Festivalul Kurtosului-Delicii culinare si nu numai
Daca
zilele trecute am povestit despre minunatiile ce ies din mainile artizanilor
locali, azi am ales sa va povestesc despre “producatorii” de delicii.
La
toate festivalurile intalnim preparate din carne. Bineinteles ca le-am intalnit
si aici (unele fiind din carne de vanat), alaturi de muraturi haioase.
Multi
producatori de paste fainoase: fidea, taitei, spirale, lasagne. Nu m-am putut
abtine si am cumparat o punga de taitei si una de fidea pentru cataif.
Un
alt stand a fost cel al mix-urilor de legume, condimente si fructe uscate (in
zona noastra bunicii le numeau poame), facute din legume si fructe, fara
aditivit, sare sau zahar. Multe si variate: “vegeta” cu diverse arome: leustean,
leurda, cu tarhon, picanta sau traditionala, prezentate atat sub forma de
pudra, cat si sub forma de mix-uri. O alta categorie au reprezentat-o pudrele
de leurda, tarhon, leustean, sfecla rosie, dovleac, etc., dar si amestecuri: pudra
de ciuperci cu cimbrisor, pudra pentru cartofi prajiti, pentru BBQ si multe
altele. Cand am vazut pudra de dovleac, gandul mi-a zburat la cafeluta cu
dovleac a Corinei, asa ca am achizitionat un borcanel, iar sotul fiind un mare
doritor ce cartofi prajiti si-a achizitionat condimentul special.
Legumele
din gradina au fost transformate in zacusti si tocanite ce aduc curcubeu pe
cerul gurii,
iar fructele in siropuri si
gemuri (fara zahar)
tocmai bune de savurat langa o cana de ceai, bineinteles cu
amestecuri fara conservanti.
La
prepararea tocanitelor si zacustilor, un loc important il ocupa uleiul, astfel
ca la acest festival a fost si un stand cu ulei presat la rece.
Dintre
toate acestea, mi-a atras atentia un stand ceva mai special: preparate din
ciuperci pleurotus. Doamna ne-a povestit ca de 12 ani se ocupa cu cultura de
ciuperci pleurotus, dar si cu prepararea acestora. Astfel, la stand oferea spre
vanzare: pate de ciuperci cu diverse arome, sarmale de ciuperci gata preparate,
ciuperci murate simple sau cu ardei, cu porumb sau picante, zacusca de
ciuperci.
Pe
langa bunatatile din ciuperci, aici am gasit mustar de casa, gem de muguri de
brad, pudra de hrean, dulceata de ardei iuti si alte bunatati.
Nu au lipsit mierea, dulciurile de casa, painea si legumele si fructele proaspete.
Acest
festival nu a fost insa numai despre delicii culinare, kurtos sau artizani. Un
loc important l-a avut si distractia copiiilor. Astfel, acestia au putut
calari,
au mangaiat diverse animalute (chiar asa se numea activitatea-sa
mangaiem animale),
s-au dat pe tiroliana si au avut diverse ateliere de
mestesugarit (la care, din pacate nu am ajuns, pentru ca ploaia ne-a trimis
acasa).
Ce de chestii interesante! Minunat loc! Multumesc de impartasire!
RăspundețiȘtergereCu mare drag Corina!
ȘtergereNorocul meu cu finalul :)) cu animalutele. Ca prima parte a fost ca si cand as fi nimerit sub un clopot fix cand a fost facut sa cante (Adica tras :)))))) - stii ca in desenele alea animate cu tom si Jerry.. cand il mai prinde pe Tom uneori pe pozitie gresita :))))).
RăspundețiȘtergereVreau sa ma mut la casa :))) sa am curte, sa am camara, tot tacamul :))).
Dar pana atunci ma bucur asa vizual de toate bunatatile pe care le-ai fotografiat ca sa ne incante privirea.
Pupici cu drag!!!
Dumnezeu sa îți ajute Rux să îți îndeplinești dorința de a te muta la casa. Aceeași dorință o am și eu. Copil fiind, la casa am locuit și știu ce mare diferență este.
ȘtergereTe îmbrățișez cu drag!🤗🤗