rusinos de a muri nepasator si istovit de placeri””

(sursa: arhimandrit Arsenie Papacioc – Mici indemnuri spre mantuire)

joi, 24 noiembrie 2022

DESPRE PARINTELE PAISIE OLARU

 

 

SIMPLITATEA

“Parintele Paisie, intr-una din zile a fost cautat de catre un credincios, iar intalnirea si felul in care s-a petrecut discutia au fost minunate, fiind consemnate intr-o carte:

“Odata, la Slatina, venise un credincios care l-a intrebat din intamplare chiar pe el:

-Vreau sa-l vad pe Parintele Paisie, unde este?

Si el a raspuns:

-Ei, nu este aici! Parintele Paisie a plecat!”

Dar uitandu-se la crestin cum a plecat dezamagit si fiindu-i mila de el, l-a strigat:

-Mai crestine, vino sa stai de vorba oleaca cu mine! Iaca eu sunt!

-Mata esti parinte? intreaba crestinul.

-Ei, iaca mai gresesc si eu.”

Mi-a placut mult relatarea! In ea gasim de toate: mila, umor, iertare, firesc, iubire, simplitate. Drag trebuie sa fi fost parintele Paisie celor ce l-au cunoscut!”

 

“Asa era parintele Paisie: smerit, balnd, tacut, intelept la cuvant, foarte milostiv si iubitor de aproapele, intotdeauna cauta pacea cu toti si iubea linistea. Nu-i placea sa traiasca intre multi si isi ascundea viata si nevointa. Nimeni nu stia cum se roaga in chilie, ce lucrare are mintea si inima lui, cat sta la masa si cat se odihneste. Pe langa liniste, iubea mult si pe fiii sai duhovnicesti, pe care ii primea la spovedanie la orice ora din zi si din noapte si purta mare grija de mantuirea lor. El nu era prea aspru de canoane, ca tinea cont de asezarea sufleteasca a fiecaruia si era bland cu toti, preum spunea Sfantul Efrem Sirul ca” chipul aducerii la pocainta este numai al blandetii”. Cu iertarea, cu rabdarea si blandetea lui a castigat mii de suflete, jertfindu-se pe sine pentru altii”.

 

(Parintele Ioanichie-Parintele Paisie Olaru sau acolo unde salasuia iubirea).

miercuri, 23 noiembrie 2022

BLOG DE NOIEMBRIE

 

BLOG DE NOIEMBRIE – ZIUA 15

Doamne, ce repede trec zilele. In fiecare zi mi-am propus sa scriu pe blog, nu am reusit si iata ca deja am sarit de la ziua 9 la ziua 15. Dupa ce am terminat curatenia, mi-a venit ideea de a schimba pe ici, pe colo in bucatarie, astfel incat sa imi fie mai usor cu borcanelele de condimente sau cu asezarea cratitelor. Deci, bucataria s-a transformat intr-un mic santier.🤣

Ca sa recuperez ceea ce am promis si nu am facut la timp, in week-endul ce tocmai a trecut am reusit sa ii fac un mic parastas si bunicii din partea tatalui, celei care m-a crescut pana la varsta de 6 ani.

Se apropie cu pasi repezi sarbatorile de iarna, prin urmare am inceput repetitiile cu copiii de la Centrul Parohial. Repetam cu spor o mica sceneta despre Nasterea Domnului. Anul acesta vom incerca sa mergem cu ei si la colindat. I-am anuntat si sunt tare incantati.

Pe langa programul de la serviciu si cel administrativ-gospodaresc, am reusit sa termin si jacheta lui Matei.

Slava Tie Doamne, pentru toate.

Afara chiar a venit toamna, cu ploaie, ceata si frig. Insa este vremea ei si ne bucuram pentru aceste zile ce ne indeamna sa lasam “motoarele” la o viteza mai mica. In casa, in aceste zile miros de paine coapta, de gutui, dovleac si mere coapte.

Gandul nostru se indreapta spre zilele libere din perioada 30 noiembrie-4 decembrie. Avem ceva mancarici la talpi si ne tot gandim incotro sa pornim.

CUVINTE DE FOLOS

 

CUVINTE DE FOLOS PENTRU MIRENI (II)

“-De ce ne temem de moarte si cum putem spori in bucuria vesnica?

-Se tem toti cei care nu s-au pregatit deloc pentru o viata in Hristos. Dar nu este rau ca se tem, ca prin aceasta se recunoaste viata vesnica si “frica este un inceput de intelepciune”. Si asa vor pune primii pasi spre cunoastere si vor simti mireasma adunand flori din gradina duhovniceasca a Bisericii lui Hristos. Se spune ca sunt trei categorii de mantuiti: intai, categoria fiilor, care isi dau silinta din iubire pentru Hristos. A doua este categoria negustorilor, adica aceia care fac fapte bune pentru plata de la Hristos. Si a treia categorie este a robilor, care fac de frica cele ale lui Dumnezeu. Ce bine ar fi sa ne depasim mereu, sa ne silim, ca este singura vreme cand bataia inimii noastre poate cuceri intreg cerul! Ce zici, frate crestine? Te prinzi sa te silesti la o alergare salvatoare si la o ajungere atat de laudata de nesfarsitele cete ingeresti si sa vezi slava Maicii Domnului, care, nestiuta de tine, te-a plans si te-a ocrotit, si-n cinstea aceasta, in lumina cerurilor deschise, te va incununa ca pe un biruitor Hristos Dumnezeu? Cu adevarat spune Sfantul Apostol Pavel ca:”nu sunt vrednice patimirile vremii de acum de a se asemana cu slava cea viitoare, care va sa se descopere intru noi”. “Sfarsitul filosofiei este sa stii ca trebuie sa cre\i” (citat din Emanuel von Geibel) si sa stii sa mori linistit.

(sursa: arhimandrit Arsenie Papacioc – Mici indemnuri spre mantuire)

marți, 22 noiembrie 2022

FOLOSUL NECAZURILOR

 

 

FOLOSUL NECAZURILOR-III

“Necazurile de acum ne fac pe noi bineplacuti lui Dumnezeu.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Precum timpul ploios este prielnic pentru agricultura, tot astfel si necazurile pentru ingrijirea sufletului.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Cu cat rabzi mai mult rabzi durerile, cu atat te intaresti in viata si devii mai puternic.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Necazul este invatator preaintelept, mama a evlaviei.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Orice necaz de la Dumnezeu cuprinde intru sine fapta evlaviei.” (Sfantul Marcu Ascetul)


(Sfintii Parinti despre Biruirea Necazurilor)

 

luni, 21 noiembrie 2022

DESPRE FERICIRE

 

FERICIT E OMUL….

 

“Fericit e omul care se nevoieste in faptele cele bune, si roada vietii lui va fi intru Domnul precum secerisul.” (Sfantul Efrem Sirul).

“ Fericit cel ce cinsteste pe sfinti si iubeste pe aproapele, alungand din sufletul sau zavistia, pacat pentru care ucigas de oameni s-a facut Cai.” (Sfantul Efrem Sirul)

“Fericit este omul ce are fata de Dumnezeu un dor asemenea celui indragostit de chipul iubitei sale.” (Sfantul Ioan Scararul)

“Fericit este omul care se nevoieste sa placa intotdeauna Domnului.” (Sfantul Ioan Scararul)

 

 

(Sfintii Parinti despre Credinta, Nadejde si Dragoste)

 

duminică, 20 noiembrie 2022

DESPRE FERICIRE

 

FERICIT E OMUL….(II)

 

“Fericit este cel ce iubeste cuvintele frumoase si bune, urand pe cele urate si stricacioase, caci nu se va face el astfel rob al vicleanului.” (Sfantul Efrem Sirul).

“Fericit este cel ce privegheaza la rugaciune, in citiri si in tot lucrul bun, caci se va lumina si nu va adormi spre moarte.” (Sfantul Efrem Sirul)

“Fericit este omul ce nu judeca pe aproapele sau plin de neinteleptie, ci ca un om duhovnicesc si cu pricepere se nevoieste a-si scoate barna din ochiul sau.” (Sfantul Efrem Sirul)

 

 

(Sfintii Parinti despre Credinta, Nadejde si Dragoste)

 

sâmbătă, 19 noiembrie 2022

DESPRE POST

 

SCOPUL POSTULUI

“Sa tina sfantul post preotii in curatenie, sfintenie, nevinovatie, fara nici un fel de intinare. Sa tina aceasta si mai strict diaconii si sa slujeasca lui Dumnezeu intru sfintenie, fara vreo viclenie. Sa tina postul batranii, imbracati in haine de doliu pentru pacatele si nelegiuirile lor de mai dinainte. Sa tina acest sfant post barbatii impreuna cu sotiile lor, pazindu-se pe ei curati intru toate ispitele pe care neincetat le unelteste cel rau. Sa tina acest post si cei feciorelnici, ca atunci cand va veni Domnul nostru intru slava sa intre cu El in camara de nunta. Sa tina sfantul post si parintii, ca sa ceara prin el indurare pentru fiii lor lui Dumnezeu. Sa tina si tinerii preaiubiti acest post, caci e de trebuinta sa lupte cu barbatie impotriva ucigasului diavol. Chiar si copiii, atat cei mai mici, cat si cei mai mari, sa tina acest sfant post, unii pana la ceasul al treilea, altii pana la ceasul al saselea si altii pana la ceasul al noualea. Intreaga Bierica si toti fiii ei, pe fiecare dupa starea si cinul sau, indemnam sa posteasca si cu dragoste fierbinte sa se roage si sa-L faca pe Dumnezeu milostiv. Da, sa posteasca si sa se roage in toata vremea cei bogati, impartind milostenie saracilor, celor nevoiasi si orfanilor. Da, sa posteasca si sa se roage cu acest sfant post si cei neavuti, rugandu-L pe Mantuitorul nostru sa implineasca nevoile lor. Sa posteasca si sa se roage la Hristos in vremea postului si cei orfani, strigand la Dumnezeu ca El sa le fie Tata si Domn. Sa posteasca mult si vaduvele, rugandu-l pe Hristos ca in locul barbatului lor El sa le hraneasca si sa le pazeasca intru vaduvie.” (Sfantul Efrem Sirul)

 

 

(Sfintii Parinti despre Folosul si Puterea Postului)

vineri, 18 noiembrie 2022

DESPRE POST

 

CE ESTE POSTUL ?

“Postul este linistirea sufletelor noastre, podoaba a batranilor, dascal al tinerilor, invatator al celor ce traiesc in curatie” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Iata postul adevarat: praznic intru care aflam mantuirea sufletului, unde sunt pace si intelegere, linistire, dragoste, bucurie si multime de bunatati.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Postul este medicament care nimiceste pacatul si pomada pentru suflet, curatindu-l pe el spre intreaga evlavie.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Postul este curatire a gandurilor, insotitor al infranarii, indeletnicire intru evlavie, jug al dreptatii.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Postul este slobozire dintru manie” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

 

 

(Sfintii Parinti despre Folosul si Puterea Postului)

 

joi, 17 noiembrie 2022

BLOG DE NOIEMBRIE

BLOG DE NOIEMBRIE – ZIUA 9

A venit toamna, au dat drumul la caldura la serviciu, iar nasul meu s-a infundat, ceea ce imi da o stare de presiune si de neputinta. Nu stiu care este alergenul ce se manifesta la caldura, de mi se infunda atat de tare nasul. In sfarsit, asta e. Acasa, cand am ajuns, am pus sa fac o painica si cateva scovergute, dupa care am continuat sa calc marele morman de rufe. Ei bine, sunt multumita, ca am reusit sa le termin. Slava lui Dumnezeu.

Vremea a fost rece, umeda. Dimineata chiar a plouat putin, dupa care a iesit soarele.

Intotdeauna cand este post, a gati este o provocare, mai ales atunci cand pentru unii trebuie sa gatesti astfel incat sa poata servi mancarea la serviciu, in timp ce lucreaza. Altii vor mai mult dulciuri, altii mancare gatita si tot asa. Si nu aveam nici o idee pentru saptamana viitoare, insa Andreea a prezentat o gama variata de meniuri de post, care mi-a dat o multime de idei. Cu meniul gata, maine intru la gatit. Atunci m-am gandit sa impartasesc cu voi o reteta de biscuiti cu dovleac pe care o am de ceva ani de la o colega ce mananca vegan. Abia acum am facut reteta si pot sa va spun urmatoarele: se face repede, sunt foarte gustosi, moi si….. se termina foarte repede.

Biscuiti cu dovleac

Ingrediente: 200 gr dovleac copt, 120 ml ulei, 50 gr zahar, 100 gr fulgi de ovaz (eu am folosit fibre mix de la Sanovita), 160 gr faina, 1 plic praf de copt, 1 lingura miere, un praf de sare si arome.

Mod de preparare: Dovleacul impreuna cu uleiul si zaharul se mixeaza foarte bine cu un blender vertical pana se formeaza o crema. Se adauga ovazul si se amesteca in continuare cu blenderul. Se adauga sarea, faina, praful de copt, mierea si aromele (eu am pus un praf de scortisoara, iar cand le-am facut a doua oara, am pus putin amestec de condimente pentru turta dulce) si se amesteca foarte bine cu o paleta pana se formeaza un aluat omogen. Se formeaza bilute rotunde care se pun in tava cu hartie de copt. Se coc in cuptorul preincalzit timp de 15-17 min la 1800C.

CUVINTE DE FOLOS

 

CUVINTE DE FOLOS PENTRU MIRENI (I)

“-De ce au slabit credinta si viata morala in randul credinciosilor si cum putem sa le sporim credinta si trairea in Hristos?

-Aparent am zice ca este slabita credinta, dar nu pana-ntr-atat. Oamenii au zilnic obligatii familiale, profesionale, sociale mai urgente, si nu pot participa regulat la slujbele bisericii. Dar nu sunt putini care sa nu aiba un fior de inviorare si sa nu se inchine cand aud bataia clopotelor, ca un strigat de chemare a viilor, ca un plans al mortilor, ca o putere care imprastie in tot felul fulgerele.

Marturisesc sirurile nesfarsite de credinciosi la marile hramuri din tara noastra, care cu o adanca rabdare, a fiecaruia, ceasuri lungi asteapta fericiti randul sa sarute Sfintele Moaste. Acestia sunt toti credinciosi tacuti , anonimi si liberi.

Intr-o comunitate larga sunt si oi albe si oi negre, si o credinta mai firava, si nimeni nu poate spune ca e neprihanit. Trebuiesc slujbe zilnic la biserici peste tot, cu predici calde, neobositoare, exemplificatoare, si, bineinteles, sa nu fie cu nici un chip prilejuri smintitoare.

Nimic nu va fi mai frumos ca un slujitor al lui Hristos cu viata plina de asezare duhovniceasca, nevinovat, senin, bland, cu ochi de lumina ingereasca. Odata un copil in bratele tatalui sau, in biserica, a strigat tare spre uimirea tuturor cand a iesit preotul in vesminte din altar: ”Tata, uite un Doamne-Doamne viu!” (adica nu ca cei de pe fresca peretilor bisericii).

Inima curata, nevinovata, a acelui copil a aratat simplu, dar tare ca Dumnezeu, Care ne iubeste ca pe lumina ochilor, ne cerceteaza peste tot, ne cauta peste tot, ne cheama: ”Veniti la Mine, cei osteniti si impovarati, si adapostiti-va la blanda si smerita Mea inima, ca Eu sunt singura Cale, singurul Adevar si singura fericita si nesfarsita Viata!”

Pe langa cuvantari libere folositoare, sa li se recomande carti, mai cu deosebire cele care amintesc de fericirea sfintilor cu ingerii de Sus, de viforul ispitelor, precum si de grozava si nesfarsita ardere a iadului. Si, cine va avea intelepciunea cea mare in el, acestuia i se vor lumina inima si calea. Fericitul Augustin spune:”Pentru cine vrea sa creada, am o mie de motive; pentru cel ce nu vrea, n-am nici unul”…..singur, moartea!

 

(sursa: arhimandrit Arsenie Papacioc – Mici indemnuri spre mantuire)

miercuri, 16 noiembrie 2022

FOLOSUL NECAZURILOR

 

FOLOSUL NECAZURILOR-II


“Dumnezeu, stiind neputinta ta, iti trimite tie necazuri ca tu sa te smeresti si sa-L cauti pe El cu mai multa ravna.” (Sfantul Macarie Egipteanul)

“Nu trebuie sa te miri daca rabzi in necazuri, caci te vei slobozi prin aceasta de pacat.” (Sfantul Macarie Egipteanul)

“Toate cate ni se intampla sunt spre folosul nostru, si daca tu vei avea o asemenea convingere, indata vei izgoni de la tine ceea ce tu numesti culme a nefericirii tale.”(Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Daca ai pacate, ele pot fi usor nimicite si mistuite de necazuri. Daca ai o virtute, aceasta va deveni si mai stralucitoare si mai luminoasa prin necazuri.” (Sfantul Ioan Gura de Aur).

 

(Sfintii Parinti despre Biruirea Necazurilor)

marți, 15 noiembrie 2022

BLOG DE NOIEMBRIE

 

BLOG DE NOIEMBRIE – ZIUA 7

Iata ca am ajuns la mijlocul lunii noiembrie. A inceput postul, incet-incet ne indreptam catre sarbatoarea Nasterii Domnului. Azi a fost o zi linistita, insa cu mult spor. Am pus la spalat 2 masini, pentru ca s-au strans ceva rufe si am pregatit o cina usoara: salata orientala cu cartofi copti. Dupa ce am servit masa, al meu sot a fost la Ica -  bunicuta noastra draga ce ne-a crescut copiii – si i-a dus fasolica, cateva ousoare proaspete de la tara si o sticla de lapte. Eu m-am uitat la premiera din aceasta seara de la Diva si am lucrat la jacheta lui Matei. Am reusit de am terminat cea de-a doua jumatate a fetei.

Insa, ceea ce mi-a facut ziua tare placuta, a fost un mesaj primit de la sorelina mea, pe care imi doresc sa il impartasesc cu voi.

“Multumesc Doamne ca in fiecare zi ma ajuti sa o iau de la capat si sa intampin o noua zi… Multumesc pentru tot, chiar si pentru tacerea Ta care imi vorbeste despre ajutorul, sprijinul si iubirea Ta… Multumesc pentru ceea ce sunt dar mai ales, pentru ceea ce nu sunt….”. Multumesc persoanei care a scris acest mesaj ce a fost redirectionat frecvent si a ajuns si la mine.

Vremea a fost rece si mohorata, o zi veritabila de toamna. Asa cum spun prognozele, de acum ne asteptam la “ploi si ceata”. In aceasta seara centrala a functionat ceva mai mult.

Ma gandesc ca, in acest post, ar fi timpul sa lucrez la rabdare. Sa invat sa las totul in mana lui Dumnezeu. Sunt convinsa ca mi-am mai propus acest lucru, insa nu mi-a iesit. Poate de aceasta data reusesc.

E destul de tarziu, asa ca, va spun Noapte Buna si plec la somnic.

PILDA

 

SFANTUL IOAN MAXIMOVICI

Odata, a venit la manastirea Sfantul Pantelimon din Silistea Gumesti, judetul Teleorman, o crestina din Valenii de Munte, Prahova, la parintele staret Antonie sa-l roage sa faca o rugaciune pentru ea deoarece este diagnosticata cu cancer la san.

In sapatamana urmatoare trebuia sa faca operatia. Parintele o trimite si la mine pentru un cuvant de intarire.

Aveam mir din trupul Sfantului Ioan Maximovici primit de la o crestina care avusese aceeasi boala si fusese vindecata cu rugaciunile Sfantului. I-am dat mir de la Sfantul, acatistul lui si i-am spus sa se roage cu lacrimi sa o ajute si pe ea. A plecat, cum s-a rugat ea stie, dar cand a intrat la analize inainte de operatie nici urma de nodul. Ca multumire, impreuna cu parintele ei duhovnic a adus la Valenii de Munte in Sfanta Biserica moastele (Bunelului meu, cum ii spun eu) Sfantului Ioan Maximovici.

Aveti incredere in Sfinti!

Intotdeauna ajuta neintarziat!

Amin.

                                                                                          Maica Lucia

 

(monah Pimen Vlad – Povestiri duhovnicesti)

 

luni, 14 noiembrie 2022

BLOG DE NOIEMBRIE

 

BLOG DE NOIEMBRIE – ZIUA 6

In week-end nu am reusit sa scriu, de fapt nu prea am reusit sa fac nimic, pentru ca a sosit in vizita….Matei cu parintii. Desi initial au spus ca vin la noi vineri seara si pleaca sambata dimineata la Magurele, Anduta si Matei au ramas la noi, pentru ca mamica lui Mihai este racita. Si, pentru ca Anduta sa se relaxeze cat mai mult, eu si sotul ne-am ocupat de Matei. Doamne, cata bucurie. Am anulat intregul program.

Azi la serviciu a fost o zi linistita. De la serviciu am venit direct acasa, pentru ca trebuie sa recuperam ceea ce nu am facut in week-end 😊. De maine incepe postul, asa ca sotul a plecat la tara sa aduca legume si conserve, iar eu am ramas acasa si am pus la spalat. Intre timp am facut o fasolica iahnie si o ciorbita de loboda. Dupa ce am terminat mancarea, am mai lucrat putin la jacheta la Matei.

Sunt recunoscatoare pentru week-endul minunat petrecut, pentru ziua linistita de azi, pentru ca am avut spor la treaba.

Azi a venit toamna “gri”, cu frig, umezeala si un vant destul de rece. Dar, este vremea ei. Chiar s-a lasat cam mult asteptata. Speram sa vina si cu ploi mai multe.

Gandurile mele s-au indreptat azi catre Matei, caci deja imi este dor de el. Dragul bunicii merge de-a busilea, incepe sa se ridice in picioruse. Abia astept zilele cand ii voi citi, cand ne vom uita impreuna la desene animate. Acest copilas ne-a intinerit cu cel putin zece ani. Si eu si sotul am uitat de dureri, am uitat de diferite slabiciuni.

Este destul de tarziu, asa ca merg la rugaciune, putin citit si la somnic. Noapte buna.

Va doresc un post binecuvantat.